Tüp Bebek Tedavinizde Hangi Yiyecekler Yardımcı Olacaktır? 2023

Tüp bebek tedavinizde hangi yiyecekler yardımcı olacaktır? çinko vücut üreme sistemi için çok önemli bir malzemedir. Çinko içerikli besinler hem kadınlar için hem de erkeklerin hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğin rahmine tutunmasına destek sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından oldukça zengin besinlerin tüketilmesi çok yararlıdır. 

Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran etkenlerden biri de ideal kilodan oluşmaktadır. Tedaviye başlanmadan öncesinde ideal kiloyu yakalamak için diyetisyen yardımı alınabilir. Tüp bebek tedavi sürecinde bol sıvı almak önemlidir. Kolay, maden suyu, çay yerine günde en az 2-3 litre su tüketilmelidir. 

Tüp bebek tedavisi süresince kuru fasulye, nohut, barbunya sofralardan eksik edilmemesi önemlidir. Haftalık yemek programında en az 2 gün kuru baklagiller yapılmalıdır. Protein, omega3, mineral bakımından en zengin olan besin balıklardır. Haftada en az üç kez balık tüketmek, tedavide olumlu etkileri olacaktır. 

Folik asit bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler, badem ve fındık gibi kuruyemişler tercih edilir. Şeker yerine kullanılan tatlandırıcılarda, tüp bebek tedavi sürecinde bırakılmalıdır. Sigara tüketimi bırakılmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmaya dikkat edilmelidir. Beslenmeye dikkat etmek, tüp tedavi sürecini olumlu etkiler. Doktorun beslenme konusunda önerileri mutlaka dikkate alınması önemlidir. 

Bunun yanı sıra uzman bir diyetisyen ile görüşülüp detaylı bir besin planı düzenlenmelidir. Mümkün olduğunca dışarıdan yemek tüketimi ve abur cuburlardan besinler yerine organik ve taze besinler tüketilmelidir. Tüp bebek tedavisinden sonraki süreç, doğal bir gebelik süreci olarak kabul edilir. bu yöntemle gebe kalan kadınlar normal bir hamilelik dönemi geçirir. Dünyaya gelen bebek, normal şartlarda doğan bebeklerden farksızdır. 

Bu süreçte babanın da büyük bir görevi vardır. Anne adayı ile arasındaki iletişimin her zamankinden daha sıkı tutmalı ve anneye her konuda destek çıkmalıdır. Tedavi sürecinin olumsuz sonuçlarından endişesi bir kenara bırakılmalı ve tekrar deneme imkânı olabileceği unutulmamalıdır. Tedavi sürecinde aşırı stres ve gerginlikten uzak durulması oldukça önemlidir. 

Özellikle anne adayının bu tedavi sürecinde daha fazla dikkat etmelidir. Tüp bebek tedavi olma kararı alındığında hastanın mutlaka tedavi sürecine kendini psikolojik olarak hazırlaması gereklidir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırmak için önemli etkenlerden biride ideal kiloda olmaktır. Aşırı kilolu olanlarda tüp bebekte başarı şansı azalmaktadır. 

Embriyo Transferinden Önce Yenmesi Gereken Yiyecekler

Embriyo transferinden önce yenmesi gereken yiyecekler, insanların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. İnsanların enerji kaynağı besinlerdir. Bu sebeple yaşamak için beslenmeye ihtiyaç duyulur. Düzenli ve sağlıklı beslenmek doğrudan kısırlığı doğrudan tedavi etmez. 

Beslenmek Hamile kalmaya etkisi olmasa da kaliteli yumurta ve sperm üretimine, hamile kalmak için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla, doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle oluşan gebelikte, beneğin rahme tutunmasına destek olur. Uygulanan tedavi sonucu embriyonun rahme yerleşmesine ve yerleşen embriyonun doğuma kadar rahme tutunmasına yardımcı ve mutlaka tüketilmesi gereken önemli besinler vardır. 

Yeşil yapraklı sebzeler, tüm buğdaylı gıdalar, baklagiller, brokoli, buğday tohumu gibi E vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Brüksel lahanası, kara lahana, karnabahar gibi A vitamininde zengin olan besinler tüketilmeli. Demir içeren yeşil yapraklı sebzelerin ve istiridye, soya gibi çinko kaynaklı besinlerini folik asit içeren zengin olan soya, turunçgiller, öğütülmemiş tahıllar, buğday tohumları, süt ürünlerin, somon gibi kalsiyum değerinin yüksek besinler oldukça önemlidir. 

İster tüp bebek isterse doğal yollardan bir hamilelik süreci olsun. Üreme sistemini ve vücudun gebeliğe hazırlamak için birtakım hazırlıklar yapmak olumlu sonuç alma olasılığı yükselecektir. Sigara kimyasal madde atıkları, hazır gıdalarda olan koruyucu maddeler, ilaç tüketimi, sentetik hormonlardan kaynaklı olan vücutta biriken toksinleri uzaklaştırmak için detoks yapılabilir. 

Fakat detoksun yapılması, hamile kalmadan en az 3 ay öncesinden ve doktorun önereceği metotla yapılması gerekir. Masaj, deneyimli ve alanında uzman bir terapist veya uzman doğurganlık mesajı yaptırılabilir. Bu masaj yumurtalık, rahim ve çevresindeki dokuları harekete geçirir. Falllop tüplerini açmaktadır. Kan dolaşımını arttırarak hormon dengesini sağlamaktadır. 

Baba adaylarının da tüketmesi gereken besinler vardır. C vitamini bakımından zengin olan limonata, portakal suyu, brokoli ve karnabahar özellikle erkekler için süt ürünleri, somonun içerdiği D vitamini yüksek besinlerdir. Vitaminlerin ve minerallerin bu tarz konulardan biri vücuda gıda halinde alınmalarının önemidir. Hap veya katkı biçiminde vücuda girmemiş olmalıdır. 

Besinlerin gereğinden fazla tüketilmesinin tedaviye olumlu katkı saplamak yerine olumsuz etki edebileceğini unutmamak lazım. Folik asit bu konu bakımından istisnadır. Folik asidin besinlere ilave olarak hap formunda doktorun belirttiği oranda alınması nöral tüp defektli fetüs doğması riskini azaltır. 

Gebe kalmak isteyen annelerin bekleme döneminde veya tedavi sırasında, gebelik gerçekleştiğinde, gebelik süresi boyunca beslenme programından uzak tutmaları gereken yiyecek ve içecekleri kısaca bahsetmek gerek alkol, sigara, yapay tatlandırıcı, gıda boyaları, zencefil, gıda katkı maddeleri, az pişmiş veya hiç pişmemiş gıdalar, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulmadı oldukça önemlidir. 

Embriyo Transferinden Sonra Yenebilecek Yiyecekler

Embriyo transferinden sonra yenebilecek yiyecekler Avokado, kabuklu yemişler, zeytinyağı, uskumru, sardalya, orkinos ve somon gibi doymamış yağ asitleri bulunan besinlerde omega-3 oranı fazladır. Vücuttaki çoğu sistem gibi üreme sistemi de olumlu yönde etkisi vardır. Gebelik döneminin yeteri kadar omega-3 tüketilmemesi durumunda doktorun kapsül yağ ile takviye yapılması oldukça önemlidir. 

Bu besinlerin dışında protein ağırlıklı besinlerinde tüketilmesi hamilelik döneminde olumlu etkileri olacaktır. Proteinler, vücutta yapı ve onarım işlerinden sorumludur. Tüp bebek transferinden sonra nelerin yenilmesi gerektiği merak konusudur.

Balık, yağlı et, baklagiller, yumurta gibi protein konusunda zengin besinlerin tüketilmesi, üreme sisteminin çalışmasını sağlayan hormonların üretilmesini sağlar. Yumurtalıklarda yumurta hücresinin olgunlaşmasına yardımcı besinlerdir ve anne adayının bu besinleri tüketmesi, özellikle hamilelik döneminde oldukça önemlidir. 

Karbonhidrat vücudun enerji kaynağı olarak kabul edilebilir. Tüp bebek tedavisinde, bebeğin rahme tutunması için gerekli enerjinin alınması için arpa, buğday, yulaf gibi tahılların mercimek, nohut, mut, elma, pancar gibi faydalı olabilecek karbonhidratları tüketmek önemlidir. Organik besinleri, genetik ve hormonu değiştirilmiş olan besinlerin, insan vücudundaki hormonların çalışmasını kötü yönde etkilemektedir. 

Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlanması için katkı maddesi içermeyen organik besinler tüketilmesi gereklidir. Üreme sisteminin bebeğin ve sağlığı doğuma kadar rahme tutunması için dut, balkabağı, dereotu, çilek, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, meyve ve sebzeler tüketmeye özen göstermek önemlidir. 

Çinko bakımında zengin besinlerin, vücutta üreme sistemi içim çok önemli bir metaldir. Çinko içerikli besinlerin hem kadınlarda hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğin rahme tutunmasına büyük ölçüde destek olmaktadır. Bol bol kepekli tahılları, balık, yağsız et, fasulye, kabak çiçeği, süt, ayçiçeği, badem, ceviz, yumurta gibi çinko bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir. Tüp bebek tedavisi süresince uzak durulması gereken besinler mevcuttur. 

Bazı besinler embriyonun rahme tutunmasına destek oluyorsa, bazı besinler de olumsuz yönde etki eder. Bu sebeple gebelik süresince uzak durumlar gereken besinler, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar, tereyağı, kuyruk yağı, sakatatlar, kırmızı et, çikolata, gofret, bisküvi, cips, salam, sucuk, sosis gibi besinler doymuş yağ asidi bulunur. Bu besinler tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlarının engelleyen bir diğer faktörlerdir. 

Her gün belirlenen miktarda su tüketilmesi önemlidir, pek çok insan gün içerisinde tüketmesi gereken miktarın çok altında su içer. Kişinin kilosuna bağlı değişmekle beraber gün içerisinde en az 10-12 bardak su tüketilmelidir.

Tüp Bebek (Ivf)
Tüp Bebek (Ivf)

Embriyo Transferinden Sonra Süt

Embriyo transferinden sonra süt, yapılan analizlerde süt ürünleri tüketimlerine bakıldığı zaman en sık kullanılan ürünlerin tam yağlı süt oranı %32’dir. Düşük yağlı sütlerde %29 ve yoğurt %19 olduğu belirlenmiştir. Hastaların süt ürünleri kullanım miktarına göre farklı gruba alınarak incelenir. Rahim iç tabakası kalınlık, kan estradiol düzeyi, toplanan yumurta sayısı, yumurtanın döllenme oranları, embriyo kalitesi, klinik gebelik ve canlı doğum oranları açısından kontrol edilir. 

Hiperptolaktinemi ilaç tedavisine olumlu yönde yanıt verebilmektedir. Hastaların çoğunda tedavi ile sorun ortadan kalkar. Fakat ilaç tedavisi yan etkilerden dolayı kolay bir tedavi olamaz. Bası hastalarda baş dönmesi, halsizlik, bulantı, tansiyon düşüklüğü gibi problemler oluşturabilir. Embriyo transferinden sonra geçen süreçte, tüp bebek tedavisi açısından son derece kritiktir. Tedavinin başarılı olup olmadığında, bu süreç sonunda anlaşılır ve en ufak bir hata bile sürecin olumsuz şekilde noktalanmasına yol açar. 

Bu nedenle transfer sonrasında beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşımaktadır. Peki bebeğin tutunması için bu süreçte tüketmesi önerilen yiyecek ve içecekler yeşil yapraklı sebzeler, haşlanmış beyaz et, kavrulmamış kuruyemişler, haşlanmış yağsız bakliyat, süt ve süt ürünleri, ödem söktürücü özelliği bulunmayan doğal meyveler eğer tüp bebek tedavisi görmek, bebeğe kavuşmak istenir. 

Stresi kontrol sağlamak, çiftler için psikolojik yönden kendilerini bu sürece hazırlamak için bazı aktivitelerde bulunabilir. Düzenli yapılacak egzersizlerin, açık alan yürüyüşleri, doğru beslenme planlaması gibi maddeler tedavinin başarı oranını artıracak etkenlerdendir. Tedavi planlanması gibi maddeler, tedavinin başarı oranını artıracak etkenlerdir. 

Tedavi planlaması gibi maddeler, tedavinin başarı oranını arttıracak etkenlerdendir. Tedavi süresi boyunca haftada birkaç gün yürüyüşün yapılması oldukça faydalı olur. Psikolojik tedavi sürecinde, baba adaylarında düşen görevler oldukça önemlidir. Eşi ile iletişim olduğundan çok daha güzel tutmalı ve ona her konuda varlığını hissettirerek destek olmalıdır. Tedavi sürecinin başarısız sonuçlanabileceği kaygısı, bir köşeye bırakılır. Tedavinin tekrar edilmesi gerekebilir ve bu tekrarların çiftler arasında psikolojik yönde birbirlerine destek olmalıdır. 

Tüp bebek tedavisi yöntemin, normal gebelik sürecinden farklı değildir. Bunun böyle bilinmesi ve bu şekilde kabul edilmesi önemlidir. Bu tedavi yöntemi ile gebelik dönemindeki kadınlarında tıpkı normal hamile kalan kadınlar gibi bir gebelik dönemi yaşanır. Dünyaya gelecek olan bebek, normal şartlarda doğan bebekten farklı değildir. Tüp bebek tedavi süresince olumlu yönde etkileyecek etkenlerden birisi de beslenme düzenidir.

Doktorun beslenme konusunda tavsiyelerine uyulması çok önemlidir. Doktorların söylediklerinin dışında, bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşerek beslenme planı hazırlanmalıdır. Olabildiğince fast food ve çikolata, bisküvi, jelibon gibi abur cuburlardan uzak durulmalıdır. Daha organik ve sağlıklı olan besinler tüketilmelidir. 

Embriyo Transferinden Sonra Ananas

Embriyo transferinden sonra ananas, tüp bebek tedavisinin başarı oranını önemli ölçüde etkileyen faktörlerden biriside bol su tüketmektir. Kola, çay veya maden suyu gibi içecekler yerine günde en az 2-3 litre arasında su tüketilmeye özen göstermektedir. Tedavi süresince hastaların genellikle sürekli olarak yatak istirahati yapması önemli kabul edilir.

Bilimsel çalışmalarda embriyo transferinden sonraki süreçte normal yaşam döneminde yatak istirahati yapılması kadar başarılı olduğunu, hatta sürekli istirahat yapan insanlarda daha başarılı sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla hastaların embriyo transferinden sonraki süreçte sürekli yatak istirahati yapılması önerilmemektedir. 

Özellikle rahim iç dokusunu, rahim kasılmasını arttıran, çikolata, soda, ananas, maydanoz, nar, hurma gibi özel besinlerin rahim kontraksiyonlarını ve rahim kasılmaları arttığı taktirde özellikle bu tür gıdaların tüketilmesini hastalara yasaklanmaktadır. Bol sıvı tüketimi özellikle bu dönemlerde oldukça önemlidir. Su tüketimi rahim kasılmalarını azaltacağından, çok miktarda gün içerisinde 2 litre kadar sıvı tüketilmesi, embriyo transferinden sonra önerilir. 

Embriyo transferinden sonra yaklaşık olarak 12 günde embriyonun rahim içinde tutunup tutunmadığını belirleyen beta HCG testi yapılmaktadır. Sonuç alıncaya kadar hasta fiziksel hareketlerini, çok aşırı yorgunluğa yol açmayacak şekilde yerine getirmelidir. Bu dönemlerde her türlü spor yapılabilir. 

Ancak ağır işlerde ve yine ağır sporlardan uzak durulması önerilir. Özellikle kompastisyon çok aşırı yarışma içeren sporlar dışında, bisiklet, tenis veya yüzme aktiviteleri yapılabilir. Fakat bunları yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken, hastanın kendisini hem fiziksel hem de psikolojik anlamda stresten uzak olmasıdır. 

Başarılı embriyo transferine hazırlanmak, embriyo transferinden önce hangi besinlerin yenilebileceğine kadar birçok aşama içerir. Sağlıklı bir diyete başlamak, bireyin dikkat etmesi gereken en önemli adımlardan birisidir. Başarılı bir embriyo transferi ve sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Embriyo transferi için hazırlanan yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyet önerilir.  

Doktorun implantasyon için zengin ve sağlıklı bir ortam oluşturan folik asit ve Omega 3 takviyeleri gerekebilir. Doğurganlık diyeti iyi yağlar, tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, otla beslenen etler, taze sebzeler ve meyveler embriyo transferi öncesi yenecek yiyecekleri içermektedir. Meyve ve sebzeler değerli antioksidanlar içermektedir. 

Yumurta kalitesine fayda sağlar. Folik asit ve Omega 3 takviyelerinin yanı sıra hem folik asit hem de Omega 3 yönünden zengin besinlerle hazırlamasını, bu yüzden takviyeleri hangi besinlerden doğal olarak alabileceğini öğrenmek oldukça önemli bir durumdur. 

Embriyo Transferinden Sonra Kaçınılması Gereken Meyveler

Embriyo transferinden sonra kaçınılması gereken meyveler, çocuk sahibi olmayı isteyen evli çiftlerin, uygulanan tüp bebek tedavisinin son aşaması, embriyo transferidir. Tüp bebek transfer sonrası süreç, çiftler için hem heyecanlı hem de kaygı seviyesinin yüksek olduğu bir dönem olacaktır. Tüp bebek embriyo transferli sonrası dikkat edilmesi gereken durumlarda hamilelik şansını doğrudan veya direkt olarak etkileyebilmektedir. 

Bu sebeple embriyo transferi sonrasında dönemde yapılması veya yapılmaması gereken konusunda çiftlerin bilinçli olması gerekir. Tüp bebek sonrası yenmemesi gereken yiyecekler ve içecekler arasında ilk olarak kabızlık yapabilen besinler gelir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan yiyecekler ve hamur işi tüketimi mutlaka azaltılmalıdır. 

Yeşil çay başta olmak üzere tüm bitkisel çaylardan uzak durulması gerek, tüketilmemelidir. Bitkisel çayların tüp bebek tedavi sürecinde ve embriyo transferi sonrasında tüketilmesi, tedavi başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Kahvede olduğu gibi bitkisel çaylarda yüksek oranda kafein bulunabilir. Kafein tüketimi, tüp bebek tedavi başarısını azalttığı gibi düşük riskini de yükseltmektedir. 

İşlenmiş etler, az pişmiş etler, et ürünleri, sakatat, kabuklu deniz ürünleri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri embriyo transferinden sonra kaçınılması gereklidir. Sonuç olarak, tüp bebek sonrasındaki dönemde taze sebze meyveden zengin beslenmek, protein içeriği yüksek olan gıdalarda sık tüketilmesi, az yağlı süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesi gereklidir. 

Tüp bebek transferi sonrası yenmemesi gereken ürünler, karbonhidrat içeriği yüksek olan besinleri, bitki çayları, işlenmiş etler, sucuk, salam, sosis, küflü peynir, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, yağlı yiyecekler, kafein içeriği yüksek olan gıdalar, az pişmiş etlerden uzak durulması önerilir. Kahvede bulunan kafein, sadece tüp bebek sonucu hamile olan kadınlarda değil, doğal yollardan hamile kalan kadınlarda da bebeğin rahme tutunmasını olumsuz yönde etkiler.

Az yağlı süt ve süt ürünlerinde tedavinin tam yapılı süt ve süt ürünleri tüketen kadınların, az yağlı tüketenlere göre daha yüksek oranda olumlu sonuç alındığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple az yağlı süt ve yoğurt tüketiminden kaçınılması daha doğru ve etkili olacaktır. Alkollü içecekler folik asit ve çinko gibi gerekli maddelerin vücuttan atılmasına sebep olduğundan hamilelik sürecinde tüketilmemesi önemlidir. 

Rafine şeker tüketimi, kanda bulunan insülin seviyesinde hızlı artış ve düşüşlere sebep olur. Bu hızlı değişim gebelik diyetine sebep olarak tüp bebek tedavisinde, bebeğin rahim bölgesine tutunmasını kötü yönde etkiler. Çiğ yumurtada yine Salmonella denen ve çiğ yumurtada bulunan bakterilerin, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Gıda zehirlenmesi, anne rahmindeki bebeğin gelişim açısından ve anne adayının sağlığını yine olumsuz etkiler. 

Tüp Bebek (Ivf)
Tüp Bebek (Ivf)

Embriyo Transferinden Sonra Çikolata Yiyebilir Miyim?

Embriyo transferinden sonra çikolata yiyebilir miyim? Doğru miktarda çikolata tüketmenin sağlığa faydası vardır. Hamilelik döneminde de anne ve bebeğe yararı olacaktır. Fakat, anne adayının doktora danışması oldukça önemlidir. Bu tarz konularda doktorun vereceği bilgiler her zaman daha sağlıklı olacaktır. Fazla miktarlarda tüketilmediği sürece bir zarar olmayacaktır. 

Embriyo transferinden sonra, anne adayının ekstra dikkatli olması gereklidir. Bu süre içerisinde baba adayının da sık sık anneye destek olmalıdır. Bu dönemlerde yaşanabilecek stres, bebek açısından yararlı olmaz. Kontrollü ve sağlıklı besin tüketimi sağlandığı sürece bebek ve anne iyi olacaktır. 

Çikolatada bulunan flavonol adı verilen, kardiyovasküler sorunları azaltmada ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olan bir protein çeşidi bulunur. Çikolata karardıkça içinde bulunan flavonol oranı da yükselir. Çikolata aynı zamanda kan basıncını dengelediği ve düşük tansiyon nedeni ile gebelik sorasında belirebilen pre-eklampsi rahatsızlığını önleyici olduğu ortaya çıkmıştır. Yine de embriyo transferi sonrasında çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Doktor denetimi altında tatlı tüketilebilir, doktorun önermediği ve yasakladığı gıdalardan ve şekerlerden uzak durmakta fayda vardır. Alanında uzman olan doktorların bu konuda bilgi alınması gereklidir. 

Bunun yanında bal, kalori bakımından çok zengindir. B vitamini gibi sağlıklı vitaminler de içermektedir. Kahvaltıda granola içerisinde konacak bir çay kaşığı bal, tatlandırıcılara tercih edilmelidir. Düşük kalorili doğal tatlandırıcılar, bazı meyve ve sebzeler, bağırsakları yumuşatıcı etkisi olanları, fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı kan oluşturmak için demir alımı önemlidir. Embriyo transferi yaptıracak ve hamile kalacak anne adayının omega-3 alması yine bu dönemde önemlidir. 

Kuruyemişler, tohumlar, bitkisel yağlar, yumurta, yoğurt, süt ve süt ürünleri, soya içeceklerinde de omega-3 bulunmaktadır. Çok sayıda araştırma, diyette belirli değişikliklerin doğurganlığı iyileştireceğine, tekrarlayan düşükleri önleyen ve sağlıklı bir hamilelik dönemi için destekleyicidir. Yemekler hazırlanırken soğuk yiyeceklerin embriyo transferine uygun olmadığını unutulmamalıdır. Smoothie hazırlamak yerine sıcak çorbaları tercih edilmelidir. Her ikisi de meyve ve sebzelere açısından oldukça zengin besinlerdir. Pastörize edilmemiş peynirler ve çiğ etlerden uzak durulmalıdır. 

Tüp Bebek Tedavileri için doğru adres curefinding.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir