Diş Kronları Nedir? 2023
Diş kronları, ağızda çok az sayıda diş eksikliği bulunduğunda uygulanır. Destek dişlerin küçültülmesi ile köprü biçiminde, tek ya da birkaç diş ile çok çürük dişleri ufaltıp laboratuvar ortamında hazırlanması ile dişlere yapıştırılan sabit, dişlerin ağızda görünen bölümlerine uygulanan ve kişinin kendisinin çıkaramadığı protezlerdir. Bu tarz protezler, takılıp çıkarılabilen protezlere göre daha fazla kullanışlı olmalarına rağmen, uygulanması için çeşitli şartların oluşması gerekmektedir. Dişlerin hazır olması ve ölçünün alınmasından sonra 2-4 seans aralığında ortalama bir haftada gerçekleşebilen bir işlemdir.
Diş Kron Türleri Nelerdir?
- Metal Destekli Porselen Kron
- Zirkon Destekli Porselen Kron
- Empres Porselenler
- Porselen Laminate
Porselen çeşitleri arasında ağız şekline uygun olanı doktor aracılığı ile seçilir. Sabit protezleri şimdiye dek uygulanan yöntemlerinde protez oluşturulurken temel olarak metallerin sağlamlığı, üst yapı olarak da porselenin estetik oluşu kullanılmıştır. Bu yöntemle elde edilen porselen kronlar her zaman kullanılmasına karşın, insanların çoğalan estetik gereksinimlerine yanıt oluşturabilmek için farklı maddelerden yapılan, dişin doğal görünümünü aynen taklit eden sabit protez uygulamaları da mevcuttur.
Diş Kronu Hangi Dişlere Uygulanır?
Dişte çok kayıp olması ya da çürümesi durumunda kron yapılabilir.
Sararma olmuş dişlere ve biçim bozukluğu mevcut olan dişlere de kron yapılabilir.
Dişlerde kırılmaların önüne geçmek için, dişlere kron kaplama uygulanabilir. İmplant uygulamaları üzerinde, dişlerde var olan kırıkları tamir etmek için de için kron elbette ki yapılabilir.
Diş Kronunun Özellikleri Nelerdir?
Kron hasar oluşan dişin bütün bir şekilde kaplanması için kullanılır. Hasarlı olan dişi güçlendirmesinin yanı sıra görünümü, biçimi veya sırasını düzeltmek için de kullanılabilirler. Buna ek olarak çeşitlilik sağlaması için, dişe benzeyen biçim ve yapı selde edecek şekilde implant üstüne rahatlıkla yerleştirilebilir. Kronlar, dişlerin renginde de oluşturulabilir. Sağlam olmalarını sağlamak için önceden metal olan kronlar da uygulanırdı. Ancak günümüzde daha fazla olarak ön kısımlarda ışığı çok iyi yansıtan empres porselenler ya da laminateler arka dişlerde ise zirkon porselenler tercih edilmektedir. Diş doktoru ile kişi arasındaki anlaşmalar ile dişin durumuna göre doğru bir alt yapıya sahip olan kronların seçilmesi gerekmektedir.
Köprü Neden Yapılır?
Ağızda birden fazla eksik diş bulunuyorsa köprü yapılması uygun olacaktır. Ağız yapısındaki eksik dişin getirmiş olduğu boşluklar diğer dişlerin bu yöne doğru kaymasına ya da dişin olduğu yerde dönmesine, ağzın kapanması gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Eksik dişler yüzünden diş eti hastalığı ya da eklem rahatsızlıkları ile de karşılaşılabilir. Köprüler ağızda eksik olan bir ya da birden fazla dişin yerine geçebilir. Dişin olmadığı boşluğu güzel görünümlü bir şekilde doldururlar. Boş bölgenin etrafındaki doğal dişlere ya da implantlara yapıştırılma şekliyle kullanılırlar. Destek olarak düşünülen bu dişler, köprüler için de sabitleyici olarak devreye girerler. Boşluğu doldurması için yerleştirilen diş, destek diş kronlara sabitlenerek yerleştirilir. Kronda olduğu gibi, köprü için de çeşitli malzemeler seçilebilir. Dişlerin doğal renginde de üretilmesi mümkündür.
Eksik Dişlerin Yerine Protez Diş Yapılmadığında Ne Olur?
Eksik dişler onarılmadığı zaman, kişinin komşu dişleriyle, karşı çenedeki zıt diş çekim aralığına doğru yol almaya başlar. Bu nedenle ağızda diş kayıplarıyla sonuçlanır. Bir nedenden ötürü diş kaybı meydana geldiğinde, komşu dişlerde eksilmeden kaynaklı oluşan boşluğa doğru hareket eder. Böylelikle diğer dişlerde diş eti problemleri, dişlerin boşluğa doğru hareket etmesinden ötürü kemik eksiklikleri, diş estetiğinde bozulma ya da çiğneme refleksinde farklılaşmalar oluşur. Ağızda uzun zaman bu boşluğun implant veya köprüyle onarılmadığı durumlarda diş kayıpları meydana gelir. Diş kaybıyla beraber yerine protez getirilmemesi durumunda meydana gelen başka meseleler ise, çiğneme noksanlığıyla oluşan sindirim bozukluklarıdır. Eksilen dişin yerine göre kişide konuşma bozukluğu ve estetik sorunlar baş gösterir.
Protez Yapılması Kişiye Hangi Faydaları Sağlar?
Protez uygulamasında kişinin yiten özelliklerinin yine kazandırılması, konuşmanın düzeltilmesi ve görünümün çok iyi duruma gelmesi amaçlanır. Protezde bozulmuş olan ağız sağlığı onarılırken, toplumda eksik dişlerle yaşam sürmek durumunda olan kişilerin psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanmaktadır. Bu sebepler özellikle bozuklukların yanı sıra, kişilerde güven duygusunun bitmesine sebebiyet vermektedir. Kişilerde yemek yeme esnasında, çiğneme özelliğinde, yutkunma ve çeşitli sebepler ile diş gıcırdatmaları sebebiyle dişlerde değişik biçimlerde bozulmalar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra çürüklerde ve kaza neticesinde dişlerin bazı bölgelerinde kırılmalar oluşabilir. Bu gibi durumlarda diş kron ya da köprü adındaki protezler ile diş yapıları yeniden yerine getirilebilir.
Kronlarda Alt Yapıda Kullanılan Uygulamalar
Kıymetli metal karışımlı uygulamalar, bu tarz protezlerde temel maddesi altın olan kıymetli metal karışımlı kullanılmaktadır. Üst yapıdaki estetik görünüm porselen ile oluşturulur. Bunlar sadece diş hekimliği hususunda kullanılan özel karışımlardır. Diş hekimliğinde tercih edilen maddelerin arasında olan altın, diş ve diş eti arasında en çok uyum gösteren malzemelerdendir. Bu sebeple bunlarla beraber yapılan uygulamalar çok sağlıklı neticeler vermektedir. Buna ek olarak zirkonyum, günümüzde en fazla uygulanan, porselenleri en fazla destekleyen metaldir.
Metal Karışımlı Uygulamalar
Bu tarz protezlerde temel olarak dişe ve diş etine uygun olan, sağlamlığı olan ve dayanıklı olabilen özel metaller tercih edilmektedir. Üst yapıda yine estetiğin oluşturulması için dental seramikler kullanılmaktadır. Standart metal karışımlı olan sabit protezler, ağızda olan bütün dişlere uygulanabilir. Ama ilerleyen dönemlerde ve buna ek olarak ön bölgelerde estetik sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Diş Kron Nasıl Yapılır?
İlk etapta çekilen dişe yakın olan dişlerin hazırlanma işlemi yapılır. Dişlerde eğer varsa çürükler temizlenir. Bunlar konik şekle getirilerek, ölçülerinin alınması sağlanır. Laboratuvar ortamında döküm ve fırınlama kademelerini hemen sonrasında son provalar yapılır. Uyumlu olduğu seçildikten sonra, cila yapılmak üzere fırına koyulur. Kişinin, diş doktorunun estetik ve konum olarak memnun olduğu Diş kron sabit bir biçimde yapıştırılır. Diş doktorunun ilk hedefi arasında yapay olarak elde edilen dişin, doğal dişe birebir olarak benzetmektir. Bunu elde etmek için dişlerin rengi, şekli ve doğal şekliyle dişlerin ve yapay dişlerin büyüklükleri dikkate alınır. Bunlardan birisinin değişik olması kişinin estetiğini önemli ölçülerde etkileyebilir. Bu sebepten kişiler yapılacak işlemden hemen önce, diş doktoruyla işlem bitiminde nasıl bir görünüm istediklerini kesinlikle belirtilmelidir.
Diş Kronları Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Kronlar hayat boyunca kullanılabilir. Ancak bazen gevşemeler meydana geleceğinden, diş kronların düşme durumunun söz konusu olabilir. Kronun uzun ömürlü olması, size uzun yıllar hizmet etmesi için yapılması gereken en mühim şey, ağız sağlığının en iyi biçimde korunmasıdır. Dişlerin her gün en az iki defa diş macunuyla fırçalanması, diş ipi kullanılmasından dolayı dişlerin ve diş etinin sağlığını korunması olasıdır. Kesinlikle 6 aylık düzenli diş doktoruna gitmek ihmal edilmemelidir. Olabilecek sorunların önüne geçilmesi için, sert şeylerin çiğnenilmemesi gerekmektedir.
Diş Kronları Fiyatları
İdeal ücretin belirlenmesinde sizlere rehber olmak için açıklana diş kronları fiyatları şu şekildedir;
Tek Diş Geçici Kuron: 255 ₺
Abument Dışında İmplanta Porselen Uygulaması: 1.725 ₺
Veneer Kuron (Seramik): 1.500 ₺
Yaprak Porselen Uygulaması: 2.935 ₺
En uygun diş kronu fiyatları için curefinding.com üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.