Diş İmplantları Nedir?

Diş implantları eksik dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Çene kemiğinin içerisine yerleştirilen vidalar titanyumdan üretilmektedir. Bu videolar kök görevi görür ve üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant çalışması yapılırken yan komşu dişlere işlem yapılması gerekmez. Diş implantları sayesinde rahatlıkla yemem yiyebilirsiniz. İmplant çeşitlerini ve özelliklerine yazınızın devamında detaylı bir şekilde yer verdik. Şimdi diş implantları tedavisi kimlere uygulanabilir detaylı bir şekilde inceleyelim.

İmplant tedavisi çene ve yüz gelişimini tamamlamış kişilere uygulanabilir. Tedavi öncesinde hastanın çene yapısının bu operasyona uygun olup olmadığı tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın belli bir düzene girmiş olması gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tedaviden önce bu ilaçların kullanımını kesmelidir. Kemik erimesi olan hastalarda ise implant tedavisi sadece uygun tedavi alındıktan sonra gerçekleştirilir.

Diş İmplantları Kimler Yapar?

Her diş hekimi diş implantını yapamaz. İmplant tedavisini yapabilecek kişiler şu şekildedir;

  • İmplant tedavisi eğitimini alan cerrahlar
  • Kimliği tanıyıp bilen ve tecrübesi olan çene cerrahları
  • Cerrahi işlem yetkisi ve bilgisi olan diş hekimleri

Diş İmplantları Nasıl Çalışır?

İmplant uygulaması eksik veya hasarlı dişlerin yerini gerçek dişlere çok benzer suni dişler ile tamamlanmasını sağlayan yöntemdir. 

Aşağıda yer alan durumlarda diş implantı uygulaması yapılabilir;

  • En az bir tane dişinizin eksik ise
  • Çene gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.
  • Kemiklerimizin yeterli ve dirençli yapıya sahip olması durumunda.
  • Sağlıklı bir ağız yapısına sahipseniz.
  • Kemik iyileşmesine olumsuz etki eden herhangi bir hastalığınız yoksa.
  • Takma diş takmak istemiyorsanız.
  • Kendinize güveninizin artmasını istiyorsanız.
  • İmplant sürecine dayanmaya hazırsanız.

Dental İmplant Çeşitleri

İmplant tedavisi olmadan önce diş implantlarını tanımalı ve incelemelisiniz. Diş implantları hakkında yeterli bilgiye ulaşarak karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Dış implantlarının çeşitliliği yerleştirildikleri alan ve destek aldıkları dokularına göre belirlenmektedir.

Endosteal İmplantlar

Ağız içerisinde bulunan yedek dişi tutmak amacıyla çene kemiğine takılmış implant türü olarak bilinmektedir. İmplant çalışması hakkında bilinen en büyük yanlış diş kaybedildiği takdirde takılıyor olmasıdır. Günümüzde birçok kişi bu implant yöntemini bilmese de aslında en çok tercih edilen implant türüdür. Hastalar bu tedaviyi almadan önce tüm bilgileri sahip olması gerekir.

Bu kategori altını tercih edilen iki tür diş implantı bunlardan birincisi endosteal implantlar diğeri ise subperiosteal implantlardır. Endosteal implantlar titanyumdan yapılan implant çeşitleridir. Ve sıklıkla kullanılan implant türüdür. Uygulama şekli küçük bir de çene kemiğinin içerisine yerleştirildikten sonra yedek dişi tutabilmesi adına diş etinden çıkarılır. Diğer yöntem ise çene kemiği sağlıklı olmayan kişilere uygulanır. Uygulama esnasında çene kemiği üzerine implant yerleştirilir ve yedek dişi tutması sağlanır.

Endosteal implant için uygun uygun olduğunuzu aşağıda yer alan maddeleri inceleyerek öğrenebilirsiniz.

  • Genel sağlığınız olması gerekir.
  • Ağız sağlığınız yeterli seviyede olması gerekir.
  • Diş eti yapınızın sağlıklı olması gerekir. Yani periodontal bir hastalığın bulunmaması gerekir.
  • Çene gelişiminin tamamlanması gerekir.
  • Çene üzerinde gerekli miktarda kemik yapısının bulunması gerekir

Endosteal implant tedavisi için uygun olduğunuza karar verildikten sonra tedavi süreci başlatılır. İmplant uygulaması yapılacak kızım uyuşturulur. Çene kemiğine ulaşmak için diş eti kesilir ve kemik üzerinde delikler açılır. Açılan deliklere endosteal yerleştirilir. Bu operasyon sonrasında hastanın yüzünde ve diş etinde şişme, morluk ya da kanlanma görülebilir. İyileşme sürecinin hızlanması için gerekli ağız bakımlarının yapılması gerekir.

Dis Implantlari

Subperiosteal İmplantlar

Çene gelişimini tamamlamış ve ağız içerisinde yeterli kemik yapısına sahip olan hastalara uygulanan diş implantları yöntemlerinden bir tanesidir. Diğer implantlardan ayıran en önemli özellik kişinin kalça kemiğinden parça alınmadan gerçekleştirilmesidir. Ağız içerisinde yeteri kemik yapısı olmayan hastalarda kalça kemiğinden parça alınarak uygulanır. İliak tedavisinin iyileşme süreci 7 ila 8 ay arasında değişmektedir.

Bu tür implant çalışmalarında hastadan öncelikle üç boyutlı tomografi istenir. Tomografi ile hastanın tüm çenesi detaylı bir şekilde değerlendirilir. Değerlendirmeler sonucunda hastaya subperiosteal implant uygulanıp uygulanamayacağı değerlendirilir. Gerekli onay ve ölçümleme işleminden sonra hastaya özel implant üretimi yapılır. 

Zigomatik İmplantlar

Zigomatik implantlar diğer implant türlerinden çok farklıdır. Üst çenede hiç implant işlemi yapılmayan hastalarda uygulanan implant yöntemidir. Aynı zamanda ileri kemik erimesi olan hastalarda da uygulanabilmektedir. Normal implant uzunluğu 8, 10, 12 mm iken zigomatik implantların uzunluğu 30 ile 50 mm arasında değişmektedir.

Bu implant yöntemi çok farklı ve özel bir yüzeye sahiptir. Kemiğin içine yapılan bir implant türüdür. Ufak bir implant dahi yapılamayan hastalara zigomatik implant işlemi yapılabilmektedir.

Zigomatik implantlar kimlere uygulanabilir?

  • Genelde uzun yıllar total protez kullanmış kişilere uygulanır. Bu hastalarda uzun süre dişsiz kaldığı için kemik yapısı erime noktasına gelmiştir. 
  • Genetik sorunlardan dolayı erken yaşta diş kaybı olan hastalara uygulanabilir
  • Çene yapısı implanta elverişli olmayan tüm hastalara zigomatik implant işlemi uygulanabilir.

Hastanın ilk önce dental tomografisi çekilir. Çene kemiği yapısı belirlenen hastalara implant ayarlamaları yapılır. İşlem sonrası diş görüntüsünün nasıl olacağını göstermek amacı ile protez hazırlanır. Hasta diş görüntüsünü onaylarsa dişler bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak hazırlanır. Diş hazırlandığında hastadan gerekli tahlilleri alınarak ameliyata hazırlanır. Genel anestezi altında ortalama iki saat süren bir operasyondur.

Tam Ağız Diş İmplantları Nedir?

Hastanın dişlerinin tümünü veya bir çoğunu kaybettiğinde uygulanacak olan diş implant yöntemi tam ağız diş implantı ameliyatıdır. Çene kemiklerine yerleştirilen vidaların üzerine sabit çöpçülerle veya protezlerle sabitlendiği bir işlemdir. Tam ağız diş implantlarının avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Azalan kemik kaybı riski: İmplantlar çömlek çene kemiğine yerleştirildiği için kemiğin bütünlüğünü ve hacmini koruyarak yani kemik kaybı riskini önemli ölçüde azaltarak yapılır.
  • İyileştirilmiş yüz görünümü: Uzun süren diş eksikliği kemik kaybına ve kemik erimesine yol açar. Bu da yüzün alt alanında kırışmalara ve çökmelere sebebiyet verir. İmplant sayesinde çene dolgunluğu sağlandığı için daha iyi bir görünüm elde edilir.
  • Çiğneme verimi: implantlar sayesinde çiğneme verimi artacağı için daha kolay yemek yenir.
  • Daha konforlu ve rahat yaşam: takma dişler günlük olarak çıkarılarak bakımı yapıldığı için oldukça rahatsız edicidir. İmplantlar sayesinde ise yemek yerken, konuşurken dişlerde hareket olmaz.
  • Dayanıklılık: gerekli hijyen ve muhafaza kurallarına uyulduğu takdirde uzun yıllar hatta ömür boyu kalıcı bir şekilde kullanılabilir. 

Mini Diş İmplantları Nedir?

Çene kemiğinin erimeler sonucu darlaştığı durumlarda kimi ilave olarak kullanılan dar implantlardır. Diğer implant türlerinde olduğu gibi mini implantlar da titanyum malzemeden imal edilir.  Standart implant türlerinden tek farkı boyutunun daha küçük olmasıdır. 

Adım Adım Dental İmplant İşlemi ve Süreci

Dental implant işleminde öncelikle muayene ve planlama işlemi yapılır. Muayene aşamasında diş etleri, çene yapısı ve ağız muayenesi gerçekleştirilir. Uygulanacak implantların sayısına, boyuna ve tipine karar verilir. İmplant çalışması çene cerrahı ve diş hekiminin kombine çalışmasıyla kararlaştırılır.

Üç boyutlu tomografi alınarak çene ile aynı ölçüde model elde edilir. Bu model üzerinde implantların yerleşeceği bölgeler karar verilir ve az hata ile planlama yapılır.

İmplant işlemlerinde diğer süreç operasyon sürecidir. Operasyon eğitim almış doktorlar tarafından yapılır. İmplantın yerleştirilmesi de diğer diş tedavileri gibi lokal anestezi ile birlikte gerçekleştirilir. 

İmplant için 3 süreç iyileşme sürecidir. Bu süreçte implantın kemikle bütünleşmesi için beklenilmesi gerekir. Bu sınav alt ve üst çene için farklılık bu süre zarfında hastanın isteği doğrultusunda protez diş takılabilir.

Diş İmplantı İşlemi Ne Kadar Sürer?

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi ortalama yarım saat süren bir işlemdir. Fakat bu implantın çene kemiği ile bütünleşmesi için 2 ila 3 ay beklenmesi gerekir. İmplant bu süre zarfında yapay bir kök halini alır. Sonrasında diş kaplama işlemi ortalama 20 – 30 dakika sürmektedir.

İmplant Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ağız içi hijyene dikkat edilmesi gerekir 
  • Sigara ve alkol tüketimi kesilmelidir
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır

İmplant  Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İmplant işleminden sonra buz kompleksi yapılmalıdır. Bu 10 dakikada bir tekrarlanmalı ve 3 ila 5 dakika arasında uygulanmalıdır.
  • İmplant yapıldıktan sonra sert gıdaları tüketmemelisiniz
  • Beslenmenize ve beslenme alışkanlığına dikkat etmeniz gerekir
  • Sigara ve alkol kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkiler

Diş İmplantı Sonrası Neden Süt Ürünleri Yok? İmplanttan sonra en az 48 saat süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Muz, çorba gibi ılık ve yumuşak ürünleri tüketebilirsiniz.

Dental İmplant İyileşme Aşamaları

Yaralar yaklaşık 7 ila 10 gün içerisinde tamamen kaynaştır. İmplant ile birlikte kemik tozu, sinüs gibi işlemler de yapılmış ise şişlik ve rahatsızlık bir süre daha devam edebilir.

Diş etindeki dikişler ise ortalama 1 hafta sonra alınır. 

Diş Köprüsü ve İmplant

İmplant destekli köprü uygulaması fazla diş kaybı olması durumunda başvurulan bir yöntemdir. İmplant destekli köprü uygulaması sayesinde komşu dişler zarar görmez. Çoklu diş eksikliğinde her diş için bir implant kullanmak yerine implant destekli köprü uygulaması yapmak daha mantıklıdır.

Dental İmplantların Faydaları

Görünüm: Diş implantları kendi dişiniz gibi gözükür. Aynı zamanda kemik ile birleştiği için kalıcı bir çözümdür. Eksik ve hasarlı dişlerin yerine yapılan implantlar kişiye özgüven kazandırır.

Akıcı Konuşma: Uygun olmayan ya da hareket eden protezler konuşma zorluğu yaratırken implant sayesinde böyle bir sorun yaşanmaz.

Özgüven: İmplantlar gülümsemenizi geri kazandırır. Bu da kendinizi olduğundan daha iyi hissetmenizi sağlar.

Ağız Sağlığı: Komşu dişlere zarar verilmediği için ağız sağlığını korur.

Dayanıklılık: Ağız hijyeni kurallarına ve uyulması gereken diğer faaliyetlere uyulması durumunda implant diş ömürlüktür.

Yemek Yeme Kolaylığı: Takma diş gibi kayma ve çıkma problemi olmadığı için yemek yerken sabır sıkıntı yaşanmaz.

Diş İmplantları Ağrılı Mı?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi implant çalışmasını da ağrı hissedilir. Bu ağrı doktorların vermiş olduğu reçetedeki ilaçları doğru kullanma ile en aza indirgenir. İmplant tedavisi sonrasında buz kompleksi yapmak da ağrıları hafifletecektir. 

Kısacası ilaçları doğru kullanmak ve doktor tavsiyelerini olmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olacaktır. 

Diş İmplant Maliyeti

Diş implantları konusunda net bir fiyat vermek yanlıştır. Kaç implant uygulaması yapılacağı, hangi implant yönteminin kullanılacağı, hastanın çene yapısının uygun olup olmaması fiyatı etkileyen faktörlerdendir. Hastanın muayenesi sonucunda hangi implant yöntemi uygulanacağına karar verilir. İmplant yönteminin belirlenmesi ile ortalama bir fiyat ortaya çıkmış olacaktır. Hastanın kemik yapısı da oldukça önemlidir. Çünkü implant çalışması kişi özgü hazırlanır ve çene, kemik yapısı dikkate alınır.

Türkiye’deki Uygun Fiyatlı ve En İyi Diş İmplantları

En iyi diş implantı hakkında bilgi vermek doğru bir hareket olmayacaktır. Kişinin çene ve kemik yapısına en uygun implant yöntemi ne ise kişi için en iyi diş implantı o olacaktır. 

Türkiye fiyat olarak diğer ülkelere nazaran daha uygun olduğu için bir çok kişi implant tedavisini Türkiye’de yaptırmaktadır. Diş implantı yaptırmak için Türkiye’yi tercih eden hastalarımızın ulaşımdan konaklamaya, hastane işlemlerinde tedavi işlemlerine kadar tüm adımlarda hizmet vermekteyiz. Yapmanız gereken tek şey bizimle iletişime geçmeniz.

Diş İmplantları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

  1. Diş implantları acıyor mu?

Doktor tavsiyelerine ve reçetelerine uyulduğunda ağrı en aza indirgenir. Diş eti kesilerek implantın çeneye yerleştirilme işlemi işte istemez belli bir süre ağrı yapabilmektedir. Bu ağrıları en aza indirgemek veya hissetmemek tamamen sizin elinizde olan bir şeydir.

  1. Dental implantlar güvenli midir?

Dental implant yöntemi gelişim teknoloji ile birlikte daha güvenli bir hal almıştır. Diğer takma dişleri nazaran takıp çıkartma işlemi olmadığı için zarar görmeye ihtimali de oldukça düşüktür. Ayrıca ağız içerisinde hareket etmediği için yemek yememiz de konuşmanız daha rahat olacaktır.

  1. Dental implant incelemeleri nasıldır?

Dental implant yapılıp yapılamayacağı bazı test ve tetkikler sonrasında belirlenir. Çekilen 3 boyutlu tomografi yardımı ile çene yapısı ve kemik yapısı incelenir. Kemik yapısına uygun implant yöntemi ile işlem yapılır.

  1. Dental implantlar nelerden yapılır?

Birçok implant markası bulunmaktadır. Hasta için en uygun olan implanta karar verilir ve en uygun implantın hazırlanma işlemi başlatılır. İmplant için firma adı belirtmek yanlıştır. Her firmanın farklı lansmanlardan implant çeşitleri bulunmaktadır.

  1. Diş implantlarından ne kadar süre sonra normal yemek yiyebilirim?

İmplant operasyonundan sonra ortalama 2 saat kesinlikle hiçbir şey yememeli ve içilmemelidir. Operasyonu takip eden 24 saatlik dönemde de aşırı sıcak veya aşırı soğuk ve sert besinlerden uzak durulması gerekir. 

  1. Takma dişler için diş implantları yapılabilir mi?

Takma dişleri alternat if olarak sunulan uygulama implant yöntemidir. Son yıllarda köprü bir gül damak ve takma dişler yerini implanta bırakmaya başlamıştır.

  1. Diş implantları sonsuza kadar sürer mi?

Gerekli ağız bakımı yapıldığı sürece ve bazı kriterlere dikkat edildiğinde implant ömürlük bir çalışmadır.

  1. Diş implantlarından sonra nasıl daha hızlı iyileşir?

Ağız sağlığına dikkat ederseniz, sigara ve alkol tüketiminden uzak durursanız, doktorun vermiş olduğu reçeteye uyarsanız, söylenmiş olan dikkat etmeniz gereken şeylere dikkat ederseniz diş implantı sonrasında iyileşme daha hızlı olacaktır.

  1. Diş implantları buna değer mi?

Diş implantları takma dişlere, köprü ve damak çalışmalarına nazaran daha kullanışlı ve rahattır. Görünüş açısından da normal dişe benzediği için oldukça avantajlıdır.

  1. Dental implantlar sizi hasta edebilir mi?

İmplant etrafındaki diş etleri ile birlikte implant tutan kemiğin hastalanması peri implantitis denir. Diş etlerinde kanama ve rahatsızlık hissi ile kendini belli eder. Bu kanama zamanla yerini irine bırakır.

  1. Diş implantları nörolojik sorunlara neden olabilir mi?

Başarısız yapılan implant uygulamaları nedeniyle bazı şikayetler ve belirtiler oluşabilmektedir. İmplant uygulaması sonrasında aşağıda yer alan şikayet veya belirtilerden herhangi biri ya da birkaçı gözükmesi takdirinde derhal doktora müracaat edilmelidir. Bu belirtiler şu şekildedir;

  • Uzun sürdü geçmeyen şiddetli ağrı
  • Diş etinde iltihaplanma
  • İmplant dişi yerinden oynaması veya düşmesi
  • Diş eti çekilmesi
  • İmplant yapılan bölgede ısırma ve çiğneme sorunlarının görülmesi
  • Dil ve dudakta uyuşma hissi
  • Alerjik reaksiyon oluşumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir