Tüp Mide veya Bypass Ameliyatı

Tüp mide: Çağımızın en büyük sorularından biri de hiç şüphesiz obezite olmaktadır. Obezite insanların sağlıksız beslenmesi, hareketsiz yaşam tarzları, elverişsiz iş koşulları ve olumsuz yaşam şekilleri sebebi ile bedenlerinde olması gerekenin çok üstünde bir yağ biriktirmesi durumudur.  Bu ve benzeri sebeplerden ötürü alınan fazla kilolar insanların sağlığı üzerinde oldukça büyük sorunlara yol açmaktadır. Tüp Mide veya Bypass Ameliyatı ile bu sorunlar ortadan kalkar

Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Sorunları

Şeker, tansiyon, kalp hatalıkları, damar tıkanıklıkları, nefes darlığı bu rahatsızlıkların başında gelmektedir. Obezite doğrudan etkilediği hastalıkların yanı sıra dolaylı olarak ta birçok hastalığı tetiklemektedir. Kısır kalma, kas ve eklem ağrıları, genetik hastalıkların tetiklenmesi bunlardan bazılarıdır.

Obezitenin Sebep Olduğu Sosyal Sorunlar

Tüm bu belli başlı önemli hastalıkların yanı sıra alınan kontrolsüz fazla kilolar insanların hareket kabiliyetini sınırlamaktadır. Rahat hareket edemeyen kişiler günlük sıradan rutin işlerini dahi yapmakta çok güçlük çekiyor. Ayrıca öz bakım gerektiren işlerini de yaparken oldukça zorlandıklarını biliyoruz. Yapılması gereken günlük işlerin de aksaması kaçınılmaz sonu teşkil ediyor.

Tüm bu yaşanan durumlar obezite olan insanların sağlık sorunları dışında zorlandıkları birçok durumun ortaya çıktığını gözler önüne seriyor.

Sosyal hayata karışamayan aşırı kilo almış bireyler hareket kabiliyetleri kısıtlı olduğundan dolayı akranlarına ve çevrelerine ayak uyduramayacak duruma gelirler. Bu durumda maalesef birçok obezite hastası içine kapanık ve asosyal bireyler haline gelmektedirler. Toplum baskısı, alaycı gözler, hoş olmayan ve düşüncesizce yapılmış şişman şakaları da tüm bu sorunlara ek olarak fazla ilo almış bireylerin psikolojisi üzerinde oldukça büyük hasarlar bırakmaktadır.

Fazla Kilolardan Kurtulmanın Yolları

Elbette öncelikle fazla kilo almış bir bireyden ilk beklenti sağlıklı yaşam koşullarına adım adım geçip orda kalmasıdır. Sağlıklı yaşam koşullarına ayak uydurarak düzenli ve olması gereken bir hayata geçmesidir. Öncelikli iş olarak işinde uzman bir doktora başvurulmalıdır. Fazla kiloları olan hasta için öncelikli olan tetkikler yapılmalı ve mevcut hastalıkları tespit edilmelidir. 

Sağlık durumu ile ilgili yeterli bilgiye erişildikten sonra hastanın sağlık koşullarına, bünyesine, kilo durumuna göre uygun bir diyet listesi hazırlanmalıdır. Ayrıca bu süreç içinde hareket etmesi ve sportif herhangi bir etkinliğe başvurması şarttır. Bol su ve sıvı tüketimi yapması gereken hastanın zararlı tüm paket ürünlerden ve yağ yapacak besinlerden uzak durması gerekir. En güzel aktivite ise yürüyüş olacaktır. Bu süreç ilerlerken fazla kilolarından kurtulmak isteyen hasta diğer hastalıklarını da takip altında tutması gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde hastanın psikolojik destek alması da oldukça uygun olacaktır. Daha önceden fazla kilolar sebebi ile yıpranan psikolojisi toparlanırken eş zamanlı olarak kilo verme sürecinde sabırlı ve kararlı olması yönünde de destekleyici olacaktır.

Fazla Kilolardan Kurtulmanın Tıbbi Metodları

 Bilim ve teknolojinin üst düzeye çıktığı bir dönemi yaşamaktayız. Tıp bilimi de oldukça gelişmiş bir durumdadır. Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan ve hastanın birçok alanda sıkıntı çekmesine sebep olup birçok alana etki eden hastalığı da obezitedir. Gelişen ve değişen sanayileşen toplum yapısının da bir sonucu olduğunu söyleyebileceğimiz bu hastalığa yine çağımızın bilim ve tıp ilmi çare olmaktadır.

Kendi başına  destek almadan fazla kilolarından kurtulamayan hastalar anında uzman olan hekimlere başvurmalıdır. Uzman hekimler ile doğal yollarda zayıflayamayan hastalar vardır. Bunun dışında çeşitli hastalıklar ya da başka sebeplerden dolayı kısa süre içerisinde vakit kaybetmen zayıflaması gereken hatalar vadır. Bu hastaların zayıflama arzusu bat bir sosyal sorun ya da görsel estetik konu olmaktan öteye gitmektedir.

Gerekli görüldüğü takdirde ve uzman doktorlar ile yapılan tetkiklerin ışığında bir sorun tespit edilmediği takdirde zayıflamak adına tıbbi yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemlerin başında ise tüp mide veya bypass ameliyatı yer almaktadır. Doktorlar tarafından uygun görülen hastalar için önerilir ve yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.

Tüp Mide Veya Bypass Ameliyatı Nedir?

Halk arasında adı tüp mide veya bypass ameliyatı olarak geçen bu ameliyatın diğer bir ismi sleeve gastrektomi ameliyatıdır. Tıp dilinde adı böyle geçen bu ameliyat uygun görülemn her hastaya uygulanabilir. 

Tüp mide veya bypass ameliyatı uzun zamandır uygulanan bir yöntemdir. Kilo vermek amacı taşıyan birçok hastanın kendi rızası ile olmak istediği etkili bir kilo verme yöntemidir. Hızlı ve etkili bir biçimde kilo vermek isteyen hastaların ve bunu destekleyen doktorların başvurduğu bir kilo verme ameliyatı yöntemidir.

Tüp Mide Veya Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide veya bypass ameliyatı midenin boyutu yani hacmi küçültülmek suretiyle yapılmaktadır. Hacmi küçültülen mide kişinin kendi midesini doğal yollar ile küçültememesi durumunda ameliyat yolu ile yapılmıştır. Hasta normal hayatına dönüp ameliyat etkisinden kurtulduktan sonra küçülen mide esas işlevini yerine getirmeye başlayacaktır. Etkili sonucunu gösteren küçülmüş mide hastayı psikolojik olarak yormadan zayıflamasına yardımcı olacaktır.

Mide Küçültmenin Faydaları

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen fakat bir türlü yeme alışkanlığını değiştiremeyen ve porsiyonlarını küçültemeyen hasta artık zorunlu porsiyon küçültme dönemine girecektir. Tüp mide veya bypass ameliyatı geçiren hasta küçük bir mide ile sofraya oturacağından çabuk doyacaktır. Bu sayede porsiyonunu zorunlu olarak küçültmüş olacaktır. Bu durumda da hızlı bir şekilde kilo vermesi kaçınılmaz olacaktır. İstenilen sonuca hastanın iradesi varamıyor ise bedeninin kendisine yol gösterici olacağı bir uygulamadan bahsetmekteyiz.

Mide ameliyat yardımı ile küçültülür ve adeta bir tüp şekline getirilir. Hasta bu sayede çabuk doyduğu için yeme hevesi de bitecektir. Mide beyine açlık sinyalleri yollamayacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Tüp mide veya bypass ameliyatı cerrahlık isteyen bir ameliyat çeşidir ve obezite ile ilgilidir. Uygulama çeşidi kapalı ameliyat olarak bilinir. Bu durum da hastaya ameliyat sonrasında konfor sağlar. Ameliyatın uygulamasında mide küçültülür. Bu sayede hastanın hayatındaki uygulamasına besin azaltılması olarak yansımaktadır. Bu cerrahi müdahale sadece mide organına etki etmez.

Mide Küçültme Ameliyatının Etkileri

Tüp mide veya byapss ameliyatı hormanlar üzerinde de oldukça etkilidir. Kİlo vermeye yardımcı olan hormonlar aktifleşir. Bu sayede daha rahat kilo verme durumu sağlanır. Sadece kilo verme açısından fatdalı olduğundan söz edemeyiz. Ayrıca kilo verdikten sonra ulaşılan ideal kilonun kalıcı olmasına katkı sunduğundan da bahsedebiliriz. İdeal kilonun korunması durumu en az kilo vermek kadar önemlidir. Verilen emeklerin de boşa gitmemesi önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatı Neden Tercih Edilir?

Tüp mide veya bypass ameliyatı son dönemlerde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Bunun birçok sebebi vardır. Hastanın kendi başına krizi yönetememesi durumu olabilr. Ayrıca kendi iştahını bastıramamsı ve midesine hakim olamamsı söz konusu olabilir. Belli bir dönem verilen çabaların boşa gitmesi hasta üzerinde psikolojik olarak baskı yaratmış ise hasta kendine olan inancını kaybeder. bir daha asla kilo veremeyeceği inancı hastanın psikolojisinde yer edinir. Bu tip durumlarda hastanın hem cerrahi alanda uzman olan bir doktor şile hem de bir psikolog ile görüşmesi uygun olacaktır. Uzman bir ekip ile çalışmak hastaya inanç ve güç sağlayacaktır. Hastanın herhangi bir sorunu bulunmadığı takdirde tüp mide veya bypass ameliyatı yapmasında bir sakınca olmayacaktır. Bunun dışında hastada bulunan kalp hastalığı varsa acil bir şekilde kilo vermesi sağlanmalıdır. Hastanın yüksek tansiyon sahibi olması üzerine bir de aşırı kilolu olması hastayı yüksek risk taşıya hastalar kategorisine koyar.

tup mide 1
Tüp Mide veya Bypass Ameliyatı 1

Tüp Mide ve Bypass Ameliyatının Acil Olması Durumları

En kısa sürede  hastanın fazla kilolarından kurtulması için tüp mide veya bypass ameliyatı yapması gerekmektedir. Hastayı ve uzman doktoru böyle bir ameliyat için ikna eden sebeplerden biri de hastanın  tip2 diyabet yani halk arasındaki ismi ile şeker hastası olmasıdır. Değimi yerinde ise şeker hastalığı fazla kilo almayı tetikler fazla kilo artışı ise diyabet yani şeker hastalığını tetikler. bu iki olumsuz durum birbirini adeta beslerler. Şeker hasalığından kurtulmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem kilo verme yöntemidir. Kilo vermek isteyen herkesin de en büyük kabusu şeker hastalığına yakalanmaktır. bu sebeple doktorları ve hastaları tüp mide veya bypass ameliyatı yapmaya en çok ikna eden konular arasında şeker hastalığı ilk sırada yer alır.

Sık rastlanan sebepler arasında olmasa da başka bazı sebepler de tüp mide veya bypss ameliyatı yapmaya iten sebepler arasında gösterilebilir. Bu teşvik sebepleri arasında hastaya inme inmiş olması gösterilir. Bir başka sebep ise kısırlık olarak tespit edilmiştir. Bilinen duruma göre aşırı kilo alımı çocuk doğurmaya engel teşkil eden durumlar arsında gösterilbilir. Bu durumun hormonlar ile de ilgisi olduğundan söz edebiliriz.

Tüp Mide ve Bypass Ameliyatında Kadın Hastaların Beklentileri

Özellikle kadın hastalar eğer çocuk sahibi olmak istiyorlar ise mutlaka kilo vermek zorundadırlar. Kilolu olmak kadın obezite hastasının çouk sahibi olmasına engel teşkil etmese dahi bu kadar yüksek kilo ile hamile kalmak hem anne hem de bebek için çok büyük riskler teşkil eder. Hamilelik sürecinde zaten bir doğal kilo artışı yaşanacaktır. Mevcut fazla kiloların üzerine hamilelik ve loğusa kilounun eklenmesi korkunç sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple doğum esnasında da olumsuz sonuçlar yaşanmasından endişe edilir. Tüp mide veya bypass ameliyatı olma sebepleri arasında çocuk sahibiolma arzusunu ekleyebiliriz.

Bu sebeplerin dışında çok önemli bir sağlık sebebi daha vardr. Kilo vermeyi zorunlu hale getiren bu sebepten kaynaklı olarak tüp mide veya bypss ameliyatı yapımak istenmektedir. Bu sağlık sebebi ise kanserdir. Kanser de obezite gibi çağın en önemli hastalıkları arasındadır. Birçok sebebi bulunan kanser hastalığının birçok farklı çeşidi de vardır. Bunlardan birine yakalanmış olmanın sonucunda ağır bazı tedavi yöntemleri görmek gerekir. Bu yoğun tedavi sürecini daha rahat atlatabilmek adına hızlı bir şekilde kilo vermek en mantıklı yol olacaktır. Bu sebeple tüp mide veya bypass ameliyatı yapmayı tercih eden hastalar olabilir. Böyle özel durumlarda ise sadece hastanın arzusu yeterli olmayacaktır. Kesinlikle doktor onayı gerekmektedir.

Tüp Mide veya Bypass Ameliyatı Kimlere Önerilir?

Tüp mide veya bypass ameliyatı isteyen herkese yapılabilecek bir ygulama değildir. Özellikle doktor onayı gereken durumlar vardır. Her tedavi ve ameliyat öncesinde olduğu gibi öncelikle hastanın tüm tahlil ve değerlerine bakılır. Hastanın geçmiş dönem hastalıkları ve hastalıkları tetikleyebilecek biyolojik ve genetik yapısına bakılmalıdır. Bu tip ameliyatlardn önce hastanın yaşam koşulları dürüst bir şekilde ortaya konulmalıdır. Alkol, sigara ya da bağılılık yapan herhangi bir madde kullanımı tespit edilmeli ve beslenme koşullarına bakılmalıdır. Genel anlamda ameliyattan öncesi durumlar tespit edildikten sonra tüp mide veya bypass ameliyatı için engel olabilecek bir durum bulunmadığı takdirde hasta ve uzman doktorun ortak kesin kararı sonucu bu ameliyat yapılır. Ameliyattan sonra uyulması gereken kurallar ve değiştirilecek yaşam koşulları hastaya önceden bildirilmeli ve kurallara uyulacağının sözü alınmalıdır.

vücut kitle indeksinde oluşmuş olan uyumsuzluk tüp mide veya bypass ameliyatı yapılması için geçerli sebeplerden biridir. Vücut kitle indeksi farkı için 35 birim fark sınır kabul edilir. Öncelikle hastanın şeker, tansiyon, kalp gibi hastalıkları tedavi edilmeye çalışılıp bu süre içinde deuygun koşullar oluşturularak hastanın zayıflaması beklenir. Vücut kitle indeksindeki birim 40 ın üstüne çıktığı takdirde obezite sorunu çok büyümüştür. Hasta için cerrahi müdahale şarttır.

Tüp mide veya bypass ameliyatı  omak isteyen bir hasta yapılan tahliller sonucu ameliyat riski ve kalp ve solunum sıkıntısı yaşama riski yaşamamalıdır. En önemli konulardan biri de yaş sınırıdır. 65 ile 70 yaş bu tip ameliyatlar için sınır kabul edilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Kilo Koruma

Öncelikli iş fazla kilolardan kurtulmak gibi görülsede esas sorun hızla verilen kilolardan sonra ulaşılan ideal kiloyu koruyabilmektir. Mide organı ameliyat ile küçültülebilir ancak kendi kendine büyüyebilen bir organ olduğu için amliyat sonrası çok dikkat edilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neden Kilo Alınır?

En önemli sebeplerden biri hastaya iyi bir eğitim sunulmamasıdır. Ameliyat sorası sıkı bir takip şarttır. Hasta kendi iradesine sahip çıkabiliyor ise durumda sıkıntı olmaz fakat bir uzman denetiminde olması hastaya moral ve güç verecektir. Kendi kendine sahip çıkabilecek olgunluğa ve hayat standartına ulaşması kolay olacaktır. Ameliyat sonrasında düzensiz yemek ve hareketsiz yaşam hastanın midesinin tekrar büyümesine ve kilo artışına sebep olur. Sonraki yıllarda tekrar bir bypass ameliyatı  Türkiye ile mide küçültülüp hasta zayıflatılabilir. Yine de bu durum doktorların pek tercih ettiği bir durum değildir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Olur mu?

Risk faktörü en küçük diyebileceğiiz ameliyatlarda da mevcuttur. Tüp mide veya bypass ameliyatı  mevcut bir organın hacminde yapılan eksiltmedir. Bıçak değen tüm ameliyatlar gibi risk faktörü vardır. Ancak ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında alınacak önlemler ve işinin ehli uzman doktorlar sayesinde risk faktörü en aza indirgenir. Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon riski vardır. Bunun dışında kesi yerlerinde sızıntı ve kanama gibi riskler olabilir. Bu riskler %1 oranında olsa da bahsedilebilir bir risktir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nasıl Önlenir?

Öncelikle uzman kalitede bir doktor ekibin olması ameliyata %50 bir başarı ile başlamak demektir. Profesyonel bir ekip temiz bir cerrahi müdahale gerçekleştirecektir. Hastanenin donanımlı olmasına dikkat edilmelidir. Personel ve ekipman açısından yeterli olmalıdır. Olası bir beklenmeyen durumda erken müdahale için gerekli bir durumdur. Hastanın ameliyat sonrasında hastane yatış süresi için en fazla beş gün belirlenir.

Ameliyat sonrasında da hastaya verilecek destek ve takip te çok etkili olacaktır. Sonra ki dönemlerde de hasta motivasyonu ve kilo kaybındaki süreçler takip edilirken hastanın verdiği kiloların kalıcı olmasına dikkat edilmelip bilgilendirme yapılmalıdır.

Ameliyat Öncesi Yapılası Gerekenler

Öncelikle hastanın tüm tahlilleri yapılır. Kalıcı ya da geçici hastaıkları tespit edilir. Genetik faktörü olan problemlere bakılır. Ameliyat esnasında risk taşıyacak faktörler varsa belirlenir. 18 ile 70 yaş sınırı aranan hastanın kendi arzusu öncelikli olmakla beraber doktorun onayı da şarttır. Ameliyat öncesi 15 güne yakın özel bir diyet programı yapılarak karaciğer üzerindeki yük hafifletilir. Bu sayede ameliyat riski azaltılmış olur.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

Mide küçültme veya bypass ameliyatı olan hastalar önceki rutinlerini devam ettirdikleri takdirde ameliyatın geçerlilği kalmaz. Mide büyüyn bir organdır. Ameliyat ile küçültülen mide kalorisi yüksek beslenmeler sonucu tekrar büyür. Bu sebeple beslenme ve spor yapma konusunda hassas davranılmalıdır.

Tüp Mide  ve Bypass Arasındaki Fark Nedir?

Tüp mide ameliyatında mide küçültülüp tüp halini alır. Ayrıca açlık hormonuna da müdahale edilir. Bu sayede vücut açlık hissetmez. Yeme esnasında da mide küçük olduğundan çabuk doyar. Bypass ameliyatında da mide yine küçültülür ancak midenin üst kısmında yiyeceklerin emilimini sağlayacak bir kısım bırakılır. İnce bağırsağa yardımcı olur.

Fazla kilolarınızdan kurtulmak için kliniğimizdeki uzman doktorlardan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizin için en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.

18 thoughts on “Tüp Mide veya Bypass Ameliyatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir