Diş Beyazlatma Nedir? 2023

Dişler günlük yaşamda çeşitli nedenlerle sararmış ya da koyulaşmış ise ve renklenmeler sonucunda istenmeyen bir görüntüye sahipse diş beyazlatma uygulaması düşünülmelidir. Dişlerin güzel ve estetik olarak sağlıklı görünmesi ve diş renginin daha beyaza yakın olması için yapılan uygulamalar diş beyazlatmanın bir parçası olarak kabul edilir.

Bu amaç doğrultusunda diş kliniklerinde uzman bir şekilde uygulanabilen teknikleri var olduğu gibi evde uygulanabilen diş macunları ve kimyasal ürünler gibi beyazlatma yöntemleri de vardır. Her bir yöntemin uygulama yöntemi, etkinliği ya da ağız sağlığına etkisi farklı olduğu için her hastaya uygulanan yöntem farklı olabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Nedir?

Ofis Tipi Beyazlatma

Ofis tipi beyazlatma tüm ağartma sistemleri arasında en etkili yöntemdir. Muayene sırasında yapılan ağartma işleminde kullanılan ağartıcının peroksit konsantrasyonu daha yüksek olduğu için ağartma daha hızlı ve kullanım ömrü daha uzundur. Diş beyazlatma işlemini uygulamadan önce; Daha iyi sonuçlar elde etmek için diş beyazlatma işleminden önce hastalarda diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Hastaların tedavi öncesi ve sonrası fotoğrafları ve renk tespiti yapılmalıdır. Uygulanacak seans sayısı genellikle 2 ya da 3 olup diş rengine göre değişmektedir. İşlem öncesi diş etlerinin zarar görmesi istenmediği için üzeri koruyucu bir bariyerle kapatılır ve ardından dişlere beyazlatıcı jel sürülür.

Beyazlatma jeli dişlere 2 ya da 3 kez yaklaşık olarak 15 dakika süreyle uygulanır. Tedavi seansları arasında hastaların renklendirici gıdalardan (çay, kahve, alkol vb. gibi) uzak durması ve sigarayı sınırlandırması istenir. Beyazlatma seansları arasında hassasiyet görülebilir ancak; Kullanılan duyarsızlaştırıcı diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan yok olur.

Ev Tipi Beyazlatma

Ev tipi olarak adlandırdığımız bu beyazlatma sisteminde, tedavi öncesi hasta üzerinden alınan bir ölçü ve renk belirlenerek hastaya özel şeffaf bir levha oluşturulur. Evde diş beyazlatmada daha düşük yüzdede “karbamid peroksit” içeren beyazlatıcı maddeler kullanılır. Hasta hastaya beyazlatıcıyı içeren hazır bir şeffaf sayfa ve tüpler verir ve doktor bunun dişlere nasıl uygulanacağını açıklar. Hastalar ilaçları diş hekimlerinin önerdiği şekilde 2 hafta boyunca günde iki kez ya da 12 hafta boyunca sadece geceleri uyurken uygulamışlardır. Haftalık sağlık kontrolleri ile tedavi süreci izlenir ve gerekli değişiklikler yapılır. Hasta için hangi beyazlatma yönteminin kullanılacağına diş hekimi ve hasta birlikte karar vermelidir.

Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma Nedir? 2023 1

Diş Beyazlatma İşleminin Başarı Oranı Nedir?

Çalışmalar, özellikle çay, kahve, sigara ve yaşa bağlı olarak renk değişikliği konusunda hasta memnuniyet oranlarının oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Yine de ilaçların ya da çok daha fazla florin neden olduğu “florlu” denilen lekelerde de çok iyi sonuçlar elde edilemez.

DİŞ BEYAZLIĞI NE KADAR SÜRER?

Dişlerin beyazlığı kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 aydan 3 yıla kadar sürer. Çay, kahve ve tütün tüketen kişilerde beyazlığın ömrü çok daha kısa olurken, diğer kişilerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabilir. Dişler eski rengine dönmeden önce 6 ayda bir düzenli kontroller yaptırılmalı, gerekirse 6 ayda bir ya da yılda bir diş beyazlatma işlemini tekrarlayarak beyazlatmanın daha uzun sürmesi için ikinci beyazlatma süresinin kısaltılması gerekir.

Diş Beyazlatma Zararlı Mıdır?

Diş beyazlatma işleminde, diş hekimi kontrolünde uygun şekilde yapılır ve dişlere herhangi bir zarar vermez. Diş beyazlatma dişlerde herhangi bir yapısal değişikliğe ya da kalıcı hasara neden olmaz. Uygulama, küçük emaye parçacıklarındaki sıvıyı doğrudan emayeyi beyazlatmak içindir. Bu sıvı beyaza döndüğünde dişler çok daha beyaz olur. Kullanılan malzemeler diş dokularına zarar vermez. Dişler sararırsa beyazlatma işlemi tekrarlanabilir.

Diş beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak beyazlatma yöntemleri hafif düzeyde dahi olsa diş hassasiyetine neden olabilmektedir. Sıcak ve soğuk içeceklere ya da havaya karşı hassasiyet herkes için rahatsız edici olabilir. Bu tamamen normaldir ve olası etkilerden birisidir. Genellikle 2-8 saat içinde geçer. Diş hekimlerinin kullandığı diş beyazlatma yöntemlerinin yanı sıra eczanelerde ve marketlerde satılan beyazlatma kitleri de hızla yaygınlaşmaktadır.

Bu maddeler kesinlikle bir diş hekimine danışılarak kullanılmalıdır. Dişlerinizi beyazlatmak için bilmediğiniz ürünler (kabartma tozu, çamaşır suyu vb.) ya da yöntemler kullanmayın. Diş minesi çok sert bir dokudur, ancak aşınabilir. Sorun, minenin altındaki dentin tabakasının kırılmasıyla başlar. Bu nedenle diş hekiminizin önerdiği beyazlatma yöntemleri ve malzemeleri dışında ürün kullanmamanız sağlığınız için önemlidir. Ağartıcı diş hekimi gözetiminde kullanılmalıdır.

dis beyazlatma
Diş Beyazlatma Nedir? 2023 2

Diş Beyazlatmak Acıtır Mı?

Diş beyazlatma sırasında herhangi bir enjeksiyon yapılmaz ve herhangi bir anestezi uygulanmaz. Bunun nedeni ise beyazlatma işleminin dişin en üst tabakası olan mineye uygulanmasıdır. Dişlerin minesi sinir sisteminin bir parçası değildir. Bu nedenle hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Diş beyazlatmanın hastaya getirdiği tek sorunlardan biri ağzı uzun süre, bir saat kadar açık tutmaktır. Bunun dışında herhangi bir problem yoktur. Bununla birlikte, bazı kişiler dişlerini beyazlattıktan sonraki ilk iki gün, hava çok soğuk ya da çok sıcak olduğunda ya da nefes alırken hafif bir soğuk algınlığı yaşayabilir. Bu durum 2 gün içinde devam ederse doktorunuza danışmalısınız. Diş hekimi dişlere florür uyguladığında bu hassasiyet tamamen ortadan kalkar. Bunun dışında diş beyazlatma sonrasında ağrı, acı ya da problem oluşturmaz.

 Dişlerini Kimler Beyazlatabilir?

 Sürece engel olan dişleri ya da periodontal hastalığı olmayan herkes beyazlatma tedavisi alabilir ancak beyazlatmadan önce diş hekimine görünmelisiniz. İlerlemiş diş çürüğü ve periodontal hastalığı olan kişiler beyazlatmadan önce bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Bunun dışında büyüme ve gelişmeyi henüz tamamlamamış olanlar, hamileler ve emziren anneler için ağartma işleminin kullanılması önerilmez.

Beyazlatma Sonrası Çay Kahve Gibi İçeceklerden Ne Kadar Uzak Durmalıyım?

Beyazlatma işleminden hemen sonra dentin tübüllerinin beyazlatma etkisi devam ettiği için çay, kahve, tütün, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden yaklaşık 1 gün ya da 2 gün uzak durmalısınız. Bu süre zarfında renkli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma Nedir? 2023 3

Diş Beyazlatma Fiyatları

 Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları 900₺ ile 2000₺ arasında değişim göstermektedir. Ofis tipi beyazlatmanın fiyatı klinik muayene sonrasında diş hekimi tarafından net olarak belirlenebilir. Ayrıca belirli bir zaman diliminde kliniklerin promosyonlarından yararlanmak isterseniz, bu fırsatları dikkatle takip etmelisiniz. Bu promosyonlar size daha ucuz bir diş beyazlatma işlemi sağlayacaktır.

Diş Beyazlatmadan Önce Ne Yapmalıyım?

Dişlerini aydınlatmak isteyenler için bu süreçten önce ön bir süreç olmalıdır. Tabii ki, bu işlem uzman doktor tarafından belirlenmelidir. Mevcut diş sağlığı sorunları ya da diş parlatma işlemleri bir doktor ile çözülmelidir. Örneğin, eksilmiş dişleri olan hastalar esas olarak bir çürük tedavisi görmelidir ve gerekli tedavi kauçuk problemlerle tedavi edilmeli ve diş taşları temizlenmelidir. Boşlukların temizlenmediği durumlarda dişleri beyazlatmak için kullanılan jel madde boşlukları geçerek dişin derin dokusuna girer. Bu işlem gerçekleştiğinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir ve hasarlar çok ciddi olabilir. Emayesi bozulmuş ve çatlamış kişiler için beyazlatma işlemini kullanmak uygun olmayacaktır.

En uygun Diş Beyazlatma fiyatları için curefinding.com üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

One thought on “Diş Beyazlatma Nedir? 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir