Cilt Kanseri Nedir? 2023
Vücudumuzun en büyük organlarından biri olan derinin pek çok işlevi vardır. Ancak cildi oluşturan hücrelerin anormal büyümesi cilt kanserine neden olur. Daha fazla cilt kanseri olan kişiler; Açık tenlisiniz, doğum lekeleriniz var, güneşe uzun süre maruz kaldınız ve güneş yanığı geçmişiniz var. Cilt kanseri en yaygın kanser türlerinden biridir. Ancak ciltte lekeler veya yaralar tespit edilerek cilt kanserinin nedenleri ve tedavileri mümkündür.
Ne Tür Cilt Kanserleri Vardır?
Cilt birkaç katmandan oluşan bir dokuya sahiptir. Cilt kanseri de bu dokulardaki kanser hücrelerine göre üç farklı tipe ayrılmaktadır. Bazı cilt kanserlerinin tedavisi daha kolay olsa da diğerleri hayati tehlike oluşturabilir.
Bazal Hücre Kanseri: Derinin en üst tabakası olan epidermisin bazal hücrelerinde görülen bir kanser türüdür. Bu tip en sık görülen kanser türüdür. Vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Genellikle 50 yaş üstü açık tenli erkeklerde görülür. Bu kanser türü; Parlak şişlikler, açık yaralar ve kırmızı lekeler gibi belirtiler gösterir. Bu koşullar, yaralarda kaşıntı, kabuklanma ve kanamaya neden olur.
Skuamöz Hücreli Karsinom: Derinin dış ve orta tabakalarındaki skuamöz hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Bronzlaşma yatağı veya güneş ışınları gibi cihazlara sık sık maruz kalındığında boyun, saç derisi ve ellerde görünür hale gelebilir. Cilt kanseri öyküsü olan, bağışıklığı zayıf olan ve 50 yaşın üzerindeki açık tenli kişilerde bu tür kansere yakalanma riski daha yüksektir. Bu rahatsızlık bazı hastalıklardan sonra da ortaya çıkabilir. Skuamöz hücreli karsinom belirtileri, vücudun güneşe maruz kalmayan bölgelerinde ve genital bölgede görülebilir. Bu hastalık lenf bezlerine ve iç organlara yayılabileceğinden erken tedavi büyük önem taşımaktadır.
Melanom: Bu kanser türü cilt kanserleri arasında görülme riski en düşük olmasına rağmen cilt kanserleri arasında en tehlikeli olanıdır. Melanistler, cilde rengini veren hücrelerdir. Bu hücrelerin kötü huylu çoğalması kansere neden olur. Erken teşhis olmadan diğer organlara yayılan bir melanom sadece güneşe maruz kalmaktan kaynaklanmaz. Bu kanser genetik yapıya göre tanınır. Vücutta siyah veya kahverengi leke olarak görülebilir. Ancak pembe ya da morarma şeklinde de görülebilir. Melanom vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.
Cilt Kanserinin Nedenleri Nedir?
Cilt kanserinin nedenleri arasında birçok faktör tanımlanabilir. Bu durumları genel olarak sıralayacak olursak;
- Bronzlaşma yatağı gibi makinelerden gelen radyasyona uzun süre maruz kalma
- Güneş yanığı geçmişi ve tekrarlaması
- Korunmasız UV radyasyonuna uzun süre maruz kalma
- Çilli, açık tenli veya kızıl saçlı görünüm
- Yüksek rakım o Güneşli iklim bölgelerinde yaşamak
- Açık havada çalışmak
- Vücudun herhangi bir yerinde çok fazla ben olması
- Bir kişide veya aile üyelerinde cilt kanseri olması
- Zayıf bağışıklık sistemleri
- Yoğun radyasyona maruz kalma
- Cilt bakım ürünlerinden, bazı ilaçlardan ve hastalıklardan kaynaklanan UV ışınlarına karşı hassasiyet cilt kanseri riskini artırır.
Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Cilt kanseri erken tedavi edildiğinde başarılı sonuçlar gösteren bir kanser türüdür. Genel olarak cilt kanserinin belirtileri;
- Vücutta tekrarlayan ve iyileşmeyen yaralar
- Kahverengi, kırmızı, mavi, küçük veya kabarık lezyonlar
- Kanama ve kabuklanma lezyonları
- Kahverengi veya kırmızı lekeler
- Vücuttaki benlerin sayısında ve boyutunda artış. Yani çeşitli doğum lekelerinin oluşumu
Cilt kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Her şeyden önce insan kendini sorgulamalıdır. İnsanlar vücutlarındaki değişiklikleri aydınlık bir alanda görebilirler. Bir el aynası, görünmeyen vücut kısımlarında size yardımcı olabilir. Kontroller sırasında daha önce tespit edilmeyen leke, doğum lekesi veya lezyon bulunursa, beklemeden dermatologdan randevu alınmalıdır. Vücuttaki değişiklikler doktor tarafından incelenir. Dermatoskopi yöntemi kullanılarak muayene yapılırken cilt mikroskop altında dikkatlice incelenir. Vücutta görünen lezyon veya benler incelendikten sonra cilt biyopsisi de yapılabilir. Bu biyopside, bir lezyon veya bir parçam çıkarılır ve bir kanser hücresi için incelenir. Bir kanser hücresi varsa, sonuç ne tür bir cilt kanseri olduğunu belirlemek için kullanılır.
Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt kanseri tedavisi; Kanserin tipine, büyüme evresine ve bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterir. Bu kanser türünü tedavi etmek için birçok farklı yöntem kullanılabilir. Bu farklı tedavi yöntemlerinin tercih edilmesinin nedeni, kanserin görüldüğü bölgede fonksiyon kaybı olmadan tümörün çıkarılmasıdır. Bu kanser türü güneşin vücutla temas ettiği bölgelerde ortaya çıktığı için tedavi sırasında kozmetik görünümde bir farklılık olmamasına özen gösterilir. Bu koşulların tam olarak sağlanabilmesi için tedavi sürecinin uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Cilt Kanserini Tedavi Etme Yöntemleri Nelerdir?
Kanser tedavisindeki gelişmelere bağlı olarak cilt kanserini tedavi etmenin pek çok yöntemi vardır. Genel olarak bu tedavi yöntemleri;
Mikrografik Mohs Cerrahisi: Bu kanser tedavisi yöntemi melanom dışındaki cilt kanserlerinde tercih edilebilir. Bu tedavi yöntemi ile tüm kanser hücreleri yok edilir ve sağlıklı doku korunmalıdır. Bu özel teknik; El, ayak parmakları, kulaklar, burun, dudaklar, saçlı deri ve cinsel organ gibi bölgelerdeki kanserli hücrelerin tedavisinde tercih edilmektedir. Mohs mikroskobik cerrahide tümör çıkarılır ve incelenir. Başka bir deyişle, adım artan bir tedavi şeklidir. Bu nedenle bu tedavi deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Eksizyon Cerrahisi: Bu tedavi yöntemi erken tespit edilen tüm cilt kanserleri için kullanılmaktadır.Eksizyon cerrahisinde kanserli hücrelere ek olarak sağlıklı doku da sınırlı miktarda da olsa çıkarılır.
Küretaj ve Elektrokoter: Küretaj ve elektrokoter, büyük, agresif metastatik cilt kanseri türleri için önerilmez. Bu tedavi yöntemi, derinin sözde yüzeyel bazal hücreli karsinomları için kullanılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu tedavi yönteminde lezyon küret adı verilen bir aletle vücuttan uzaklaştırılır. Ancak bu kaşık şeklindeki aletin öldüremediği kanser hücrelerini öldürmek ve kanamayı durdurmak için bölge elektrokoter denilen bir aletle dağlanır. Bu tedavi yöntemi vücuttaki kanser hücrelerini tamamen yok etmek için iki veya üç kez tekrarlanabilir.
Kriyoterapi: Yüzeysel ve diğer kanserlerden daha küçük olan cilt kanserlerinde bu yöntem tercih edilir. Bu tedavi yönteminde kanser hücreleri sıvı nitrojen ile dondurulur. Kesi veya lokal anestezi olmadan gerçekleştirilen bu işlemde kanserin donmuş bölgesi şişer, kabuk oluşturur ve kendi kendine düşer. Bu süre zarfında şişlik ve kızarıklık görülebilir. Tedavi edilen bölgede pigment kaybı da görülebilir.
Fotodinamik Terapi: Bu yöntemde kanserli bölgeye lokal ilaçlar uygulanarak hücrelerin ışığa duyarlı hale getirilmesi sağlanır. İlaç cilde nüfuz ettikten sonra dermatolog bölgeye güçlü lazer ışınları uygular. Tümörü yok etmek için kullanılan bu tedavi sağlıklı dokuya az da olsa zarar verebilir. Tedavi sonrasında soyulma, soyulma, ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ayrıca kişilerin tedaviden sonra 48 saat güneş ışığından kaçınmaları gerekmektedir. Radyasyon tedavisi: Kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan röntgenler, tüm vücuda yayılmış ya da ameliyata uygun olmayan tümörlere uygulanır. Bu tedavi yöntemi diğer tedavi yöntemleri ile yaşlı veya ameliyat edilmemesi gereken hastalıkları olan kişilerde kullanılmaktadır.
Cilt Kanseri Tedavi Ücretleri Nedir?
Cilt kanseri de diğer kanser türleri gibi oldukça önem az eden ve acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ancak seçtiğiniz hastane ve sağlık çalışanlarının tecrübe durumuna göre tedavi ücreti farklılık göstermektedir.
Geri bildirim: Fas’ta Kanser Tedavi Fiyatları | CureFinding