Diş İmplantları Sonrası Bakım 2023

Bu yazımızda diş implantları sonrası bakım ve diş implatlarına değineceğiz. Dental implantların uygulanması; Gerçek dişlere çok benzeyen ve benzer işlevlere sahip yapay dişler ile hasarlı ya da eksik dişleri metal bir diş implant vidası ile yeniden şekillendiren bir cerrahi işlemdir. Dental implantlarla tedavi, yetersiz protez veya köprülere iyi bir seçenek olabilmektedir. Orijinal olan diş kökleri eksikse, protezin değiştirilmesi mümkün olmadığı için bu da başka bir alternatif olarak düşünülebilir.

Dental implant tedavisinin yolu, implantın tipine ve çenenin bileşimine bağlıdır. Diş implantların en büyük avantajı, yeni dişleriniz için iyi derecede kuvvet sağlamalarıdır. Ancak kemiğin iyileşme durumu uzun sürdüğü için süreç muhtemelen aylar alacaktır. 

Diş implantı Neden Tercih Edilir?

Dental implantlar cerrahi bir biçimde eksik olan dişlerin köklerine dolayısıyla çenenin kemiğine konulur. İmplantların içindeki titanyum elementi çene kemiği ile kaynaştığı için kaymaz, sabit köprüler veya protezler gibi kemiğe zarar vermez, problem oluşturmaz ya da kemiğe zarar vermez. Buna ek olarak bu implantlar kesinlikle çürüme yapmaz.

Diş implantlarının size uygun olduğu durumlar şunlardır;

  • En az 1 veya çok daha fazla sayıda dişiniz eksikse 
  • Tam gelişmiş bir çeneniz varsa 
  • İmplantları tutacak ya da kemik grefti yapacak kadar kemiğiniz varsa 
  • Sağlıklı bir ağız dokunuz varsa 
  • Kemik iyileşmesini etkileyebilecek bir tıbbi durumunuz mevcut değilse
  • Takma diş takamama gibi bir durumunuz var ise
  • Konuşma becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız 
  • Bu duruma sadece birkaç ay katlanmak istiyorsanız, diş implantları sizin için çok doğru bir adres olacaktır.

Diş İmplantının Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Her cerrahi prosedürde olduğu, dental implant alıcıları bazı olumsuz durumlar yaşayabilir. Buna ek olarak yaşanan olumsuz etkiler oldukça önemsizdir ve tedavi edilmesi oldukça basittir. 

  • Diş implant bölgesinde enfeksiyon oluşması 
  • Başka dişlerde hasar oluşması
  •  Kendi dişlerinizde, diş etlerinde, dudaklarda veya çenede ağrı oluşumuna sebebiyet verebilen sinir hasarı, olası olumsuz durumlardan sadece birkaç tanesidir.
Diş implantları sonrası bakım
Diş İmplantları Sonrası Bakım 2023 1

Diş İmplant Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Dental implant tedavisinin aşaması, diş eti ve kemik gibi dişlere destek veren oluşumların onarılmasında uzman bir diş doktoru, ağız ve çene cerrahisi de en başta olmak üzere birkaç uzmandan meydana gelir.

Bir periodontist, protez uzmanı ve bazı durumlarda da bir kulak burun boğaz uzmanı gerekebilir. Diş implantları bir veya çok daha fazla medikal prosedür şartlarını sağladığından, tam teşekküllü bir ameliyat öncesi muayene gereklidir. Tam teşekküllü bir diş muayenesi – diş röntgenleri ile üç boyutlu görüntüler alınır. Dişlerinizin ve çenenizin modelleri biçimlendirilir. Medikal geçmişinizin göz önünde bulundurulması gereklidir. Reçeteli ya da reçetesiz aldığınız tüm ilaçları ya da besin takviyelerini doktorunuza söylemelisiniz. Kronik bir kalp rahatsızlığınız veya ortopedik implantlarınız varsa, doktorunuz oluşabilecek bir enfeksiyonu önlemek adına ameliyattan hemen önce bir antibiyotik kullanımı önerebilir. 

Tedavi planın hazırlanması neredeyse şarttır.  Özel durumlarınıza binaen hazırlanmış olan bu plan, ihtiyaç duyduğunuz diş sayısı, çenenizin durumu ve geriye kalan dişleriniz gibi faktörleri de dikkate alır. Ağrıyı kontrol etmek adına ameliyat esnasında anestezi alternatifleri lokal, genel veya sedasyon içerir. Doktorunuz hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğunu değerlendirecektir.

Diş ekibiniz, anestezi tipine bağlı olarak size ameliyattan hemen önce ne yiyip içeceğinizi gösteren bir liste verecektir. Eğer sedasyon ya da genel anestezi tercih edilirse, operasyondan hemen sonra birinin sizi eve bırakması gerekecektir ve evde dinlenmeniz önerilir.

Diş İmplantları Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Akıllara gelebilecek herhangi nedenle diş eksikliği yaşayan hastaların diş implant tedavisinde diş köklerinin yerine kişinin çenesine yapay olan diş kökleri yerleştirilir. Diş implantında tercih edilen bu pimler kişinin çenesine göre ayarlandıktan hemen sonra operasyon süreci tamamlanmış olur ve bu vidaların üzerine protez dişlerin yerleştirilmesi sağlanır. Diş implantlarının yapım aşaması kadar diş implantları sonrası bakım da önem arz eden hususlardan sadece birisidir.

Diş implantları sonrası bakım önerisi olarak implant protezinin çene kısmına yerleştirilme işleminden sonra temizlenmesi çok ama çok önemlidir. Diş implantları bakım sonrası kesinlikle bakım işlemlerine ara verilmez. Diş implant bakımı rutin olarak tekrarlanırsa bu protezleri kullanma ömrü önemli ölçüde artar ve kişi harika bir estetik görünümü elde eder. Diş implantları sonrası bakımı nasıl olmalıdır? Diye düşünüyorsanız aslında cevap oldukça basittir. Nasıl ki orijinal diş bakımlarınızı diş fırçası ve diş ipi ile yapıyorsunuz aynı yöntemi implantlara da uygulamanız gerekecektir. Kabuklu ya da sert yiyecekleri yemekten kaçınmanız da diş implantları sonrası bakım örneklerinden birisidir. 

İmplant işlemleri tamamlandıktan ilk 2 ya da 3 saat hiçbir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi, diş implantları sonrası bakım aşamalarında yer almaktadır. Tedavinin ardından diş etinde şişmeler meydana gelebilir. Diş implantları sonrası bakım olarak, şişen diş etine buz koymanız oldukça faydalı bir işlem olacaktır.

Orijinal dişlerde olduğu gibi, implantlarda da plak ve bakteri gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Diş eti sorunlarının ve plakların oluşumuna engel olabilmek adına diş implantları sonrası bakım için rutin bakım aksatmamanız gerekecektir. Yemeklerden sonra ağız hijyeninin sağlanması adına diş ipleri büyük bir kurtarıcı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak diş implantları sonrası bakım önerisi olarak tuzlu su ile gargara yapmanız da oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Tuzlu su yardımı ile dişlerinizin arasında kalan asitleri ve bakterileri kolayca vücuttan dışarı atabilirsiniz. 

Gargara yapmak için tuzlu su yerine başka bir şey kullanıldığında implantlara büyük ölçüde hasar verecek ve kullanım ömrü bir hayli azalacaktır.

Evde kendi kendinize yapmış olduğunuz basit uygulamalar yerine, diş implantları sonrası bakım için profesyonel bir yardım da pek tabii alabilirsiniz. Kaliteli bir gülüşe sahip olmak herkesin hayal edebileceği bir durumdur. Hiç kimse konuşurken ya da kahkaha atarken saklayacağı dişlere sahip olmak istemez. Bu gibi durumların önüne geçebilmek adına diş implantları sonrası bakım hususuna hassas bir tutum sergilemeniz gerekmektedir.

Doğal dişlerinizi koruduğunuz gibi implant dişlerinizi de oluşabilecek olan zararlardan korumanız gerekmektedir. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi diş implantlarının da bir kullanım süresi mevcuttur. Her şeyde olduğu gibi diş implantlarına da gereken özen ve bakımın aksatılmaması gerekmektedir. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kez diş fırçalanması işleminin es geçilmemesi büyük bir önem arz eder. Diş implantları sonrası bakım için tartarın ve plakların oluşumunun engellemesi adına 6 ayda bir rutin doktor kontrollerinizi de ihmal etmemeniz önerilir.Curefinding, medikal bir klinikten çok daha fazlasıdır. İhtiyacınız olan tüm cerrahi operasyonları sağlayabilecek, alanında uzmanlaşmış ekibi ve tecrübesi ile sizlere hizmet vermektedir. Diş implantları sonrası bakım için bizlere danışabilir ve diş implantları hakkında pek çok bilgi alabilirsiniz.  Diş ile ilgili herhangi bir operasyon yaptırmayı düşünüyorsanız, Curefinding ile iletişime geçip, yaptırmak istediğiniz operasyonun detayları ve fiyatlandırması için gerekli olan tüm bilgilere, dilediğiniz gün ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir