Gastrik Bypass Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler 2023
Mide Baypas Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Midenin var olan boyutunu küçültmek için yapılan gastrik bypass ameliyatı midenin ve aynı zamanda bağırsakların da baştan şekillenmesini gerektirir. Gastrik bypass ameliyatı yaklaşık olarak 1,5 ile 2 saat sürmektedir.
Doktorunuz önce komplikasyonunuzu ameliyat esnasında tedavi edecektir. Bu nedenden dolayı operasyon süreci biraz daha uzun olacaktır. VKİ’niz çok fazlaysa mide bypass zorlaşacaktır.
Gastrik Bypass Ağrılı Mıdır?
Gastrik bypass kilo kaybedilmesini desteklemek için midenin alınmasını gerektirir. Birtakım fiziksel ve psikolojik komplikasyonlara sebep olabilir.
Mide Bypass Sonrası Kilo Alabilir Misiniz?
Gastrik bypass sonrası kilonun kaybedilmesi ortalama olarak 1,5 ile 2 yıl sürer. Bazı istisnai durumlarda kişiler bu süreç tamamlanmadan fazla kilolarından kurtulmuş olur ve kilo vermeleri çok daha erken bir şekilde durabilir.
Gastrik Bypass Sonrası Ne Yapamazsınız?
Hastaneden taburcu olduktan hemen sonra ağır olan aktiviteleri kısıtlanmalıdır. 6 hafta süresince ağır bir şey kaldırmamalısınız. Ameliyattan sonra 2 ya da 3 hafta kadar araba kullanmamalısınız.
Yoğun fiziksel aktivite gerektiren işler için kişiler ameliyat sonrasında 6 ya da 8 hafta beklemelidir. Tüm şeker ve şekerleme çeşitlerinden mümkün mertebe kaçınılmalıdır.
Katı gıdalar ve sıvı gıdalar hiçbir şekilde aynı anda alınmamalıdır. Yemeklerden 30 dakika önce ya da sonrasında sıvı alımı olmamalıdır.
Gastrik Bypass ile Midenizin Ne Kadarı Alınır?
Gastrik bypass ameliyatında midenin ortalama olarak %95’lik bir kısmı alınır.
Mide Bypasstan Sonra Kilo Vermeyi Ne Zaman Bırakırsınız?
Gastrik bypass sonrasında ilk 1 ay kişiler ortalama olarak 12 ile 15 arasında bir kilo kaybı bekleyebilirler. Ancak gastrik bypass sonrası kilo verimi kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur. Ameliyattan sonra kilo verimi istisnai durumlar dışında normal bir seyirde ilerlemektedir.
Çok hızlı bir kilo verimi gerçekleşmemekte olup verilen kiloların tekrar alınmayacağına yönelik herhangi bir garanti verilmemektedir. Gıda tüketimlerine dikkat edilmediği sürece kilo verme işlemi yerini kilo alma işlemine kesin bir şekilde bırakacaktır.
Mide Baypas Sonrası Mideniz Ne Kadar Sıvı Tutabilir?
Gastrik bypass sonrası sıvı ve katı gıda kuralı vardır. Obezite cerrahisinin önemli bir parçası olan gastrik bypass ameliyatı sonrasında oldukça kalın bir tüp haline gelen midede, katı gıdaların daha uzun süre tokluk hissini uzatmak ve beyinde idrak oluşturmak için önerilen diyet ve yaşam tarzıdır.
Sıvı tüketimleri ilk etapta biraz daha az olmalıdır. Aksi takdirde, operasyondan hemen sonra uzun ve kalın bir tüp haline gelen sıvı emilimi ile katı besinler mideye çok daha çabuk ve sindirilmemiş bir biçimde ulaşır. Buna ek olarak kendinizi çok daha az tok hissedersiniz
Mide Bypasstan Sonra Ne Kadar Yaşarsınız?
Gasrtik bypass’ın bilinen ağır bir yan ekişi olmadığı için yaşam süresiyle alakalı bir özel bir kıstas yoktur.
Mide Bypasstan Sonra Alkol Alabilir Misiniz?
Bypass ameliyatından sonraki ilk 6 ay alkol tüketimi oldukça zararlı bir uygulama olacaktır. Ameliyat sonrasında yalnızca alkol değil çok asitli ve şekerli içecekler de mide dokusuna zarar vereceğinden dolayı bunların tüketimlerinden olabildiğince kaçınmak çok doğru ve yerinde bir davranış olacaktır.
Vücudunuz Gastrik Bypassı Reddedebilir Mi?
Bilindiği üzere gastrik bypass, obezite tedavileri için kullanılan bir yöntemdir. Dolayısıyla estetik bir görünüm isteyen kişiler için bu operasyon cerrahlar tarafından yapılmamaktadır.
Belirli bir kiloyu aşmış kişiler için ideal olan bu ameliyat olunduğunda eğer gıda tüketimine dikkat edilmezse vücudunuz gastrik bypass’ı reddedecek ve vücudunuz eski görünümüne geri dönecektir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?
Gastrik bypass ameliyatı, kilo veremeyen ya da aşırı kiloya bağlı olarak insülin direnci ve eklem sorunları gibi rahatsızlıkları olan obez hastalarda kullanılabilir. Mide bypasss ameliyatı beş yıl öncesine kadar oldukça yaygın cerrahi bir yöntemdir.
Kilo almakta olan hastalarda ikincil revizyon olarak da yapılır. Yine revizyon cerrahisi, nazogastrik tüp, mide ve tüm hastalarda bant, mide kıvrımı ya da dikey gastroplasti kullanılabilir. Tüm bu işlemler kapalı yöntem olacak şekilde yapılabilir.
Diyabet, Astım, Tansiyon Gibi Hastalıklar Mide Bypass Ameliyatına Engel Olur mu?
Aşırı kilo alımı, eşlik eden hastalıklarla birlikte hayati risk alımlarını beraberinde getirir. Gastrik bypass ameliyatı son zamanlarda obez hastaları tedavi etmek için kullanılan ve tercih edilen yöntemlerden biri haline gelmiştir.
Ancak tüp mide ameliyatının astım, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları önleyip önlemediği sorusu özellikle komorbiditesi olan kişiler tarafından en sık sorulan sorulardan biridir. Aksine, bu tür hastalıklar mide bypass ameliyatı ile tedavi edilebilir. Çünkü obezite bu hastalıkların semptomlarını kötüleştirebilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Öncesinde Hangi Muayeneler Yapılır?
Gastrik bypass ameliyatı öncesinde hastaların detaylı olacak şekilde muayeneleri yapılmalı, vitamin ve mineral düzeyleri kontrol edilmelidir. Ameliyat öncesinde yapılması gerekli olan testler yalnızca kan testleri değildir.
Oluşabilecek riskleri çok daha iyi değerlendirebilmek adına bazı kardiyoloji testleri, röntgenler, akciğer testleri de gereklidir.
Hastalar üzerinde başka pek çok test kullanılabilir. Sınırlı analizi olan kişilerin gastrik bypass ameliyatı sonrası iyileşmesi de daha zor olacaktır. Bu sebeple mide bypass ameliyatı öncesi oluşturulan tetkikler ve komşu branşlardaki tetkikler detaylı bir şekilde incelenmeli ve sonuçlar doktorlar tarafından bakılmalıdır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gastrik bypass ameliyatı laparoskopik yani kapalı bir biçimde gerçekleştirilir. Robotik cerrahi de son yıllarda tercih edilebilmektedir. Operasyon 1 cm çapında 4 ya da 6 delikten gerçekleştirilir.
Mide bypass ameliyatında midenin küçültülmesi sağlanır. Midenin %95’ine yakın bir kısmı bypass edilir. Ameliyatla ikiye ayrılmış olan midenin bir diğer kısmı on iki parmak kalın bağırsağın içinden geçmeden orta bağırsağa yapıştırılır.
Mide Bypass Ameliyatı Sırasında Kullanılan Malzemelerin Hangi Marka Olduğu Önemli Mi?
Sağlık sektörü içinde pek çok farklı ürünler bulunmaktadır. Önde gelen iki Amerikan şirketinin sağlık malzemeleri piyasadaki en seçkin ürünlerdir ve dünya çapında da kullanılmaktadır. Ancak kullanım maliyetleri aynı amaç için kullanılması gereken Çin menşeili malzemelerden çok daha fazla yüksektir.
Buna ek olarak maliyet önemli olduğu kadar kullanılan malzemenin güvenilir olması da çok önemlidir. Kullanılacak olan her bir malzemenin kendine ait bir seri numarasına sahip barkodu vardır. Kullanılmış olan her bir materyalin barkodu ise hasta dosyasında yer alacaktır. Kullanılan materyali mutlaka öğreniniz.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alımı Olur Mu?
Gastrik bypass ameliyatı sonrasında kilo alımı elbette ki tekrardan yaşanabilir. Bunun sebebi ise yapılan herhangi bir cerrahi müdahalenin sonsuza kadar etkilerinin devam etmeyeceğidir.
Mide bypass ameliyatı öncesinde olan yeme alışkanlıkları devam ederse elbette ki ameliyat sonrası kilo alımı tekrardan gerçekleşecektir. Çok olan yemeği bir an önce yemeye çalışmak, aşırı fast food ve yüksek kalorili besin tüketimleri, alkol alımı vb. gibi durumlar, kilo almaya neden olan yeme alışkanlıklarındandır.
Bunların yerine tokluk veren meyve sebzeler yiyerek sağlığınıza büyük ölçüde katkıda bulunmuş olursunuz. Tüm bunlara ek olarak da kilonuzu sağlıklı bir biçimde korumuş olacaksınız.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Ne Zaman Başlar?
Gastrik bypass operasyonu kilo vermenin ilk adımı şeklinde düşünülmelidir. En önemli husus ise operasyondan sonra hastanın diyet programına her daim bağlı olmasıdır. Öncelikle hasta için 1 senelik bir diyet listesi oluşturulur. Düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli bir diyet listesi oluşturulur ve sıvı alımları arttırılır. Buna ek olarak bu süreç kişiye uyum sağlayan spor programları ile desteklenir.
Cerrah ve beslenme uzmanı, gastrik bypass sonrasında yeme-içme için ayrı bir perhiz listesi oluşturacaktır. Hastaların hazırlanmış olan bu perhize uyum sağlaması sağlıklı iyileşme için esastır. Karın hala iyileşme durumundadır ve kesinlikle gerdirilmemelidir. Bunlara ek olarak diyet, kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmeye yöneliktir. Hasta ameliyat öncesi sık ve sağlıklı olmayan porsiyonlar yediği için gastrik bypass sonrası bu diyetin aniden değiştirilmesi gerekir. Bu geçiş ise diyetle sağlanır. Bu dönüştürme işlemi çoğunlukla yaklaşık olarak 3 ay kadar sürer. Kişi bu zamandan sonra normal diyete başlar.
Gastrik bypass sonrası ilk günlerde mide halen daha iyileşmeye devam eder. Bu sebepten dolayı hastaya 3 ya da 4 hafta kadar sıvı ya da yarı sıvı gıda takviyesi yapılır. İlk 1 gün hiçbir şey yemesine izin verilmez. Gastrik bypass sonrası diyete temiz sıvıların yani posasız bir şekilde tüketilmesi ile başlanır. Hastanın ilk yiyecekleri arasında meyve suları da bulunur. Hasta bir seferde küçük yudumlarda sadece yarım bardak sıvı içmelidir. Bu diyet hasta için bir problem teşkil etmiyorsa ikinci kısım olan yani yarı sıvı diyete geçilebilir. Yarı sıvı diyetler için yağsız veya az yağlı süt, süzme çorba, kafein içermeyen çay ve kahve gibi başka sıvılar ile de desteklenebilir.
Mide Bypass Ameliyatı Nasıl Beslenme, Vitamin ve Mineral Takviyesi Olacak?
B1 vitamini olarak da adlandırılan tiamin, bilinen sekiz B vitamininden birisidir. Besinlerin özellikle karbonhidratların vücutta enerjiye dönüştürülmesinde önemli ölçüde rol oynar. Tiamin ve B vitaminleri, lipid metabolizmasında ve protein metabolik işlevinde yer alır ve beyni korur. Bu vitaminlerin eksikliği sinir sistemi, sağlıklı bir cilt, saç, gözler ve karaciğer bariatrik ameliyatların olumsuz geçmesindeki riskini artırabilir ve beriberi durumuna da yol sebebiyet verebilir.
Öte yandan hastanın mide bulantısı ve kusmadan kaynaklanan kronik ataklar da geçirmesine sebep olabilir. Semptomların erken tespiti çok önemlidir. Aşırı kusması olan hastalar da risk altında olabilir çünkü tiaminin yarı ömrü kısadır ve tiamin depoları sadece birkaç gün sürer. Hasta besin seçimi yaparken B vitamini ağırlıklı besinler ile beslenmeye bu sebepten dolayı ayrı bir özen göstermelidir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer? Hemen İşe Dönebilir Miyim?
Gastrik bypass operasyonu hızlı bir şekilde kilo vermeyi amaçlayan bir işlemdir. Bariatrik tedavi tekniklerinden biridir. Nazogastrik tüp operasyonunda olduğu gibi Mide bypass ameliyatında da midenin bir bölümü alınır ve küçültülür. Laparoskopik yöntem gastrik bypass cerrahisinde de kullanılmaktadır. Bypass ameliyatından sonra işe dönmek için yaklaşık bir hafta süre gereklidir.
Mide Baypas Ameliyatından Sonra Ne Zaman Banyo Yapabilirsiniz?
Gastrik bypass operasyonundan sonraki gün uzman doktor hastayı gördükten sonra hasta için bir sorun görmez ise duş alınmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Vücutta eğer bir bandaj mevcut ise banyo yaparken çok dikkatli olunmalı ve mümkün mertebe bandajlı yerin sudan temasını engellemelisiniz.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanılabilir Mi?
Bariatrik tedavilerden sonraki ilaç kullanımları doktor gözetiminde devam ettirilmelidir.
Gastrik Bypass Ameliyatında Kaçak Testi Yapılır mı?
Gastrik bypass kaçağı ameliyatın ardından tedavi edilmesi şart olan komplikasyondur. Böyle bir problem 300 hastadan 1’inde ortaya çıkabilir. Gastrik bypass sonrası sızıntının ana sebebi ise ameliyat esnasında kapanması güç olan çok küçük bir delikten kaynaklanır. Mide suyu bu küçük delikten geri kalan karın boşluğuna doğru kaçar. Böyle bir komplikasyon meydana geldiğinde, bütün vücut sistemleri sepsise yanıt verir. Bu durum ise şoka sebebiyet verir ve tansiyon aniden düşer ise mide bypass ameliyatında sorun var demektir. Acil bir müdahale olmazsa çoklu organ yetmezliği olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle kişiler sadece birkaç gün hastanede müşahede altında kalırlar.
Gastrik bypass kaçağının belirtileri şöyle sıralanabilir; Kalp atışı olağan dışı hızlanır, baş dönmesi başlar, nefes darlığı meydana gelir, karında tarif edilemez ağrılar oluşur. Ateş yükselir, omuzlar ve göğüs kısmı ağrıyabilir. Hastanın görünümü kötüleşirse acil tıbbi ilk yardım gerekir. Midede bir sızıntı olduğunda bile belirtilerin birçoğunun ortaya çıkmadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle kişinin görüntüsüne göre gerekli kontroller sağlanır.
Gastrik bypass operasyonunda ve diğer bariatrik tedavilerde kaçak meydana gelmesi doğal karşılanmaktadır. Bu çok nadir de olsa en korkulan komplikasyondur. Komplikasyon genellikle operasyondan birkaç gün sonra kendini gösterir. Böyle durumlarda sızdırmazlık testleri yapılır. Bu test yaygın olarak denenmemiş ve literatüre dahil olmamış olan bir test olmasına rağmen birçok kez işe yaradığı gösterilmiş olsa da gastrik bypass operasyon sonrası hasta katı gıdaya başlamadan hemen önce bu testin yapılması oldukça yerinde olacaktır.
Gastrik Bypass Ameliyatında Dikiş Var mı?
Gastrik bypass operasyonunda dikişlerden faydalanılır. Çoğunlukla da 10 gün sonra dikişlerin alınır.
Gastrik Bypass Ameliyatında Neden Kan Sulandırıcı Kullanılır?
Bacaklarda seyreden kan pıhtısını önlemek amacıyla erken uygulama ve mekanik kompresyon çoraplarının yanı sıra hastane içinde günde yalnızca bir kez takılan antikoagülan iğnelerin ameliyattan önceki saatlerde başlanması da kesinlikle gereklidir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?
Mide bypass operasyonu kapalı bir şekilde yani milimetrik olarak deliklerden girildiği için ameliyat sonrasında ağrı oluşumu açık yapılmış bir ameliyata göre çok daha azdır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
Bu kapalı yöntemde karında 8 milimetre çapında 4 tane delik açılır ve bu açılan deliklerden sonra işlem tamamlanır. Bu delikler ise kozmetik yöntemlerle kapatılır. Bu nedenle ameliyat sonrası herhangi bir iz kalmaz.
Tüp Mide Ameliyatına Göre Gastrik Bypass Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
Tüp mide ameliyatı, midenin bir kısmının çıkarıldığı ve ameliyatın herhangi bir dönüşü mevcut olmayan bir işlemdir. Midenin en üst kısmında, kısmen tübüler mideyi andıran minik bir mide oluşur ve midenin geri kalanı midenin ortalama olarak %98’ini meydana getiren bölüm çıkarılır ve midenin bu küçük kısmı meydana gelir. Bağırsak ince bağırsağa bağlanır ve gastrointestinal olarak adlandırılan sistem değiştirilir. Bu nedenle kişi yemek yediğinde yiyecekler direkt olarak ince bağırsağa gider ve besinlerin emilimini engelleyerek hızlı bir şekilde kişinin kilo vermesini sağlar.
Gastrik Bypass Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
Gastrik bypass operasyonunun çok önemli bir dezavantajı ise dumping sendromu ve vitamin- mineral eksiklikleridir. Vitamin ve mineral seviyelerini dengelemek için mide bypass operasyonundan hemen sonra ilaçlar geçici olarak kesilebilirken, mide bypass operasyonundan sonra yaşam boyu ilaç tedavisi gerekebilir. Ameliyat sonrası mide ülseri şüphesi olması durumunda bir başka problem ise midenin endoskopik görüntüleme yöntemi ile görüntülenebilir olmamasıdır.