Yirmilik Dişleri Tutmanın Faydaları Ve Bunları Çıkarmanız Gerekip Gerekmediğini Nasıl Anlarsınız?

Bilgelik Dişleri Nelerdir?

Yirmilik diş, onlu yaşların son zamanları ile yirmili yaşların başlarına doğru ortaya çıkan, çenenin en arka kısmında gömülü olarak bulunan azı dişlerine verilen isimdir.

Neden Bilgelik Dişi Denir?

Bu dişlerin çıkma yaşı ortalama on sekiz, yirmi yaş arasında olduğundan dolayı ve kişi bu yaşlarda daha eğitimli ve nispeten akıllı olduğundan buna “bilgelik dişi” de denilmektedir.

Kaç Tane Bilgelik Dişin Var?

Birçok kişinin, iki diş etinin her iki ucunda birer tane bulunmak üzere dört bilgelik dişi vardır. Fakat bazıları gizli kalabilmektedir ve diş etinden dışarı çıkmayabilir, bu sebepten dolayı yalnızca iki tane olabilir.

Yirmilik Diş Kökleri; Kaç Tane?

Beşinci diş yalnızca bir köke sahipken, altıncı ve yedinci dişler alt çenede iki adet, üst çenede ise üç adet köke sahipken, yirmilik diş kök sayısı 4 adet bulunmaktadır.

Bilgelik Dişleri Nerede?

Bilgelik dişi ağzın arkasına, üst ve alt çenelerin sol ve sağ taraflarında yerleşmiş bir haldedirler. Birçok kişi bu büyük bilgelik dişlerinden dördüne sahiptir.

Üst Yirmilik Diş Şekli

Üst yirmilik dişler aşağı doğru üçgen bir şekilde çıkmaktadırlar.

Alt Yirmi Yaş Dişleri Şekli

Alt yirmilik dişleri ise taç yuvarlak bir dikdörtgen şekle sahip olma eğilimindedir.

Yirmilik Dişlerin Amacı Nedir?

Aslında yirmilik dişler daha kolay çiğnemeye yardımcı olmak için çıkmaktadır. Eski zamanlar da insanların beslenme şekilleri dişleri aşındıran bir şekildeydi. Sert gıdaları tüketmek zorunda kalan insanlar için bu dişler yedek olarak iş görüyordu ve varlığı gerekliydi. Şimdi ise insanların beslenme şekilleri farklılaşmıştır. Daha yumuşak gıdalarla beslenilmeye ve ağız bakımı daha iyi bir şekilde yapılmaya başlandığı için dişler daha sağlıklı kalmaya başlamıştır. Her iki faktör diş kaybetme ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca, insan çenesi  eski zamanlarda daha genişti ve bu son yirmilik dişlerine yer vardı. Şimdi ise insanların çeneleri daha küçüktür ve bazen son azı dişlerinin çıkması için yeterince yer kalmaz. Çiğneme işlemini yapmak için esas olan birinci ve ikinci azı dişleri kullanılıyor. Bu sebepten dolayı üçüncü azı dişlerinin olmaması zorlanmadan yemek yemeyi engel olmuyor. Şimdiki dönemde yirmilik dişler pek bir amaca hizmet etmiyor ve çoğu zaman yarardan çok zarara sebep oluyor.  Bu zararlarda başlıca ağrı, enfeksiyon ve benzeri rahatsızlıklar olarak sıralamamız mümkündür.

dis ekimi
Yirmilik Dişleri Tutmanın Faydaları Ve Bunları Çıkarmanız Gerekip Gerekmediğini Nasıl Anlarsınız? 1

Yirmilik Dişler Hangi Yaşlarda Çıkar?

20’lik dişler, isimlerinden de belli olduğu üzere genel olarak 18 – 20 yaş arasında çıksa da bu durumun çok fazla istisnası vardır. Eğer bu yaş aralığında görülmese bile bu, dişlerin çıkmayacağı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları sebebiyle bireyde ağrıya neden olmamasından dolayı yirmilik dişler fark edilemeyebilir. 20’lik dişin çıkmasına pek çok farklı faktör etki etmektedir. Bu faktörler, 20’lik dişlerin çıkış zamanını ve şeklini de etkilemektedir.

Ağrı Süresinde Yirmilik Dişler Ne Zaman Çıkar?

20’lik diş ağrısı, gerçekleştiği duruma göre farklılıklar gösterebilir. En az 48 saat sürebilir ancak eğer diş deri üzerine çıkamaz ve içeride yamuk bir şekilde büyümeye devam eder ise bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Bu müdahale ile birlikte 20’lik diş ağrısı 10 gün kadar sürebilir.

Şiş Yüz Yirmilik Dişler

20 yaş dişlerinin bir kısmı gömülü kaldığı zaman, üstünde bulunan dişeti ile arasında biriken bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durumda yüzde şişme, ağız açmada zorluk, ağrı, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi sorunlarla karşılaşılabilir. 

Yirmilik Dişler Ne Zaman Çekilir?

Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğu düşünülür. Bu düşüncenin tam aksine, düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka sağlıklı bakılması gerekmektedir. Bazı zamanlar ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, hayatınız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabilir. Bu dişlerin çıkmaması herhangi bir sorun teşkil etmeyip, çekilmeleri gerekmeyebilir. Altlı ve üstlü olarak çıkmış 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir sebep bulunmamaktadır. 6 ay ile 1 sene gibi zaman aralığında sürekli tekrar eden diş eti ve çene iltihaplanmaları var ise, ileri derecede çürüme oluşmuşsa ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde yarar vardır. Bu dişler çekilmediği takdirde ağızda, diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebilir.

Yirmilik Dişlerin Sinirleri Var Mı?

Her yirmilik dişin iki duyu kaynağı bulunmaktadır. İki sinir, duyuyu sürdürmek için dişlere dallar verir, bu sinirler lingual sinir ve alt alveolar sinirler olarak adlandırılır. Normal bir çekimde de oluşabilicek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de bulunmaktadır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi yaşanabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik meydana gelebilir. Çok nadir görülse de bazen bu hissizlik kalıcı da yaşanabilir.

Yirmilik Dişler Doldurulabilir Mi?

 Bütün dişlere yapıldığı gibi yirmi yaş dişlerine de dolgu tedavisi yapılabilmektedir. Dişler ağızda düzgün bir şekilde çıkmışsa ve herhangi bir soruna sebep olmuyorsa, cerrahi olarak çekmekten başka bir müdahale yöntemi de olabilir. Diş hekimi, başka bir diş olmadığı takdirde aynı diğer diş gibi bir yirmilik dişe dolgu yaptırabilir ve dişi eski haline döndürebilir. Eğer ağızda dişin taç kısmı yeterince belirgin ise bu dişlere müdahale edilebilir. Bu gibi durumlarda dişler normal sıralandıkları için hiç bir sorun yaşanmayabilir.

Eğri Yirmilik Diş Riskleri

20 yaş dişleri maalesef ki bir çok soruna sebep olabilir, özellikle bu dişler yamuksa daha çok sorun olmaktadır. Bu sorunları sıralamak gerekirse eğer; Yan taraflarındaki yani azı dişini çürütebilirler, diş köküne baskı yapabilirler, çene eklemi problemlerine neden olabilirler yani bir çok sorun ile karşı karşıya bırakabilir. Bu açıdan çekim yapılması büyük ölçüde önemli bir müdahaledir. Şuan da sorun yaşamıyor olmak ilerleyen zamanlarda sorun yaşanmayacağı anlamına gelmez. Eğer sorun diş hekiminden korkmak ise doktor ile paylaşmak gerekir. Çünkü doktor hastayı rahatlatmak için çaba gösterecektir.  Bu nedenden dolayı röntgen ile muayene olup çekim yapılmasında yarar bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir