Kompozit Dolgu Nedir? Kompozit Dolgu Tanımı

Kompozit Dolgu: Dişlerde çeşitli sebeplere bağlı olarak zaman içerisinde aşınmalar meydana gelebilmektedir. Dişlerde çürük, çatlak ya da kırıklar oluşabilmektedir. Bu tip hasar görmüş dişleri onarmak için dolgu uygulaması yapılmaktadır. Kompozit dolgu en sık kullanılan dolgu çeşididir. Dolgu uygulama yapılmadan önce hamur formundayken uygulamadan sonra özel ışıklar yardımıyla sertleştirilir. Ayrıca bu dolgu diş renginde olduğu için estetik olarak diş bütünlüğünü korur. Kompozit dolgu diş renginin tonuna göre hazırlanmaktadır.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu işlemi genellikle bir seansta gerçekleştirilebilir. Duygu işleri bilişim şekil bozukluğunu gidermek ya da diş boşluklarını doldurmak için yapılıyorsa hastaya anestezi uygulanmasına bile gerek yoktur. Fakat çürük tedavisi gibi işlemlerde hastaya lokal anestezi verilir. Çürük tedavisinde öncelikle diş uyuşturulur ve diş yüzeyindeki çürük kısım temizlenir. Temizleme işleminden sonra dişte oluşan boşluğa uygun olacak şekilde hazırlanan kompozit dolgu yapılır. Dolgu işini yapıldıktan sonra son aşamada dişteki düzeltmeler yapılarak işlem tamamlanır.  Dolgu işleminden sonra kişinin sıcağı ve soğuğa karşı hassasiyet duyması beklenen yan etkilerdendir. Bu çok normaldir. Diş dolguya alıştıktan sonra bu sıcak su hassasiyeti kendiliğinden ortadan kalkar.

Kompozit Dolgular Kimlere Uygulanır?

Kompozit dolgu yapılma amacı diş yapısında meydana gelen deformasyonların giderilmesidir. Bu dolgu türü sayesinde estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Bu dolguların tercih edilme sebepleri şu şekildedir;

  • Çürük tedavisi sonrası oluşan boşlukların doldurulması
  • Ön dişlerde bulunan kırık ve çatlak dişlerini düzeltilmesi
  • Renk kaybına uğramış olan dişlerin daha estetik bir görünüm kazandırılması
  • Dişler arasında oluşan boşlukların doldurulması
  • Ortodontik tedavilerde briketlerin yapıştırılması için
  • Dişlere daha estetik bir görünüm kazandırmak 
  • Diş görünümünün değiştirilmek istenmesi
  • Farklı dolgu türlerini dış yapısına uygun estetik bir alternatif olması

Ön Dişlere Kompozit Dolgu Yapılabilir mi?

Ön dişlerle küçük ya da ortak büyüklükteki çürüklerin temizlenmesi ardından oluşan açıklığın kapanması için kompozit malzeme kullanılır. Uygulama sonrası kişinin dişiyle renk olarak uyumlu olması da oldukça avantajlıdır. Dişteki çürük ya da kırık büyükse ya da kişinin kanal tedavisi olması gereken bir durum varsa ön dişe dolgu yapılırken kompozit malzeme yerine farklı malzeme tercih edilmesi gerekebilir.

Kompozit Dolgular Ne Kadar Kalıcıdır?

Diğer dolgu malzemelerinde de olduğu gibi kompozit dolgu yöntemine de dolgunun ömrü çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Dolgu malzemesinin ömrü dolgunun büyüklüğüne ve ağız sağlığı alışkanlığına göre değişecektir. Genel olarak yapılan dolgulara bakıldığında doğru malzemesi değiştirilmeden en az 3 en fazla 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgu malzemesinin gerekli şekilde koruması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi dolgunun ömrünü uzatma konusunda oldukça önemlidir.

Kompozit Diş Dolgusu Faydaları

Dişlerde oluşan kırık, çatlak ve çürük gibi pek çok sorunun giderilmesi için kullanılan kompozit dolgu aynı zamanda kişi için birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Kompozit dolgu avantajları şu şekildedir;

  • Estetik kaygının giderilmesi sağlanır.
  • İşlem süresi oldukça kısadır. 
  • Gün içerisinde birden fazla dişe rahatlıkla uygulama yapılabilir
  • Kişinin diş rengine uygun dolgu malzemesi ile çalışma yapılır
  • Kimyasal bir yapıya sahip olduğundan dolayı diş ile sorunsuz bir şekilde birleşir
  • Diş dokusunu destekler
  • Ağrısız bir işlemmiş. Yapılan pek çok işlem sırasında dişin uyuşturulmasına gerek dahi duyulmaz
Kompozit Dolgu 1
Kompozit Dolgu Nedir? Kompozit Dolgu Tanımı 1

Kompozit Dolgu Riskleri Nelerdir?

Kompozit dolgu işlemi riskli bir işlem değildir. Fakat işlem sonrasında bazı reaksiyonlar görülebilmektedir. Dolgu yerleştirildikten sonra dişte hassasiyet yaşanması en yaygın reaksiyondur. Bu hassasiyetin geçmesi için dişin dolguya alışması gerekir. Fakat bu hassasiyet 4 hafta geçtiği halde azalmıyorsa doktora danışılması gerekmektedir. Ayrıca bazı hastalarda gümüş, altın ve bakır gibi malzemelerden yapılan analgam dolgulara karşı alerjik reaksiyon gözlemlenebilmektedir. Kompozit dolguda ise bu tür alerjik reaksiyon ile karşılaşma problemi hiç yaşanmamıştır. Çiğneme ve gıcırdatma gibi işlemler sonucunda dolgu yapısının aşınması ya da kırılması meydana gelebilmektedir. Kişi bu başıma ve kırıkları kendisi fark edemezse bile muayene esnasında dolgudaki hasarlar ve zayıflıklar ortaya çıkmaktadır.

Amalgam Dolgular ve Kompozit Dolgular

Amalgam Dolgu

Gümüş renkli dolgular olarak da bilinmektedir Bu dolgu civanın başka bir metal ile birleşiminden oluşur. Demir haricindeki bütün metaller cıvı ile birleşerek gümüş dolgu malzemesini oluşturabilirler. Amalgam dolgunun yapılma amacı dişin korunması ve ağızda tutulmasıdır. Estetik açıdan çok hoş karşılanmasa da günümüzde sıklıkla kullanılan dolgu malzemelerinden biridir.

Kompozit Dolgu 

Günümüzde en çok sık tercih edilen dolgu çeşididir. Cam veya kuvars parçalarının akrilik reçine ile karışımından hazırlanır. Oldukça dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca diş renginde üretildiği için estetik olarak ağızda hoş bir görüntü oluşturur.

Kompozit Dolgu Sonrası Yemek İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Eğer kompozit dolgu işlemi uygulanırken anestezi uygulandıysa yemek ya da bir şey içmek için anestezinin etkisinin geçmesi beklenmelidir. Eğer işlem sırasında anestezi uygulanmadı ise tedaviden sonra yemek yenilebilir. Yemek yedikten sonra ağız iş yerine çok önem verilmesi gerekir. Aksi durumlarda zamanla kompozit dolgunun altında tekrardan çürüklerin oluşması gözlemlenebilir. Dolgunun kırılması ya da düşmesi durumunda hastanın tekrardan doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

Kompozit Dolgu Sonrası Hassasiyet Olur Mu?

İşlem sonrasında dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşabilmektedir. Bu olması normal olan bir etkidir. Dişin dolguya alışma süreci boyunca bu hassasiyetler ufak ufak hissedilebilmektedir. Bu sorun dişin dolguya alışmasından sonra kısa süre içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Diş hekimi tarafından söylenen tavsiyelere uymak ve gerekli ağız bakım talimatlarını yerine getirmek oldukça önemlidir. İşlem sonrası ağız ve Diş bakımının düzenli ve düzgün şekilde yapılması dolgu ömrünün de uzamasına yardımcı olur. Bu nedenle kişinin düzenli bir şekilde dişlerini fırçalaması, diş fırçalama sırasında dil temizliği ve damak temizliğini sağlaması gerekir.

Adım Adım Kompozit Dolgu Prosedürü

Kompozit dolgu prosedürü 3 kısma ayrılmaktadır. Bunlar hazırlık aşaması, dolgu işlemi, işlem bitişi olarak tanımlanmaktadır.

Hazırlık Aşaması 

Kompozit dolgu işlemi öncesinde çok fazla bir hazırlığa ihtiyaç yoktur. Dolgu çürüyen dişi doldurmak için, şeklinin değiştirilmesi için dişin açılması gerektiği ya da sinirin yakınında bir işlem yapılmadığı sürece anestezi gerekli değildir. Diş hekiminiz dişinize en yakın kompozit dolgu rengini seçmek için bir renk kılavuzu kullanır.

Dolgu İşlemi

Dolgu işlemi sırasında diş yüzeyine jel uygulanır. Bu işlem yapıştırıcının dişe yapışmasına olanak sağlar. Bu işlem sonrasında diş rengine uygun macuna benzer reçine uygulaması yapılır. Diş kaplanır ve istenilen şekli getirilir. Malzemenin sertleşmesi için mavi ışıklar kullanılır. Dolgu malzemesinin sertleşmesinin ardından doktorunuz dolguya son şekillerini vererek cilalama işlemini yapar.

İşlem Bitişi 

Bir dişin kompozit dolgu işlemi ortalama olarak 30 ile 60 dakika sürmektedir

Türkiye’de Kompozit Dolgu

Türkiye’de kompozit dolgu, çürük problemlerini gidermek için kullanılan ve doğal diş rengine uyumlu dolgu çeşididir. Geleneksel olarak kullanılan amalgam doluya nazaran daha sağlıklı ve daha estetik bir dolgu çeşididir. Mevcutta var olan amalgam dolguyu da kompozit dolgu ile değiştirmek mümkündür. Türkiye’de dolgu yaptırmak için yurt dışından gelen hastalarımız aynı zamanda muhteşem bir tatil sürecini de yakalamış olur. Aynı zamanda Türkiye antik kentleriyle, tarihi mimarisiyle ve doğa manzaraları ile karşılaşacağınız turizm cennetidir. Diş tedaviniz basit bir işlem olduğu için tatil planınızı da etkilemez. Estetik bir gülüşe sahip olurken Türkiye’nin doğa harikası ve turistik yerlerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçerek ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz.

  • En iyi fiyat garantisi
  • Gizli ödemelerle asla karşılaşmazsınız.
  • Ücretsiz VIP Transferler ( Havaalanından – Otele ya da Kliniğe )
  • Paket fiyatlarına konaklama dahildir.

Kompozit Dolgu Ne Kadar? Kompozit Dolgu Maliyeti

Kompozit dolgu işlemi için Türkiye’de sunmuş olduğumuz tedaviler, Avrupa’da alacağınız tedavilere nazar daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da uygulanan standartlarda kompozit dolgu tedavisi yapmaktadır. Fakat fiyat karşılaştırılması yapıldığında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın diğer ülkeleri Türkiye’nin yaklaşık olarak 3 katı fiyat çıkartmaktadır. Avantajlı fiyatlar ve başarı tedavi hizmetleri ile sizlere destek sağlıyoruz. Türkiye’de dolgu fiyatı hesaplanırken tedavi seans sayısı etkin rol oynar 

Kompozit Dolgu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Kompozit dolgu sonrası yemek yenir mi?

Eğer kompozit dolgu işlemi uygulanırken anestezi uygulandıysa yemek ya da bir şey içmek için anestezinin etkisinin geçmesi beklenmelidir. Eğer işlem sırasında anestezi uygulanmadı ise tedaviden sonra yemek yenilebilir.

Kompozit dolgu tehlikeli midir?

Dişe yapılan dolgu sayesinde dış yüzeyinde herhangi bir bakteri sızıntısı meydana gelmemektedir. Ayrıca diş dokusunu destekler ve dişlerde çürük ve kırılma gibi sorunların önüne geçer. Dolgu uygulama sırasında dişe herhangi bir zarar oluşturmaz. dolgu dişin dentin boşluğunu uygulanır.

Kompozit dolgular nelerden yapılır?

Günümüzde en çok tercih edilen kompozit dolgular cam veya kuvars parçalarının akrilik reçine karışımından meydana gelir. Kullanılan malzemelerden dolayı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca diş renginde üretildiği için estetik açıdan da oldukça başarılıdır.

Kompozit dolgudan sonra dişlerimi fırçalayabilir miyim?

Dişe uygulanan dolgu çeşidine ve cinsine göre fırçalama işlemi değişmektedir. Dolgu uygulaması sonrasında hemen dişlerinizi fırçalayabilirsiniz fakat siyah yani amalgam dolgu işlemi sonrası dolgunun sertleşmesi için 2 ile 3 saat beklenmesi gerekir. Amalgam dolgu sonrası diş fırçalama islemini ortalama 4 saat sonra gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dolgu yapımından sonra dişlerde ağrı hissederseniz diş fırçalamak bu ağrıları hafifletecektir.

Diş eti çekilmesinde kompozit dolgu yapılır mı?

Diş eti çekilmesi problemi olan hastaların diş köklerini korumak için dolgu işlemi uygulanabilmektedir.

Kompozit reçine dolguların yan etkileri nelerdir?

Kompozit dolgu işlemi sonrasında dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşması bu işlemin beklenen bir yan etkisidir. Dişin dolguya alışması sonrasında bu hassasiyet hissi kendiliğinden yok olur. Ayrıca dolgu işleminden sonra dişlerde bir ağrı hissedilirse dişlerin fırçalanması dişi rahatlatacağı için ağrıyı ortadan kaldırabilir.

Kompozit dolgular 20 yıl dayanabilir mi?

Altın dolgular ortalama olarak 20 ile 30 kullanılabilir. Fakat kompozit dolguların ömrü 8 ile 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre sonrasında dolgunun değiştirilmesi ve yenilenmesi gerekebilir.

Kompozit dolgular güvenli midir?

Dolgu işleminin kişiye herhangi bir zararı olmadığı gibi birçok avantaj sağladığı bilinmektedir. Estetik açıdan daha iyi bir görünüme sahip olması da sağladığı avantajlardan bir tanesidir.

Kompozit dolguları beyazlatabilir misiniz?

Kompozit dolgular zamanla diş yüzeyinde renk değişimine maruz kalabilir. Normal şartlarda dolgulara zarar vermeden diş beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Beyazlatma jellerinin asidik özelliği nötre yakındır. Bu nedenle dolgunun bağlantısında bir hasar oluşturmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir