Diş Şekillendirme Hakkında Kapsamlı Rehber: Prosedür, Artılar ve Eksiler, Fiyatlar 2023

Diş şekillendirme hakkında kapsamlı rehber, dişlerdeki küçük kusurların göründüğünden daha fazla dikkat çekici bir sorun haline gelebilir. Bitişik dişler arasında bulunan diş boyutundaki hafif uyumsuzluk, göze genellikle bir ön dişin içeriye doğru çekilmiş gibi gözükmesine neden olabilir. Eğer diş kontürü, yeniden şekillendirme olarak bilinen, minimal invaziv ile nispeten daha uygun bir işlemdir. 

Diş kontürü ile düzeltilen kozmetik problemler arasında, düz olmayan diş uzunluğu hafif çakışmalar, çok düz veya sivri diş kenarları bulunur. Temas esnasında dişlerin düzensiz temas ettiği, oluşabilecek küçük ısırık problemlerini düzeltmek içinde tercih edilebilir. 

Diş etlerin, dişlerin çok aşağıda ya da çok yukarıdaysa ve gülüşten memnun olmayan kişilerin diş eti şekillendirme ameliyatı olabilirler. Bunlarla beraber, dişlerin değerlendirilmesi ya da aday olup olmadığını belirlemek için önce diş hekimi ile iletişime geçmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Diş Şekillendirme İşlemi Öncesi ve Sonrası

Diş şekillendirme işlemi öncesi ve sonrası için karşılaştırma yapıldığında, bu uygulamayı yaptıran hastaların, görünümlerindeki değişim gülümseme etkisini olumlu yönde etkiler. Temiz ve güzel bir gülümseme sahibi olup özgüvenin artmasına yarar sağlar. 0Hemen hemen birçok kişinin değişik oranda diş renklenmesi yaşamaktadır. 

Diş fırçalamak, düzenli olarak diş hekimine gitmek ve diş ipi kullanmak, uygun diş hijyeni uygulamalarını takip edilse bile, bazı çevresel faktörlerle berber, ilaçlar ya da yiyecekler sonucunda dişlerin renginde solmalara neden olabilir. 

Doğal bir beyaz gülümseme vermek için dişlerin beyazlatmada ve lekeleri gidermede inanılmaz bir şekilde etkili diş beyazlatma ürünleri bulunur. Dişlerdeki küçük şekil bozuklukları, gündelik hayatta fazlasıyla dikkat çekici olabilir. Diş şekillendirme, düzgün ve çekici bir gülümseme için dişlerin şeklini değiştirme işlemlidir. 

Diş Şekillendirme ( Tooth Shaping )

Diş Değerlendirmesi

Diş değerlendirmesi, dişlerin yeniden şekillendirilmesi, dişin görünümünü iyileştirmek için mine kısımlarını kaldırmaktadır. Küçük bir çıkıntıyı düzeltmek ya da dişlerin uzunluğunu, konumunu veya şeklini değiştirmek için diş boyutu uyumsuzluğu olduğunda yapılabilir. Çarpık veya uzun dişleri düzeltmek için tercih edilebilir. 

Çarpık veya aşırı uzun olan dişlerin düzeltilmesi için kullanılabilir. Çıkarılan mine olarak yeri doldurulamaz. Bu prosedür hızlı sonuçlar vermektedir. Belirli koşullar altında diş telleri yerini almaktadır. Böyle durumlarda yapılan gülüş tasarımı sırasında, diş etlerine de müdahale etmeyi gerektirir. 

Estetik bir görünüm ve simetrik diş etlerine ulaşılabilmesi için gerçekleştirilen işlemlerin ya da diş eti kesimi, aynı zamanda ağız içinin farklı bölümlerinden alınan parçaların, diş etlerine eklenmesini de kapsar. Diş hekimleri birkaç röntgen çeker ve dişlerin sağlıklı olduğundan emin olmak için dişleri detaylıca inceler. 

Mevcut mine miktarını ve dişleri yeniden şekillendirmenin mümkün olup olmayacağı analiz edilir. Yeteli miktarda emaye bulunmuyorsa, yüksek ihtimalle diş hekiminin kaplama yapmayı önerecektir. Bu sebeple konturlamanın en önemli gerekliliklerinden biri de yeterli mineye sahip olmaktır. 

Diş İşaretleme

Diş işaretleme, diş eti çizgisinin nereye kadar işlem yapılacağı belirlenir. Bazılarında yüksek, bazılarında daha düşük veya bazılarında ara noktada yapılır. Diş etlerin düzensiz orantıda olması bile muhtemeldir. Diş eti çizgisi konusunda daha rahat hissetmeyen kişilerin, bu durumu değiştirme yollarını aramaktadır. Diş eti estetiği olarak kabul edilen diş eti şekillendirme, diş eti çizgisinin yeniden düzenlemeye yardımcı olabilecek seçenekler arasındadır. 

Bazı durumlarda, diş etlerinin ağız sağlığını kötü yönde etkileyen sorunlar ile karşı kaşıya kalınabilir. Diş hekimi diş şekillendirme işlemini önerebilir. Diş eti şekillendirme işleminde, dişlerin etrafındaki fazla diş eti dokusunun kesilmesini ya da çıkarılmasını içermektedir. Diş eti çekilmesi yaşanıyorsa, prosedür diş eti dokusunu restore etmeyi içermektedir. 

Diş muayenesinden sonra diş hekimleri, dişleri işretler ve etiketler. Dişleri dijital olarak taranır ve dijital ölçü üzerinde değişiklikler yapılır. Birçok diş hekiminin de bu kısmı manuel olarak uygular. Uygulama bittikten sonra kontürleme işlemine başlanır. Hastanın kendi isteklerini ifade etmesi de oldukça önemlidir. 

Şekillendirme/Şekillendirme

Diş hekimlerinin dişte bulunan sıkıntıları bölgeleri işaretledikten sonra, şekillendirme işlemine başlanır. Diş üzerinde aşırı baskıyı neden olmamak için ince bir mine tabakasını, zımpara atletleri ya da delici ile tıraş edilmektedir. Kesici dişlerden birinde leke bulunuyorsa, diş hekimleri, lekeden kurtulmak için yüzeyi nazikçe parlatmak için zımpara diski kullanılmaktadır. 

Çoğu zaman diş hekimlerinin diş teli ya da hizalama gibi ortodontik tedavi öncesi süreci reçete eder. Sonuçların istenildiği gibi olması için bu tedavilerden önce hazırlık yapılması önemlidir. Herhangi bir ortodontik tedavi görmeden de bu tedavi yöntemi tercih edilebilir. Kişinin kendinden emin bir şekilde gülümsemesini engelleyen küçük kusurların, bireysel konturlama ile beraber tamamen kurtulma imkânı bulunur. İnsanların ayrıca daha küçük dişler isterlerse ve konturlama işleminde, bunları elde etmenin invaziv olmayan iyi bir yöntemdir. 

Diş Kompozit veya Yapıştırma

Bu tarz işlemlerin son ve en önemli bölümü, dişin minin kaldırdığı kısımlarını eski haline getirilmesidir. Kesici dişlerin belirgin koyu lekeler olmayan bir hasta, dişin daha doğal görünmesi için eski haline getirilmesi için yapıştırmaya ihtiyaç duyacaktır. Diş kompozit veya yapıştırma işlemi, şekillendirme işleminin hayati parçasıdır. Oldukça gerekli bir kısımdır çünkü mine miktarı çıkarıldıktan sonra diş savunması hale gelecektir. 

Dişin restorasyonu, dişin sağlığı ve ileride diş problemleriyle beraber karşılaşmak için de oldukça önemlidir. Daha doğru ve güzel bir görünüm için bonding diş ile aynı tonda olmasına önem verilir. Ön bölgede bulunan dişlerin çapraşıklığını giderilmesinde yardımcı olur. Oluşmuş olan çürük ve kırık dokularının restorasyonu için yapılan, kısa ya da küçük bulunan dişlerin genişletilmesi işlemini yapmak için uygulanan prosedürdür. 

Prosedür Ne Kadar Sürer?

Prosedür ne kadar sürer?  Diş şekillendirme işlemi oldukça kısa süre içerisinde tamamlanır. Normal şartlarda 30 dakika geçmez ancak kontürleme yapılması gereken diş sayısına da bağlı olarak daha uzun sürebilir. Anestezi ya da herhangi bir hazırlık çalışması gerektirmez. Bu sebeple, sürecin herhangi bir karmaşık prosedür olmaksızın nispeten ağrısız ve kısa sürer. İşlem sonrasında ağızda uyuşukluk ve hassasiyet yaşanabilir. Birkaç saat içerisinde uyuşukluk ve hissizlik tamamen yok olacaktır. 

Ameliyat sonrasında doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar verebilir. İşle sonrasında birkaç gün ağıza buz torbası ya da soğuk kompres uygulanarak şişlik ve ağrı azaltılabilir. Rahatsızlık süreci diş etlerinin ne kadarının yeniden şekillendirilmesi ya da çıkarılması gerektiğine göre değişkenlik göstermektedir.

Diş estetiği yapılan işlemin türüne göre farklılık gösterir. Hasta yaprak porselen yaptırmak istiyorsa, ortalama olarak 4 ile 7 gün arasında süreye ihtiyaç duyar. Diş ve diş eti yapısında meydana gelen bozulmaların normale döndürülmesi için yapılan işlemleri tümü diş estetiği olarak isimlendirilir. 

Diş Şekillendirme ( Tooth Shaping )
Diş Şekillendirme ( Tooth Shaping )

Diş Şekillendirmenin Artıları ve Eksileri

Diş şekillendirmenin artıları ve eksileri, garp şekilli veya düzensiz dişlere sahip olan hastaların tercih edebileceği seçeneklerden biriside diş şekillendirmesidir. Bununla beraber her işlemde olduğu gibi bu prosedürün hala belirli artıları ve eksileri bulunmaktadır. Sağlam diş dokusunda minimum kayıp sağlayarak hastanın sağlıklı ve beyaz görünümlü dişlere sahip olması amaçlanır. 

Dişleri kesmeden yalnızca ön yüzlerinde inceltme yapılır. Porselen diş laminalarının dişlerin ön yüzlerine yapıştırılır. Beyazlama ile sonuç alınmadığı zaman ileri seviyede renk kaybetmiş dişlere dental lamina yapılır. Diş şekillendirmenin yanında bu işlemle beraber birçok kusur kapatılmış olur.

Genel olarak her hastaya bu işlem yapılması gerekmez. Dişlerin küçük talaş veya çatlakların, diş minesinde çukurlar ya da çıkıntılar, aşırı uzun dişlerin kısaltılma ihtiyacı, dişlerin küçük hıza bozuklukları, düzensiz gülüş gibi önemli diş sorunları ya da hasarları diş şekillendirme ile tedavi edilemez. Köprüler ve diğer yaklaşımlar dikkate alınması önemlidir. Altta yatan diş sağlığı da bir faktördür. 

Köpek dişlerin yeniden şekillendirilmesi en yaygın diş şekillendirme işlemleri arasındadır. Bu işlemin genel amacı dişin görünümünü değiştirmeye odaklıdır. Bu çalışmanın amacında fazla mineye eşit ve melodik olarak aşındırarak bu dişlerin uzunluğunu daha kısa bir hale getirmektedir. 

Diş Şekillendirmenin Faydaları1

Uygun maliyetlidir, ağız hijyeninin iyileştirilmesi sağlanır, daha iyi bir görünüm elde edilir. Üst üste binen dişlerin, düzgün bir şekilde temizlemek zor olduğu için çürüme olasılığı daha yüksek olacaktır. Konturlama işlemi, dişler arasında indirmeye neden olan mine tabakasının çıkarılması mümkün hale gelecektir. 

Dişler daha hizalı hale getirmek ile kalmaz, aynı zamanda genel ağız hijyeninin de iyileştirilmesi, dişlerin temizlenmesini büyük avantaj sağlayacaktır. Diş şekillendirmenin faydası, kısa ve basit bir işlem olmasıdır. Kontür uygulamasının en büyük artılarından biriside basit ve yarım saat içerisinde işlemin son bulmasıdır.

Diş Şekillendirmenin Eksileri

Diş şekillendirmenin eksikleri, hassasiyet riskli taşıması, şekillendirmenin büyük bir bölümünü, diş minesinin bir kısmını çıkarmak olduğundan dolayı, her zaman oral hassasiyet riski taşımaktadır. Mine dişlerin hasar ve enfeksiyonlardan korunmasını sağlayan bir durumdur. Ortodontik tedaviler konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimi seçmek oldukça önemlidir. 

Yalnızca küçük değişiklikler için iyi olacaktır. Şekillendirme yalnızca küçük çatlakların, üst süte binen dişer ve lekeler gibi küçük diş kısırları olan hastalarda uygulanır. Uzun süre kalıcı olmaz, şekillendirme invaziv olmasa ve ağız sağlığı göz ardı edilirse ve uygu maliyetli olması, fazla dayanıklı olmayacaktır. 

Diş Konturu Kimlere Uygundur?

Diş kontur ne demek? Şekillendirme invazif ve hızlı olmayan bir işlem olsa da herkes için uygun olmaz. Hastanın durumunu anlamak için diş muayenesi veya muayenesi gerekmektedir. Diş şekillendirme, çatlaklar, hafif düzensiz dişler gibi hafif, minimal örtüşmede çoğunlukla estetik sorunlar için daha uygun olacaktır. 

Aşırı çapraşık dişler, diş eti çekilmesinde, kemik çekilmesi, sallanan dişler gibi karmaşık sorunlar için konturlama etkili bir prosedür olmaz. Nitelikli bir estetik diş hekimi hayati önem taşır. Alanında uzman diş hekimlerin, dişin yeniden şekillendirilmesi için doğru adayı belirlemeden çok öneli olur. 

Diş eti çizgisi konusunda memnun olmayan hastaların, bunu değiştirmenin yolları bulunur. Diş eti estetiği olarak da bilinen diş eti şekillendirme, diş eti çizgisini yeniden şekillendirmeye yardımcı olabilecek seçeneklerden birisidir. Diş eti şekillendirme genellikle bir periodontis ya da kozmetik diş hekimi tarafından yapılmaktadır. 

Çoğu durumda, işlem sırasında uyanık bir şekilde yapılabilir. Doktor başlamadan önce diş eti dokusunu çıkarmak ve dişin daha fazlasını ortaya çıkarmak için diş eti çizgisini yeniden şekillendirmek için yumuşak doku lazeri ya da neşter kullanılabilir. Diş eti dokusunu yerinde tutmak için dikiş atılır. 

Diş Konturu Ne Kadar?

Diş konturu ne kadar? Dişlerin çarpık değil de aksine sadece şekilsiz ise hasta için en iyi seçeneklerden biriside şekillendirmedir. Bu işlemler genellikle tek bir ziyarette tamamlanır. Tamamlanması yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Bu işlem sırasında diş hekiminin rahatsız edici bir dişlerin şeklini ve boyunu düzeltir. Bazı durumlarda, estetik açıdan daha çekici bir görünüm sağlaması için tedavi edilen dişlerin konumu düzenlenir. 

Diş hekimi, lazer veya frez yardımıyla diş minesini dikkatlice kaldırarak dişlere hafiften şekil verir. Diş minesi kaldırıldıkça, tedavi edilen dişin şekli değişmektedir. İstenen şekil elde edildikten sonra bu dişler tesviye parlaktır. Diş hekimi daha farklı bir tedavi uygulanmasının daha uygun olacağı söylüyorsa, metal braketler takılabilir. 

İnsanların dişlerini nasıl düzelteceği sorulduğunda alınan en popüler yanıt diş telleri olur. Diş telleri genellikle dört parçadan oluşur. Yapıştırma malzemesi, ark telleri, braket ve elastik ilgatür. Bu parçalarda dişlerin belirli bir yönde baskı uygulamak için beraber çalışılır. 

Diş Şekillendirmenin Olası Yan Etkileri:

Diş şekillendirmenin olası yan etkileri şekillendirme ağrısız bir işlem olsa da birkaç yan etki olabilir. Konturlama kozmetik kusurları düzeltmek için diş minesinin çıkarılmasını içerir. Tahriş de olası bir yan etki edecektir. Diş hekimi fazla emayeyi kaldırılırsa, hassasiyet olasılığı bulunur. Aşırı emaye çıkarılması, dişleri çürümeye ve tartar oluşumuna karşı daha savunmasız hale getirmek gibi uzun vadede sorunlar oluşturabilir. 

Emayenin aşırı çıkarılması sebebiyle diş eti tahrişi, aşırı durumlarda dişlerin sallanman ya da zayıf dişlere sebebiyet verebilir. Hastaların diş şekillendirme hakkında merak ettiği yan etkiler çoğunlukla geçici etkilere sahiptir. 

Düzgün ve sıralı dişlerin elde edilmesi amacıyla yapılan bu işlemin kısa sürede etkili bir sonuca varılması sağlanır. Uzun vadede kalıcı bir etkisi olmasa da birçok yönden hastanın özgüvenini yerine getirecektir. 

Diş Şekillendirme Kötü mü?

Diş şekillendirme kötü mü? Dişlerin istenilen şekilde ve sırada törpülenmesi için ince bir emaye tabakasının çıkarılmasını içermektedir. Emaye, dişlerin olası hasarlarını koruyan ve koruyucu bir tabakadır. Bu sebeple törpülendiği zaman dişler savunmasız duruma gelir. İşlem sırasında minenin çok incelmesi, dişte hassasiyet sorunları gelişmektedir. Diş çürümesinde riskler daha fazla artacaktır. Koruyucu olan minenin yeterli değilse dişler zayıflar. 

Diş hekimleri genellikle işlemden sonraki konturlu dişlere nasıl bakılacağı konusunda talimat verilmektedir. Sürtünmeyi ve sert hareketleri önlemek için diş fırçasının yanı sora daha az aşındırıcı diş macunu ile fırçalanması gerekir. Şekillendirme seansından sonra, hasta genellikle tahriş olmuş dişler ve diş etleri için gelir. Bu sebeple, diş şekillendirme yapılmadan önce bu tarz faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. 

Konturlama Ne Kadar Sürer?

Konturlama ne kadar sürer? Birçok faktöre bağlı, ne kadar sürdüğü konusunda hızlı ve kesin kural bulunmaz. Tedavinin etkinliğini uzatan durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Diş hijyen, düzenli fırçalama, diş ipinin kullanılması dişlerin üzerinde işlem yapılması için iyi bakım gereklidir. 

Bu düzeninin dışında dişlerin aylık muayenesi için birkaç haftada bir diş hekimini ziyaret edilmesi birçok olumlu etkisi olacaktır. Düzenli bakım yapılan dişler, sadece diş şekillendirme işleminde değil aynı zamanda birçok tedaviler için olumlu yönde etki edecektir. 

Diş hekimlerinin işini büyük oranda kolaylaştırır. Diş şekillendirme işlemi çok karmaşık bir prosedür olmadığı için tek seansta biter. Ancak basit bir işlem olsa bile alanında uzmanlaşmış ve tecrübe sahibi diş hekimleri tarafından yapılması işlem sonrasında olası problemlerin önüne geçilebilir. 

Diş Şekillendirme ( Tooth Shaping )
Diş Şekillendirme ( Tooth Shaping )

Diş Konturu Acıyor mu?

Diş konturu acıyor mu? Dişlerin şekillendirilmesi, törpülenmesi gibi durumların, diş hekimliğindeki en az invazif tedavilerinden birisidir. Diş hekimleri bu işlemde anestezi kullanmadan neredeyse her gün yapmaktadır. Bu sebeple diş hekimleri kısa sürede ağrısız bir şekilde işlemi sonlandırırlar. 

Hafifi bir ağrı hissedilmesi çok normaldir fakat çoğunlukla hastalar herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Üstelik uygulaması uzun saatler sürmediğinden dolayı kısa süre içerisinde hastanı güzel bir gülümsemeye sahip olur. Gündelik yaşamda olağan aktivitelerin diş eti şekillendirme uygulaması sonrası, diş eti miktarına göre sınırlandırılır. 

Şekillendirmeden Sonra Sağlıklı Dişlere Nasıl Sahip Olunur?

Şekillendirmeden sonra sağlıklı dişlere nasıl sahip olunur? İşlem sonrası ilk birkaç gün içerisinde, doktorun önerdiği beslenme çeşidine uygun gıdaların tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Enfeksiyon oluşumuna karşı ağız karkarası veya antibiyotik kullanılması, ağrı kesici ilaçların da kullanımı diş eti kesimi sonrası için uygulanan ilaç tedavileri içerisinde yer alır. 

Enfeksiyon oluşumuna karşı, iyileşme sürecini ce sonrasında oluşan rahatsızlıkların seviyesini etkileyen durumlardır. Doktorun önerdiği bir izleme randevusu genellikle uygulama sonrasından yaklaşık 1 hafta sonra gerçekleşecektir. Diş eti kesiminde genellikle estetik görünüm elde etmek için ve diş yapısının simetrik olması amacıyla hastalar kliniğe başvurur. 

Dişin Yeniden Şekillendirilmesinde Başarı Oranı

Dişin yeniden şekillendirilmesinde başarı oranı, dişlerin törpülenmesi ya da yeniden şekillendirilmesinde estetik görünüm oluşturmak, laboratuvar ve kaplama yapımı kronlara alternatif bir seçenek olarak yapılır. 

Konturlamanın gülümsemeyi bozan kesici kenarları yumuşatmada başarılı olduğu görülür. Deney, estetik şekillendirmenin daha yumuşak görünen bir gülümsemeye yol açtığını göstermektedir. Dişlerin kozmetik olarak yeniden şekil verilmesi, kronlara ve kaplama etkili bir alternatif olduğu sonucu verir. 

Diş Teli Öncesi ve Sonrası Diş Şekillendirme

Diş teli öncesi ve sonrası diş şekillendirme, işlem sırasında anestezi bulunmaz. Diş hekimleri standart prosedürü uygulamaktadır. Bazen diş hekimleri, dişlerin hareket etmesi için yer açmak amacıyla diş teli ya da farklı Invisalign yerleştirilmeden öncesinde dişler törpülenmektedir. Hasta için rahatsız edici olsa da bir süre sonrasında bu his azalacaktır. Daha sonra diş telleri yerine takılır. 

Yeniden şekillendirme ya da törpüleme, diş şekillendirme için kullanılan terimlerden sadece bazılarıdır. Ortodontik diş hekimliği dalında, diş teli öncesi ve sonrası küçük değişiklikler yapmak için konturleme ya da tıraşlama yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

Konturlama Beyazlatmayı da Kapsıyor mu?

Konturlama beyazlatmayı da kapsıyor mu? Hasta kontur yaptırsa ve diş hekimi de işlem sonrası beyazlatma önerisi, dişlerin görünümünü daha da iyi hale getirecektir. Diş beyazlatma tamamen farklı bir tedavidir. Fazlasıyla renk değişikliği olan dişlerin, hekimler tarafından konturlama işleminde dahil edebilir. İşlemin ana fikri dişlerin düzgün ve temiz görünmesini sağlamaktır. 

Dişlerde leke bulunuyorsa, beyazlatma ya da temizleme bunlardan kurulamak için iyi bir yöntemdir. Dişlerin estetik görünümünü hedefleyen birçok tedavi bulunur. Bunlar arasında törpüleme, yapıştırma, beyazlatma ve temizleme bulunur. Çoğu zaman, diş hekimleri hastalara beyazlatma kitleri de gönderebilir. 

Çözüm

Diş şekillendirme, anında gelişmiş ve düz dişlerin olması için en hızlı yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda diş hekimlerinin de en uygun fiyatlı tedavileri arasında yer alır. Kozmetik diş hekimliğinde uzmanlığa sahip profesyonel diş hekimi seçimi de hastanın ilerleyen dönemlerde sorunlarla karşılaşmamasını sağlar. 

Diş hekimleri küçük düzeltmeler arayan insanlar için daha uygun bir işlem olduğunu düşünür. Küçük çatlakların, üst üste binen ya da sivri köpek dişleri olan bir hastanın, hizalı ve düz görünecek şekilde dişlere şekillendirilme yapılabilir. Oldukça kısa bir süre içerisinde, diğer tedavilere göre daha uygun fiyatlı ve etkili bir sonuç için diş şekillendirme tercih edilebilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir