ALANYA DİŞ KÖPRÜSÜ MALİYETLERİ 2023

DİŞ KÖPRÜLERİ KRONLARDAN DAHA MI UCUZ?

Diş köprüleri bir veya birkaç dişin arasındaki eksik dişi kapatmak amacı ile diğer dişlerin küçültülmesi ile uygulanan bir diş tedavi yöntemidir.

Diş kronları ise şekli bozulmuş veya çürümüş bir dişin kaplanması olarak tanımlanabilir. Diş kronları implant tedavilerinde geçici işlem olarak da uygulanmaktadır. Diş köprülerinin fiyatları, diş kronlarından biraz daha pahalıdır. Birkaç dişi kapsaması ve kullanılmış olan malzemenin daha fazla olması sebebi ile maliyeti, kronlardan fazla olmaktadır.

Diş kron fiyatları 200 TL ile 3000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

DİŞ KÖPRÜLERİ BUNA DEĞER Mİ?

Diş köprüleri genellikle ağız yapısı implant için uygun olmayan veya implant için maddi gücü olmayan hastalar tarafından tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden birisidir.

Ağızda eksik bir diş olması, hem görüntü açısından hem de yemeklerin sağlıklı şekilde tüketilebilmesi açısından zor durumlara sebep olmaktadır. Diş köprüleri ağız ve çene yapısı implant için uygun olmayan hastalarda tercih edilmektedir. 

Yandaki komşu dişlerin küçültülmesi ile ortadaki dişin eksiklikliğinin kapatılması esasına dayanmaktadır. Bu tedavi ile ortadaki boşluk, köprü yapılarak kapatılır ve hastanın ağız sağlığı tamamlanmış olur.

BİR DİŞ HEKİMİ BİR GÜNDE KÖPRÜ YAPABİLİR Mİ?

Köprü tedavilerinde, ilk önce çürük ve sorunlu diş çekimi ile tedaviye başlanılmaktadır. Diş altında iltihap, kanama ve ödem gibi köprü yapımına engel bir durum yok ise bir günde diş köprüsü tedavisi yapılabilir.

Diş köprüsü yapılırken, hastaya lokal anestezi verilerek ağrı ve acı duyması engellenir. Ardından yandaki komşu dişler küçültülerek köprü uygulaması tamamlanmış olur. 

BİR KÖPRÜYE KAÇ DİŞ GİDEBİLİR?

Köprü diş tedavisi, ağızdaki bir veya birkaç dişin eksik olduğu durumlarda, komşu dişler yardımı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bir dişin oluşturduğu boşluk için yandaki bir veya iki dişten destek alınarak köprü uygulaması yapılmaktadır.

Ayrıca komşu dişlerin küçültülmediği adeziv ya da Maryland olarak tanımlanan modern diş köprü yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemde eksik diş için hazırlanan diş protezi, yandaki komşu dişlerin arkasından, görünmeyecek şekilde kanatlar yardımı ile tutunması sağlanır.

BİR DİŞ KÖPRÜSÜNÜN MALİYETİ NE KADAR OLMALIDIR?

Diş tedavileri özel kliniklerde yaptırıldığında yüksek maliyetli işlemler olabilmektedir.

Köprü diş fiyatları kullanılan malzeme ve kaplamanın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Devlet hastanelerinde diş köprüsü fiyatları genellikle özel hastanelere oranla daha az maliyetli olmaktadır. Hastanenin anlaşmış olduğu laboratuarın belirlediği fiyatlar üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.

Özel klinik ve hastanelerde uygulanan köprü fiyatları;

  • Maryland köprü için ortalama 1350 TL civarında olmaktadır.
  • Geleneksel olarak hazırlanmış üç diş kullanılarak yapılan köprü fiyatı 4515 TL dir.
  • Aşınmış veya zarar görmüş köprülerde tedavi, bir diş için 700 TL dir. Köprü simentasyonu 160 TL dir. 

DİŞ KÖPRÜSÜNÜN DEZAVANTAJI NEDİR?

Diş köprüleri, eksik dişlerin tamamlanması amacı ile uygulanan tedavi yöntemleridir. Diş köprüsünün dezavantajları aşağıda belirtilmiştir;

  • Diş köprüsünün altına yiyecek parçaları girmesi
  • Ağız kokusu
  • Diş eti iltihaplanmaları
  • Diş eti kanama ve kızarıklıklarına sebebiyet
  • Uzun yıllar kullanılamayacak olması ( ömrü 5- 10 yıl arası)
  • Tartar oluşumu
  • Sağlıklı dişlere uygulanan küçültme işlemi nedeniyle sağlıklı dişlerde hasar
  • Sert yiyeceklere karşı köprünün hassas olması
  • Köprünün çok çabuk hasar görmesi

Yukarıda sayılan dezavantajlar diş köprüsü yapıldıktan sonra yaşanabilmektedir. Kemik erimesi veya kullanılan köprü malzemesinin kaliteli olmaması, bu olumsuz durumların yaşanma sıklığını artırmaktadır.

DİŞLER KÖPRÜ ALTINDA ÇÜRÜYEBİLİR Mİ?

Normal koşullarda, kaplama yapılmış olan diş ve diş dayanağı adı verilen komşu dişlerde, doğru bakım yapıldıysa köprü altında diş çürümeleri görülmemektedir.

Yandaki dayanak diş aşındırma yöntemi ile küçültüldüğünde, dişin en sert yeri olan mine tabakası komple ortadan kaldırılır. Mine tabakası dişin hassasiyet yaşamaması için ve çürüklere karşı kalkan görevi görmektedir. 

Köprüde kullanılacak diş tamamen hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Tam kapanmayan diş içine alttan hava ve yiyecek parçaları girecek ve diş çürükleri ve hassasiyetlere sebep olacaktır. Doğru yapılmamış bir diş köprüsünde kullanılan dişler, zamanla çürüyebilir ve ağız kokusuna neden olabilirler.

Geleneksel yöntemlerin dışında kullanılan diğer köprü çeşitlerinde, komşu dişler daha az aşındırma işlemine maruz kalarak, çürümelerin de önüne geçilebilmektedir.

DİŞ KÖPRÜ ( DENTAL BRIDGE )
DİŞ KÖPRÜ ( DENTAL BRIDGE )

DİŞ KÖPRÜSÜNE ALTERNATİF NEDİR?

Ağızda bulunan eksik diş, kişinin görüntüsünü etkileyeceği gibi aynı zamanda yiyeceklerin doğru öğütülmesine de engel olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı eksik dişin yerine implant ve köprü gibi tedavi yöntemleri ile tamamlama çalışmaları uygulanmaktadır.

Diş köprüsüne alternatif olarak implantlar tercih edilebilmektedir. Diş implantları direk çene kemiğine uygulanan ve çevre dişlerin hasar almamasını sağlayan en sağlam uygulamalardandır. Maliyetli olması veya çene kemiği implant için uygun olmayan kişilerde diş köprüleri tercih edilmektedir.

Diş köprülerinin ömrü, implantlara göre daha az olmaktadır. Köprülerin ağız kokusu, köprü altına yiyecek kaçması gibi olumsuzluklarından dolayı implantlar daha sağlıklı uygulamalardır.

KÖPRÜNÜN ALTINDAKİ SAKIZA NE OLUR?

Köprü uygulaması esnasında kullanılan malzemenin kalitesizliği veya uygulama hataları nedeni ile köprü altına yiyecek kaçmaları görülebilmektedir. Ayrıca kemik erimesi veya diş eti çekilmesi gibi durumlarda da köprü yerinden hareket ederek düşmeler yaşanabilmektedir.

Köprü altına kaçan gıdalar zamanla diş çürümelerine ve ağız kokularına neden olabilmektedir. Sakız veya bunun gibi köprünün yerinden oynamasına veya çıkmasına neden olacak yapışkan içeren gıdalardan uzak durulması gerekir.

Köprü altına sakız kaçması gibi durumlarda, kişiler kendileri müdahaleden kaçınmalı ve köprüyü yaptırdıkları doktora başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Evde kendi yapacağınız müdahale, köprünün düşmesine ve yerinden oynamasına neden olabilmektedir.

KÖPRÜLER NEFESİNİZİ KOKUTUR MU?

Diş köprüsü tedavilerinde, boşluk bulunan dişin yanındaki dişlerde, aşındırma ve küçültme ile beraber yeni kaplamalar yerleştirilmektedir. Küçültülen dişlerin üzerine, üçlü kaplama denilen köprü yapıştırılarak diş tedavisi tamamlanmaktadır.

Diş köprüsü, yapılacak komşu dişlerdeki mine tabakası denilen dişin, çürüklere ve dış etkenlere karşı korunduğu kısım aşındırılarak diş küçültme işlemi yapılmaktadır. Mine tabakası olmayan dişin, hava almaması ve yiyeceklerin asitlerinden uzak tutulması gerekmektedir. Bu sebeple yapılmış olan diş köprü protezi çok iyi şekilde dişe oturtulmalı ve hava almayacak şekilde yapıştırılmalıdır. Aksi halde oluşan boşluklardan içeri yiyecekler girecek, ağız kokularına sebep olacaktır. Temizliği düzgün yapılmamış dişlerde tartar oluşumu ve ağız kokusu sorunları yaşanabilmektedir.

Köprü yapılmış dişler de diğer dişler gibi temizlenmeli ve hijyene dikkat edilmelidir. Düzgün temizlenmemiş köprüler nefes kokusu yapabilmektedirler.

YİYECEKLER DİŞ KÖPRÜSÜNÜN ALTINDAN GEÇER Mİ?

Normal şartlarda yiyecekler diş köprüsünün altından geçmez. Fakat doğru yapılmamış diş köprüsü, zamanla yerinden oynayarak altına yiyecek ve içeceklerin girmesine neden olurlar. 

Yenilen her sıcak ve soğuk yiyecek, direk hassasiyet yaratarak kişiye rahatsızlık verebilmektedir.  Köprü altına giren yiyecek ve yiyecek asitleri, zamanla ağız kokularına sebebiyet verebilmekte ve küçültülen komşu dişin çürümesine neden olabilmektedir.

Ayrıca dişi yapıştırmada kullanılan yapıştırıcı maddenin erimesi sebebi ile de köprü yerinden oynayarak altına gıdaların kaçmasına neden olabilmektedir. Diş temizliğine ve dişin korunmasına özen gösterilmeli, köprünün hasar almasına neden olacak hamlelerden kaçınılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir