Tüp Bebek Tedavisini Hangi Ülkede Almalıyım
Tüp Bebek Nedir?
Çocuk sahibi olmanın hayalini kuran çiftler için olabilecek en ideal tedavi yöntemlerinden birisi olan tüp bebek, yüksek oranlı başarı ölçütleri ile çiftlerin bebek sahibi olmasına olanak veren bir işlemdir. Tüp bebek tedavisi, korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra çoklu denemelere rağmen hamile kalamayan kadınlar için uygulanması doğru olan bir tedavidir. Laboratuvar ortamında sperm ile yumurtanın birleştirildiği bir işlem olarak bilinen tüp bebek tedavisinin yapılabilmesi için kişilerin belirli şartlar taşıması gereklidir. Örneğin, tüp bebek tedavisinde başarının sağlanması isteniliyorsa annenin yaşının 35’ten küçük olması gerekmektedir. Çocuk sahibi olmanın engeli olan kısırlığın ise annede mi yoksa babada mı olduğunun belirlenebilmesi, tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.
IVF Nasıl Çalışır?
Tıp biliminde In Vitro Fertilizasyon ismi ile bilinen tüp bebek tedavisi, doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tıbbi ortamda erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurta hücresi bir araya getirilir ve döllenmelerinin oluşması beklenilir. Mikroenjeksiyon ya da daha geniş kapsamlı ismiyle ICSI yöntemi ile sperm yumurtanın içine enjekte edilmiş olur. Döllenen yumurta ile oluşan embriyonun ana rahmine transfer edilme işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir anestezi yöntemine gerek duyulmaksızın ultrason ile gerçekleştirilen transferde embriyo bir katater yardımı ile ana rahminin içine bırakılmış olunur. Tüp bebek tedavisinde ise işlemler 15 ila 18 gün arasında sürmektedir.
Tüp Bebek Süreci Nedir?
Tüp bebek tedavisindeki süreçlerin sağlıklı bir biçimde ilerleyebilmesinin tek koşulu, tedaviye yanıt verebilecek kadar genç ve herhangi bir rahatsızlığa karşı duyarlı olmamaktadır. Tüp bebek tedavisi için öncelikle yumurtalıkların uyarılması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 10 gün içerisinde yumurta folikül büyüklüğünün 20mm boyutuna geldiğinde HCG iğnesi yapılır. HCG’nin diğer bir ismi ise çatlama iğnesidir. Daha sonrasında yumurtaların toplanması işlemine geçiş yapılır. HCG’nin uygulanmasından 36 saat sonra OPU işlemi olarak da tanımlanabilen yumurta toplama sürecine girilir. Vajinal muayene ile yapılan yumurta toplama işleminde hasta kesinlikle bir ağrı hissetmemektedir.
Yumurta toplama işleminden sonra spermlerin alınmasına geçilir. Baba olacak kişinin spermleri, sperm odasında alınır. Alınmış olan sperm örneği laboratuvara gönderilir. Bu işlemden sonra alınan sperm örneği ve yumurtanın birleştirilmesi sağlanılır. Bu yöntemin sonunda ise embriyo oluşur. Embriyo oluşumu ile beraber son aşama olarak da ana rahmine katater yardımı ile embriyonun yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilmiş olunur.
Tüp Bebek’ten Ne Bekleyebilirim?
Tüp bebek tedavisi, %80 ila %95 oranında başarı sağlayabilen bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek sahibi olmak isteyen bir kişi Türkiye’de gerekli koşulları sağlıyor ise bebeğin cinsiyetine de karar verebilmektedir. Belirli koşullar sağlanmıyor ise cinsiyet belirleme işlemi yasal bir süreç değildir. Ancak başta Kıbrıs olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yasal olan bir işlemdir.
IVF’nin Yan Etkileri Nelerdir?
Her tedavide olabileceği gibi tüp bebek tedavisi için de kişilerde olumsuz etki bırakabilecek bazı hassas noktalar vardır. Bunlardan bir tanesi tüp bebek tedavisi için uygulanan iğnelerin ciltte bazı tahrişlere yol açmasıdır. Aynı zamanda buna ek olarak anne adayında baş ağrısı, sık bunalma hali, yorgunluk ile beraber gelen halsizlik hissi, duygusal olarak yoğun duygular içerisinde olmak ve bazı durumlarda da tüp bebek tedavisi anne adayının iştahını da arttırabilmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi için çok önemli olan bir diğer husus ise birden fazla embriyonun ana rahmine transfer edilmesiyle oluşan çoğul gebelik riskidir.
Tüp Bebek Başarı Oranları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftler için önemli olan durumlardan birisi de tedavide elde edilecek olan başarı oranlarının yüksekliğidir. Tüp bebek tedavisi için başarı oranının yüksek olması için öncelikle anne adayının yaş sınırının 35’i geçmemesi önerilir. 35 yaşından sonra tüp bebek tedavisi düşünen bir kadının tedaviden alacağı geri dönütlerin oranı azalmaktadır. Genel olarak ele alındığında embriyo transferinin gerçekleştirildiği durumda pozitif olan gebelikte yaşı genç olan bir anne adayında başarı yüzdesi yüzde 60’lara ulaşırken yaşı ilerlemiş olan kişilerde ise bu oran yüzde 20 ila 30 civarına indirgenebilir. Ayrıca tüp bebek tedavisindeki başarı oranı anne adayında var olan yumurtanın kalitesine de bağlı olmaktadır.
Tüp Bebek ile İlgili Dikkate Alınması Gereken Başka Sorunlar Var Mı?
Tüp bebek tedavisinin gerekliliklerini yerine getirebilmek önem arz eden bir konudur. Tüp bebek tedavi esnasında uyulması gereken kurallar arasında anne adayının gebelik süresinde alkol ve sigaran uzak durması, aşırı egzersiz ve spor ile günü geçirmemesi, diyet programlarını dengesiz ve bilinçsiz bir biçimde kullanarak aç kalmaması ve kendini üzebilecek ve strese sebebiyet verebilecek olan her türlü olumsuz şeylerden uzak kalması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde bir düşük riskinin oluşmaması için bu tarz kurallara dikkat edilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
IVF’nin Maliyeti Nedir?
Sağlık turizmi kapsamında yapılacak olan bir tüp bebek tedavisi için seçilen ülke büyük bir önem taşır. Hangi tedaviyi olursanız olun seçmiş olduğunuz ülkelerin her birinde tedaviler farklı maliyetler ile karşınıza çıkmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, tüp bebek tedavisinde bilinen en yüksek maliyetli ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye, tüp bebek tedavisinin az maliyetle uygulandığı ülkelerden birisidir. 2022 yılı kapsamında bebek sahibi olmak isteyen çiftler Türkiye’de tüp bebek tedavisini 12.000₺ ile 20.000₺ arasında değişkenlik göstermektedir. Yurt dışında yaşayan birisi için oldukça uygun maliyetli fiyatlara tekabül etmektedir. Devlet hastanesinde yaptırılmak istenen bir tüp bebek tedavisinde ise masraflar daha da azalmaktadır.
Tüp Bebek Maliyetleri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi, özel kliniklerde yaptırılacağı gibi devlet hastanelerinde de rahatlıkla yaptırılabilmektedir. Tüp bebek merkezlerinde bu fiyatın artmasının sebebi aralıklı olan kontrollerin çok daha sık yapılması ve tedavi süreci ile çok daha yakından ilgilenilmesidir. Devlet hastanelerinde bu süreçler daha ağır bir biçimde ilerleyebilir. Özel bir klinikte tüp bebek tedavi maliyetleri ortalama olarak 20.000₺ tutarında olurken, bu tutar devlet hastanelerinde 4.000₺’yi bulabilmektedir. İlk deneme için 745 ₺, ikinci denemede 620₺ ve üçüncü denemede ise devlet 497₺ katkı payı ödemektedir. Ancak devlet hastanesinde tüp bebek tedavisi uygulayabilmek için bazı özel kriterlerin taşınması şartları aranmaktadır. Bu koşullar sağlandığında tedavi başlanılır.
Tüp Bebek Maliyeti Neye Bağlıdır?
Tüp bebek tedavisinin maliyetinin değişkenliği tedavi sırasında kullanılacak olan ilaçlara, hangi tüp bebek tedavi yönteminin uygulanacağına, tercih edilen ülkeye, tercih edilen kliniğe ve en önemli etken uzman doktorun deneyimine bağlı olarak farklılık içerebilen bir husustur. Bunlara bağlı olarak da tüp bebek tedavisi olmak isteyen kişilerin tedavi masrafları için ayıracakları bütçeler değişebilmektedir. Yeni nesil dizileme yani NGS uygulamasının uygulandığı tedavilerde tüp bebek şansının yüksek oranlara çıkarıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin tercih edildiği durumlarda tedavi masrafları biraz daha artış gösterebilmektedir. Türkiye, tüp bebek tedavisi için en uygun maliyetli ülkelerden birisi olduğu için fiyatlar çiftleri memnun edecek düzeydedir.
Tüp Bebek Sigorta Kapsamında mı?
Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftler için tedavinin maliyeti ayrı bir önem taşımaktadır. Özel klinik ya da tüp bebek merkezlerinde sunulan fiyatlar ile devlet hastanesinde sunulan fiyatlar arasında oldukça fazla bir fiyat farkı bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisini devlet hastanesinde yaptırabilmek için çiftlerin belirli şartları taşıyor olabilmeleri gerekmektedir. Gerekli olan şartlar sağlandığında devlet hastanelerinde kolaylıkla tüp bebek tedavisi olunabilmektedir. Tüp bebek tedavisi için geçerli olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63. maddesinde yer alan yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde hastalara sağlanacak olan ekonomik desteğin sağlık hizmetleri arasında yer aldığı açık bir şekilde belirtilmiştir.
Tüp Bebek Neden Pahalıdır?
Tüp bebek tedavisi için kullanılan son teknoloji tıbbi cihazlar oldukça pahalıdır. Bu sebepten dolayı da tüp bebek tedavi masrafları ikiye katlanabilmektedir. Kullanılan teknolojik ürünlerin çoğu yurt dışı menşeilidir. Bu ürünler de ülkemizde kur odaklı olarak temin edildiğinden dolayı Euro ve Dolar baz alındığında tüp bebek tedavi maliyetlerinin artması da kaçınılmaz olmuştur. Teknolojik ürünlere ek olarak tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlar da tedaviye eklenince mutlaka bir fiyat farkı çıkacaktır. Ayrıca özel tüp bebek merkezlerinde ya da kliniklerinde yapılan tedavi yöntemleri de kişiden kişiye farklılık gösterebildiği ve uzman hekimlerin de deneyimlerinin göz ardı edilemeyeceğini düşünürsek, tedavi masraflarını etkileyen faktörler daha da çoğaltılabilmektedir.
Tüp Bebek Hangi Ülkelerde Başarılıdır?
Tüp bebek tedavisi günümüzde Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde ve Amerika’da uygulanabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarılı olan ülkeler arasında İngiltere, Ukrayna, Polonya, Macaristan, Rusya ve Danimarka bulunmaktadır. Ancak tüp bebek tedavisi denildiğinde akıllara gelen ilk ülke Kuzey Kıbrıs’tır. Gerekli olan yasal prosedürlerin çok daha rahat bir biçimde uygulanabildiği Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisi için en başarılı sonuçların ve en uygun maliyetlerin garantisi verilmektedir. Tüm bunlara ek olarak pek çok ülkede yasak olan tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi, Kıbrıs’ta yasal bir biçimde uygulanmaktadır.
Tüp Bebek Türkiye
Kuzey Kıbrıs’tan sonra en başarılı sonuçlara ve uygun fiyatlı tedavi olanakları ile bilinen Türkiye’de tüp bebek merkezlerinde ve devlet hastanelerinde gerekli olan sağlık koşullarını taşıyan tüm çiftler tedavi olanaklarından yararlanabilmektedir. Tüp bebek tedavisi kapsamında devlet hastanesini tercih eden çiftler de ilk, ikinci ve üçüncü denemeleri için devletten ayrıca bir ek ödeme de alabilmektedirler. Pek çok ülkede yasal olan tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi, Türkiye’de isteğe bağlı olarak uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Eğer çiftlerin doğacak olan bebeklerinde cinsiyetten dolayı aktarılabilecek bir gen hastalığı mevcut ise, ancak bu gibi bir durumun için cinsiyet belirlemeye izin verilmektedir.
Tüp Bebek Hindistan
Tüp bebek tedavisi kapsamında başarılı sonuçlara ulaşan pek çok ülke vardır. Bunlardan birisi de Hindistan’dır. Dünyanın en iyi tüp bebek merkezlerinden birkaçına sahip olan Hindistan’da da tüp bebek tedavisi tercih edilebilmektedir.
Tüp Bebek Çek Cumhuriyeti
İçerisinde bulunan 30 adet tüp bebek kliniği ile bilinen Çek Cumhuriyeti, tedavi kapsamında pek çok başarılı sonuca ulaşmış ülkelerden birisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde tüp bebek tedavi masrafı ortalama olarak 15,000€’yu bulabilirken bu tutar Çek Cumhuriyeti’nde 4900€’ya kadar indirgenebilmektedir. Bu fiyat değişikliğinden dolayı da tüp bebek tedavisi için Çek Cumhuriyeti, popüler bir destinasyon haline gelmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde uygulanabilecek olan cinsiyet belirleme, bu ülkede kısıtlanmıştır.