Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir? 2023
Laparoskopik gastrik bypass cerrahisi (RYGB), en yaygın kombine cerrahi türüdür. Bariatrik cerrahide başarılı sonuçları nedeniyle en çok dikkat çeken yöntemlerden biridir. Bu operasyon mide hacmini küçültse de ince bağırsakta kat edilen mesafe kısaldığı için besinlerin emilimi azalır. Midenin başlangıç kısmı diğerlerinden ayrılarak yaklaşık 30-50 cc bırakılır. İnce bağırsağın bir kısmı da bypass edilerek yeni oluşan ince bağırsağa bağlanır.
Bu sayede porsiyonları çok daha küçük olan hastalar kısa sürede tokluk hissine ulaşırlar. Aynı zamanda alınan hiperkalorik gıdanın önemli bir kısmının emilmesi engellenir. Laparoskopik gastrik bypass ameliyatı (RYGB) ile etkili ve kalıcı kilo kaybı sağlanır. Hacim sınırlama ameliyatlarına benzer şekilde, yeni mide keselerinin çok daha küçük porsiyonlarla kısa sürede küçültülmesi, hastaların kendilerini tok hissetmelerini sağlar. Mide baypas ameliyatları gerekirse geri dönüştürülebilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı (RYGB) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Gastrik Bypass (RYGB) öncelikle morbid bir bariatrik cerrahidir. Bypass Tedavisi (RYGB), obezite ile ilişkili birçok hastalık için kullanılabilir. Bunlardan başlıca olan tip 2 diyabettir. Kontrol altına alınamayan tip 2 diyabetli hastaların cerrahi tedavisinde bypass ameliyatı ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatı (RYGB) Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesi gastrik bypass ameliyatı planlanan hasta detaylı muayeneden geçiriliyor. Ameliyat öncesi fizik muayenelerin yanı sıra her hasta endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Gastrik bypass laparoskopik olarak yapılır. Son yıllarda robotik cerrahi de tercih edilebilmektedir. 1cm. İşlem 46 çaplı deliklerden gerçekleştirilir. Gastrik bypass ameliyatı durumunda mide, tüp mide ameliyatında olduğu gibi küçültülür.
Midenin yaklaşık ½’sini atlar. Midenin cerrahi olarak ikiye bölünen bir kısmı 12 parmak kolondan geçmeden orta bağırsağa açılır. Öte yandan vücuttan atılmadan görevini sürdürür. Bu, tüketilen gıdanın 12 parmak bağırsağından geçmesini engeller. Ameliyatın amacı hastaları daha az gıda ile doyurmak ve alınan gıdaların bir kısmını absorbe etmektir.
Gastrik Bypass Ameliyat Sonrası
Hasta, hastanede 4-6 günlük takip bakımı gerektirir. Taburculukta ilk kontrole kadar beslenme uzmanı tarafından diyet planlanır. İlk yıl obezite cerrahının yanı sıra bir endokrinolog, bir psikiyatrist ve bir beslenme uzmanı da yakından izlenir.
Kaç Tür Gastrik Bypass Vardır?
Roux tr Y Gastrik Bypass: Midenin yemek borusu ile birleştiği noktadan özel bir stapler ile ameliyat sırasında iki mide arasında yaklaşık 25-30 cc mide hacmi kalır. Bu küçük bir mide kesesi ve midenin diğer kısmı bırakır. Aynı zamanda ince bağırsak ile küçük mide poşu arasında bir bağlantı kurularak stoma oluşturulur. Bu kese ile ince bağırsak arasındaki yeni bağlantıya Roux-en-Y kolu denir. Bu nedenle yemek borusundan gelen yiyecekler midenin çoğunu ve ince bağırsağın ilk bölümünü atlar.
Küçük Gastrik Bypass: Bu işlemde mideye özel zımbalama aletleri kullanılarak tüp şeklinde şekil verilir.Bu yeni oluşan mide poşu Roux en Y tipinden daha büyüktür. Daha sonra ince bağırsağın segmenti bu yeni oluşan mide poşuna yaklaşık 200 cm mesafeden bağlanır. Roux en Y tipinden temel farkı, teknik olarak daha basit olması ve sadece bir bağlantı bulunmuş olmasıdır. Bu iki gastrik bypass türünde de kilo verme sistemi aynıdır.
Gastrik Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Diğer pek çok karın ameliyatında da görülen kanama, enfeksiyon, ameliyat sonrası ileus (bağırsak tıkanıklığı), fıtık (fıtık) ve genel anestezi komplikasyonları bu işlemle görülebilmektedir. En ciddi risk mide ile ince bağırsak arasındaki birleşimde meydana gelebilecek bir sızıntı (sızıntı) ve bunun sonucunda ikinci bir ameliyattır. Obezite bir takım ek cerrahi riskleri artırır.
Ayaklarda ve akciğerlerde kan pıhtıları (embolizm) ve kalp sorunları oluşabilir. Bu operasyonu geçiren hastaların 15’i yukarıdaki komplikasyonlardan birini yaşıyor. Genel olarak, en ciddi komplikasyonlar nadirdir ve en yaygın olanları kabul edilebilir ve tedavi edilebilirdir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?
Obezite ameliyatları vücut kitle indeksine göre derecelendirilir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan veya vücut kitle indeksi 3540 olan ve obeziteye bağlı tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi tıbbi sorunları olan hastalar bu ameliyat için uygundur.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?
Hastanede kalış süresi genellikle 3-4 gün arasıdır. Ameliyat öncesi değerlendirme ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde ortaya çıkabilecek sorunlar bu süreyi artırabilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Günde en az 3 öğün yemek yemeye ve iyi beslenmeye özen gösterilmelidir. Yemekler öncelikle protein, meyve ve sebzelerden ve son olarak da tam tahıllardan oluşmalıdır. Özellikle ilk 2 hafta sıvı gıdalar, 3-4-5 hafta arası püre gıdalar tüketilmelidir. Dehidrasyonu önlemek için en az 1,50 litre sıvı içilmelidir. (Günde en az 6-8 bardak su) Aksi takdirde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, dilde beyaz kabarcıklar ve koyu renkli idrar vb. durumlarla karşılaşabilirsiniz
. Yumuşak, hafif yiyecekler yenmelidir. Örneğin, yağsız süt, patates püresi, sütle ıslatılmış tahıl, süzme peynir, yumuşak tortilla ve balık püresinden yapılan diyet/diyabetik tatlılar tercih edilebilir. Basit şekerlerden (toz/parça şeker, şekerleme, şekerleme vb.) kaçınılmalıdır. Yiyecekleri iyi çiğnemek ve püre halinde yutmak önemlidir.
Yiyecekler düzgün bir şekilde çiğnenmezse midenin çıkışını tıkayabilir ve ağrıya, rahatsızlığa ve kusmaya neden olabilir. Yeterince protein aldığınızdan emin olun. Günde 3 bardak yağsız süt veya soya sütü, sizi sağlıklı tutmak için yeterli protein ve kalsiyum sağlayabilir. Düzenli kusma şikayetleri için profesyonel yardım alınmalıdır.
Gastrik Bypass Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
Gastrik Bypass Ameliyatı midenin boyutunu küçültür, besin alımını kısıtlar ve ince bağırsağı keserek besinlerin (özellikle yağ ve şeker) emilimini azaltır. Bu kilo verme sürecini hızlandırır. Gastrik bypass sonrası mide küçüldüğü için hastalar daha az yemelerine rağmen daha çabuk doygunluk hissederler.
Gastrik Bypass Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Mide boyutunu küçültmek için yapılan gastrik bypass ameliyatı hem midenin hem de bağırsakların yeniden şekillenmesini gerektirir. Gastrik bypass ameliyatı ortalama 1,5 ile 2 saat arasında sürer. Hava değişimlerindeki faktörler;
Ameliyat Sırasında Yaşanan Komplikasyonlar: Nadir de olsa kişinin ameliyat sırasında komplikasyonlarla karşılaşması mümkündür. Ameliyat sırasında önce komplikasyonunuzla doktorunuz ilgileneceği için ameliyat süreniz uzayacaktır.
Kilo durumunuz: VKİ değeriniz çok yüksekse işlemin yapılması zor olacaktır. Fazla yağ ve kilolarınız varsa ameliyat laparoskopik değil açık ameliyat olarak yapılır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Fiyatları Nedir?
Obezite ameliyatlarında fiyat ve yöntemleri belirleyen en önemli kriter hastanın durumudur. Hastanın durumu ve kullanılacak cerrahi teknikler ameliyatın başarısı için önemli olmakla birlikte fiyat değişimlerine de neden olmaktadır. Bu nedenle muayene önceden yapılmalı ve uzman doktorlar tarafından uygun koşullarda işlem tamamlanmalıdır.
Fiyatları etkileyen diğer faktörler arasında hastanede kalış süresi ve hastanın ek ameliyat gerekip gerekmediği yer alır. Fiyat bilgisi alınırken fiyatlara diyetisyen desteği, ameliyat sonrası ilaç tedavisi ve kontroller dahil edilmelidir.
En uygun Gastrik Bypass Ameliyatı fiyatları için curefinding.com üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.