Diş Eti İltihabı: Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Diş Eti İltihabı Neye Benziyor?

Diş eti iltihabı, genellikle diş etlerinde kızarıklık, kanama ve ağrı ile karakterize diş eti sorunlarından biridir. Dışarıdan da oldukça bariz belli olduğu durumlarda kişi için rahatsız edici olmaktadır. 

Gingivitis Ve Periodontitis

Gingivitis; diş eti etrafında plak birikmesi sebebi ile diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olan inflamatuvar durumdur. Kızarıklık, ağrı, diş fırçalarken veya dokunma ile oluşan hassasiyet ve diş eti kanamaları ile kendini belli eder.  Tedavisi genellikle 4-6 hafta kadar sürebilir. İnsanlar arasında sıklıkla karşılaşılan diş eti problemlerinden biridir.

Periodontitis; diş eti çekilmesi olarak bilinen yetişkinlerin çoğu diş kayıplarından sorumlu diş eti hastalığıdır. Ağız kokusu, diş eti kanamaları, kızarıklık, kanama, diş etlerinin geri çekilmesi ile dişlerin normalden daha büyük görünmesi gibi spesifik belirtiler sonrası teşhis edilir. Erken teşhis ile tedavisi mümkündür.

Diş Eti İltihabı Aşamaları

  • İlk aşama gingivitistir. Diş temizliğinin yeterli düzeyde yapılmaması sonucu oluşan plaklar diş etlerine zarar vererek iltihaplanmalara neden olur.
  • İkinci aşama periodontitistir. Bu aşamada iltihaplanan diş destek dokuları tamamen hasar görmüş ve diş etlerini tutamaz hale gelmiştir. Hasar geri döndürülemeyecek seviyelere gelebilir.
  • Üçüncü aşama ise ilerlemiş periodontitistir. Bu seviye diş etinin geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verdiği aşamadır. İyice hasara uğrayan diş destek dokularının harabiyeti sebebi ile diş sallanmaları sonucunda diş çekimleri ve diş kayıpları görülmektedir.

Diş Eti İltihabı Resimleri

Diş Eti İltihabı
Diş Eti İltihabı

Sağlıklı Diş Etleri Ve Diş Eti İltihapları

Diş Eti İltihabı
Diş Eti İltihabı
Diş Eti İltihabı
Diş Eti İltihabı

Diş Eti İltihabı Türleri

Diş eti iltihabına sebep olan en önemli etken diş temizliğinin yapılmaması ile beraber diş plağı oluşumudur. Diş etlerinde biriken plaklar zamanla diş ile et arasına yerleşerek inflamasyona neden olmaktadır.  Diş eti iltihabı türleri:

  • Gingivitis
  • Periodonditis
  • Ve plak kaynaklı olmayan iltihaplanmalardır.

Diş Plağı Kaynaklı İltihaplanma

Dişlerin temizliğinin yapılmadığı, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanılmadığı zamanlarda diş yüzeyinde plakalanmalar meydana gelmektedir. Diş etinde oluşan plakalar diş etlerinde inflamasyonlara sebep olarak kanama, ağız kokusu, kızarıklık ve hassasiyet meydana gelmektedir.

Diş Plağı Kaynaklı Olmayan İltihaplanma

Diş eti iltihaplanmaları, plak kaynaklı olmakla beraber plak kaynaklı olmayan durumlar da görülmektedir. Sigara kullanımı, genetik faktörler,  hormonlar, yaşlılık, beslenme yetersizlikleri, aile faktörleri ve bazı sağlık sorunları ve kronik hastalıklar da diş eti iltihaplanmalarına ve diş eti çekilmelerine neden olabilmektedir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Diş eti iltihabı belirtileri kişiden kişiye göre değişmekle beraber bazı hastalarda bu belirtilerden sadece biri görülürken, bazı hastalarda ise birkaçı görülmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen diş eti iltihapları belirtilerinden bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Diş etlerinde hassasiyet
  • Diş etlerinde kızarıklık
  • Fırçalama esnasında veya durup dururken kanama
  • Elle dokunulduğunda kanama
  • Sürekli hassasiyet
  • Sıcak ve soğuk yiyecek içeceklere karşı aşırı hassaslık
  • Kırmızı ve iltihaplı görüntü
  • Diş eti çekilmeleri
  • Çürüksüz diş kayıpları ve diş sallanmaları

Diş Eti İltihabı Nedenleri

Diş eti iltihapları birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlardan en sık rastlananı ise diş temizliğinin yapılmadığı durumlarda, bakteri plağının diş etlerinde oluşturduğu birikme sonucunda diş eti iltihaplanmalarına sebep olmasıdır. Diş eti iltihaplarının başlıca nedenleri:

Bakteri Plağının Birikmesi

Plak ağızda yenilen yiyeceklerin kalıntıları ve ağız salgılarının birleşmesi ile oluşan diş üzerindeki katmandır. Diş plakları her gün düzenli şekilde temizlenmezse diş yüzeylerinde ve etlerde birikerek diş eti iltihaplanmalarına sebep olurlar. 

Tartar

Diş tartarları, diş plaklarının düzenli olarak temizlenmediği durumlarda diş ile diş eti arasında plakların sertleşmesi ile ortaya çıkarlar. Diş tartarlarının temizliği plaklar kadar kolay değildir. Diş hekimleri tarafından profesyonel aletler kullanılarak temizlenmelidir. Tartarlar diş etlerine yerleşerek bakterilerin güçlenmesine ve daha fazla harabiyet yaratmasına zemin hazırlarlar.

Kuru Ağız

Sjögren sendromu olarak da bilinen kuru ağız hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin bozukluğu ile ilgili bir hastalıktır. Tükürük bezlerinin normal işlev yapamadığı bu hastalıkta, tükürük salgısının dişlere olan faydasından da yararlanılamamaktadır. Tükürük ağız içindeki asit seviyesini dengelediğinden diş ve diş etlerinde de koruyucu etkiye sahiptir. 

Yeterli salgılanmama durumunda ağızda kuruluk olacağından buda doğrudan diş eti hastalıklarına sebep olmaktadır.

Hormonlardaki Değişiklikler ( Hormonal Diş Eti İltihabı)

Özellikle östrojen ve progesteron gibi hormonlar vücutta yaptıkları değişiklikler ile diş etlerinde hassasiyet, kanama ve iltihaplanmalara neden olabilmektedir.

Gebelik Diş Eti İltihabı

Hamile kadınların yaklaşık %70 -%80 inde diş eti sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Hormonların etkisiyle diş hassasiyeti ve kanamalar gebelik süresince devam eder ve gebelik sonlanınca eski sağlıklı haline geri döner.

Bazı ilaçlar

Hastaların kullandıkları bazı ilaçlar, özellikle kanser tedavisi gibi bağışıklık sitemi baskılayıcı ilaçlar kullanıldığında diş eti sorunları ve iltihaplanmaları gibi sağlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir.

Bazı Hastalıklar

Bağışıklık sistemi baskılayan ve bağışıklığı düşüren kanser ve immün yetmezlik gibi bazı hastalıklar diş eti hassasiyeti ve diş eti iltihaplanmalarına sebep olmaktadır.

Sigara içmek

Sigara vücutta her organa zarar verdiği gibi diş ve diş etlerinde de harabiyetlere sebep olmaktadır.

Yaşlılık

Yaşlanma ile düşen bağışıklık, peşinden diş kayıpları ve diş eti iltihaplanmalarını getirmektedir.

Kötü Beslenme

Birçok vitamin ve özelikle C vitamininin eksikliğinde diş eti çekilmelerinin arttığı bilinmektedir.

Aile Öyküsü

Genetik faktörlerin etkisi ile ailesinde diş eti sorunları yaşayan bireylerde diş eti hastalıkları sık görülebilmektedir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastanın iltihaplanmaya sebep olan nedenleri araştırıldıktan sonra doğru tedaviye diş hekimi tarafından karar verilir. Her hasta için farklı tedavi uygulanabilir.

İltihaplanmaya neden olan diş plak ve tartarların temizlenmesinin ardından gerekirse ilaçla tedavi de uygulanabilir. Erken teşhis ve tedavi ile diş kayıpları önlenebilir.

Diş Hekimi Tarafından Diş Eti İltihabı Tedavisi

İltihaplanmaları önlemek amacı ile hekimler tarafından tartar ve plak temizliği yapılır. Gerekirse ilaç ile tedavi de uygulanabilir.

Diş Eti İltihabı Ameliyatı

Dışarıdan temizlemenin yetersiz olduğu durumlarda diş eti ameliyatından yararlanılır. Diş eti kaldırılarak altındaki iltihaplı alan temizlenerek diş eti yeniden dikilir.

Diş Eti Grefti  

Diş eti grefti diğer ameliyatlara nispeten daha basit bir işlemdir. Diş eti çekilmelerinde uygulanan bir ameliyat yöntemidir. 

Diş hekimi tarafından ağız çatısından uygun bir doku kesilerek, hasarlı diş etinin olduğu bölgeye uygulanır. Ve diş etlerinin geriye çekilmesi sonucu oluşan görüntü düzeltilmeye çalışılır. Geriye çekilme oluşmuş diş etinin tedavisi için greftlerden tedavilerde yararlanılır.

Diş Eti İltihaplarında Ev İlaçları 

Diş eti tedavilerinde öncelikli olarak diş plak ve tartarlarının temizliği ile başlanır. Temizlik ardından doktor tarafından gerekli görülen ilaçlar da yine yardımcı olarak tedavi aşamasında kullanılır. İltihap giderici antibiyotik tedavileri uygulanabileceği gibi hassasiyet ve ağrılar için de ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Evde ilaçların yanı sıra, ağız ve diş sağlığı için her gün en az iki kere dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılarak plak ve tartar oluşumu önlenmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir